Proč je celer skvělý do polévky? Celer působí proti zánětům, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak a má vysoký obsah antioxidantů. Celer je často opomíjenou zeleninou. Což je hloupé, když se nad tím zamyslíte, vzhledem k tomu, jak je celer v polévkách dobrý (dokážete si bez něj představit kuřecí vývar?).
Celerová polévka je ideální způsob, jak se v chladném dni zahřát. Tato polévka patří mezi velmi oblíbené recepty z celeru.
Jak nakupovat a skladovat celer
- Vybírejte celer, který nemá žádné zbarvení a má pevné, křupavé stonky, které se při lámání snadno zlomí. Pokud jsou stonky gumové nebo se od sebe snadno oddělují, není čerstvý. Listy by měly být zářivě zelené a nezvadlé.
- Při skladování vyjměte celer z fólie a celý svazek pevně zabalte do fólie. Vložte jej do zásuvky chladničky.
Jak uchovávat celerovou polévku
- Zbytky polévky uchovávejte v chladničce v pevně uzavřené nádobě po dobu tří až čtyř dnů. Přísady, které se oddělily, promíchejte a znovu ohřejte na mírném ohni, neměla by se začít vařit.
- Zbytky polévky zamrazte v sáčku nebo nádobě se zipem, které lze zmrazit, až na tři měsíce. Po třech měsících je polévka z mrazáku stále bezpečná ke konzumaci, ale její chuť se začne vytrácet. Rozmrazte ji v chladničce.
- Promíchejte, aby se spojily všechny ingredience, které se oddělily, a znovu ohřejte na středním ohni, neměla by se začít vařit.
Celerová polévka – recept
Uvařte si dávku čerstvé nízkokalorické celerové polévky, která poslouží jako zdravý a sytý zeleninový oběd nebo večeře. Podávejte s kousky křupavého chleba.
Příprava
- příprava: 15 minut
- vaření: 40 minut
- počet porcí: 3 až 4
Ingredience na celerovou polévku
- 2 lžíce olivového oleje
- 300 g celeru nakrájeného na proužky a zbaveného tvrdých částí
- 1 oloupaný stroužek česneku
- 200 g oloupaných a na kousky nakrájených brambor
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml mléka
- křupavý chléb k podávání
Postup na celerovou polévku
- Ve velkém hrnci na středním plamenu rozehřejte olej, vložte celer, česnek a brambory a promíchejte.
- Přidejte trochu vody a velkou špetku soli a za pravidelného míchání vařte 15 minut. Pokud se zelenina začne připalovat, přidejte ještě trochu vody.
- Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu, pak teplotu zeslabte a vařte dalších 20 minut, dokud se brambory nerozpadnou a celer nezměkne.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, poté přilijte mléko a znovu rozmixujte. Libovolně dochuťte.
- Podávejte s křupavým chlebem.
TIP: Pokud máte doma také řapíkatý celer, využijte ho k přípravě výborné celerové pomazánky.
Recept na krémovou celerovou polévku
Léčivá celerová polévka – uklidňující, cenově dostupná a chutná, kterou lze připravit za 35 minut. Zdravá, chutná a přizpůsobitelná veganům. Tato polévka může být začátkem velkého jídla. Může být také zdravou domácí večeří, kterou stačí podávat s křupavým chlebem.
Ingredience na krémovou celerovou pomazánku
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 4 tlusté stroužky česneku, nahrubo nasekané
- 6 šálků celeru, nakrájeného na tenké plátky (asi 550-700 g) – 1 extra velká hlava, ponechte si několik listů na ozdobu
- 2 šálky brambor, nakrájených na 1 cm silná kolečka (asi 350 g)
- 4 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 šálek vody
- 1 bobkový list (nepovinný, odstraňte ho před mixováním)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 1/8 – 1/4 lžičky kajenského pepře, začněte konzervativně, přidejte více podle chuti nebo ho úplně vynechejte
- Přidejte ¼ šálku čerstvého kopru (malé stonky jsou v pořádku)
- ½ šálku čerstvé petrželky (malé stonky jsou v pořádku)
- Vmíchejte: ½ šálku (nebo více) zakysané smetany, obyčejného jogurtu, veganské zakysané smetany, tučné smetany nebo kešu smetany
Postup na krémovou celerovou polévku
- Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej, přidejte cibuli a za občasného míchání nechte cibuli zezlátnout, asi 5 minut.
- Přidejte česnek a míchejte 1-2 minuty, dokud se nerozvoní.
- Přidejte celer, brambory, vývar, vodu, bobkový list, sůl, pepř a kajenský pepř. Tekutina by měla zeleninu jen zakrýt ( pokud ne, přidejte ještě trochu vody). Přikryjte, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte doměkka, dokud brambory nezměknou, asi 10 minut.
- Vypněte oheň, vyjměte bobkový list a přidejte čerstvé bylinky a jen je nechte zavadnout (bylinky nevařte, jinak ztratí zářivou barvu).
- Pomocí ponorného mixéru rozmixujte na velmi hladkou hmotu. Dobře rozmixujte, celou minutu, dokud se bylinky úplně nerozmixují a nevytvoří živě zbarvenou polévku.
- Pro extra „zelenou“ barvu přidejte hrst syrového baby špenátu, pokud máte rádi, nebo více čerstvé petrželky.
- Vraťte zpět do stejného hrnce na mírný oheň. Vmíchejte zakysanou smetanu podle vlastního výběru nebo některou z dalších možností.
- Jemně zahřívejte, ale dávejte pozor, abyste to nepřehřáli, jinak byste mohli ztratit krásnou zářivou barvu.
- Chcete-li připravit křupavé celerové listy, rozehřejte na malé pánvi na středním plameni velké množství olivového oleje.
- Počkejte, až se olej rozpálí. Smažte „zkušební“ celerový list 10-20 sekund z každé strany. Položte na papírovou utěrku. Pokud je křupavý, pokračujte dál. Pokud nejsou křupavé, smažte je o něco déle.
- Na jednu misku chcete mít asi 3-5 listů. Křupavé celerové listy naaranžujte do polévky. Pokud chcete, posypte konopnými semínky.
- Vychutnejte si.
TIP: Pokud budete chtít změnu, můžete zkusit tuto rychlou polévku s vejcem nebo vietnamskou polévku Pho.
Francouzská celerová polévka – recept
Tato klasická krémová celerová polévka je krásně aromatická. Je skvělým prvním chodem a podávaná s křupavým chlebem je jídlem sama o sobě.
Protože celer neobsahuje mnoho škrobu a protože se nepoužívá žádné jiné zahušťovadlo, dodává polévce hustotu a tělnatost jedna brambora, oloupaná, nakrájená na kostičky a povařená spolu s celerem a dalšími ingrediencemi.
Snadnou, ale elegantní přílohou francouzské celerové polévky jsou opečené krutony z den staré bagety nakrájené na šikmé plátky. Pokapejte je olivovým olejem a posolte a opečte v troubě při teplotě 175 °C dozlatova.
Použijte jakékoli čerstvé bylinky, které máte po ruce. Skvělá je petrželová nať, pažitka, tymián, dokonce i čerstvá máta – vše je dobré.
Pokud jste milovníkem francouzských polévek, určitě si připravte francouzskou cibulovou polévku.
Ingredience na francouzskou celerovou polévku
- 450 g čerstvých řapíkatých celerů
- 1 středně velká brambora Russet nebo jiná škrobnatá brambora
- 2 lžíce másla
- 1 střední cibule, nahrubo nakrájená
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1/2 šálku sherry (pokud chcete, použijte místo sherry vermut)
- 1 čtvrt litru zeleninového vývaru (kuřecí vývar je dobrou náhradou za zeleninový vývar)
- 1 bobkový list
- Sůl, podle chuti
- Čerstvě mletý bílý pepř, podle chuti
- 1/2 šálku crème fraîche, na ozdobu (je velmi podobný zakysané smetaně, s tím rozdílem, že na rozdíl od zakysané smetany se crème fraîche po přidání do horké polévky nesráží)
- Nasekané čerstvé bylinky na ozdobu
Postup na francouzskou celerovou polévku
- Celerové stonky oloupejte škrabkou na zeleninu, abyste odstranili dlouhá vláknitá vlákna z vnějšího okraje. Poté jej nakrájejte na kousky. Oloupejte brambory a nakrájejte je přibližně stejně velké kousky.
- V polévkovém hrnci s těžkým dnem rozehřejte máslo na středním plameni. Přidejte cibuli, česnek a celer a za stálého míchání vařte 2 až 3 minuty nebo dokud cibule mírně nezprůsvitní.
- Přidejte sherry a vařte další minutu nebo dvě, dokud se nezredukuje přibližně na polovinu. Přidejte vývar, bobkový list a brambory.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte k varu. Pak teplotu snižte a vařte 15 minut nebo dokud brambory nepropíchnete špičkou ostrého nože.
- Odstavte francouzskou celerovou polévku z ohně a rozmixujte ji ponorným nebo běžným mixérem. Vraťte pyré do hrnce a v případě potřeby přidejte další vývar nebo bujón, abyste upravili hustotu polévky.
- Podle chuti dochuťte solí a celerovou solí, naberte do jednotlivých misek, ozdobte crème fraîche, čerstvými bylinkami a podávejte.
Luxusní celerová polévka – recept
Všechno dohromady tvoří uspokojivou a chutnou polévku s tím správným „obsahem“. Příprava luxusní celerové polévky navíc nezabere více než 1 hodinu. Skvěle ji doplníte domácí francouzskou bagetou.
Ingredience na luxusní celerovou polévku
- 3 lžíce másla
- 3 šálky nakrájeného celeru
- 1/2 šálku cibule nakrájené na kostičky
- 2 nebo 3 velké pórky nakrájené na tenká kolečka
- 2 nebo 3 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce změklého másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky kuřecího vývaru
- 2 šálky tučné smetany
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky celerového semínka
- 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- krutony na ozdobu
Postup na luxusní celerovou polévku
- Ve velkém hrnci rozpusťte máslo na středním plameni, přidejte zeleninu a restujte ji 5-10 minut nebo dokud lehce nezprůhlední. Přidejte koření kromě muškátového oříšku. Důkladně promíchejte.
- Přidejte kuřecí vývar a dobře promíchejte, vařte 10 minut.
- Zatímco se polévka vaří, smíchejte v malé misce 2 lžíce mouky a 2 lžíce změklého másla, dokud nevznikne pasta. Tuto směs přidávejte po troškách do vroucí polévky a neustále šlehejte, dokud nezhoustne.
- Postupně do směsi přidávejte smetanu a šlehejte, dokud nedosáhnete požadované hustoty. Pokud je příliš hustá, můžete přidat malé množství vody.
- Přidejte muškátový oříšek a dobře promíchejte. Lžící rozdělte do polévkových misek a přidejte krutony. Vychutnejte si tuto luxusní celerovou polévku.