Recept na čatní ze zelených rajčat

ZavařeninyZeleninové zavařeniny
catni-ze-zelenych-rajcat-2

Využijte rajčata na konci sezóny s tímto sladkým a octovým nálevem. Čatní se připravuje z nezralých rajčat.

Ingredience

  • 1 kg pevných zelených rajčat, vydlabaných a nakrájených
  • 1 a 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1 šálek nakrájené červené cibule
  • 1 šálek zlatých rozinek
  • 1 šálek jablečného octa
  • 2 lžíce nasekaného kandovaného zázvoru
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžička chilli papriček vloček
  • 1 lžička semínek fenyklu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1/8 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 tyčinka skořice
  • špetka mletého muškátového oříšku

Postup

  1. Vložte do velkého hrnce napařovací stojan a postavte na něj sklenice. Sklenice a hrnec naplňte vodou až po okraj sklenic. Pokud stojan nemáte, můžete na dno hrnce položit čistou utěrku.
  2. Zabráníte tomu, aby se sklenice dotýkaly dna hrnce, které se může značně zahřát a způsobit prasknutí skla.
  3. Přiveďte k varu a poté vaření snižte.
  4. Víčka umyjte v horké mýdlové vodě.
  5. Smíchejte ingredience a vařte: Vložte všechny přísady do středně velkého hrnce se silným dnem.
  6. Čatní nabírejte do horkých sklenic: Sklenice vyjměte z hrnce s horkou vodou (pokud plánujete konzervovat, nechte si vodu na uskladnění). Do sklenic naberte čatní ze zelených rajčat a naplňte je do výšky 0,5 cm od okraje.
  7. Otřete okraje čistou vlhkou papírovou utěrkou. Na sklenice nasaďte víčka. Zajistěte je zavařovacími kroužky.
  8. Naplněné sklenice vložte zpět na pařák do hrnce s horkou vodou. Ujistěte se, že jsou sklenice ponořeny do vody.
  9. Přiveďte k varu a zpracovávejte 15 minut nebo 20 minut.
  10. Vyjměte sklenice z hrnce a položte je na utěrku rozloženou na kuchyňské lince. Sklenice nechte zcela vychladnout.
  11. Víčka sklenic by měla při uzavírání vydávat praskavý zvuk. Pokud víčko z nějakého důvodu netěsní, uložte sklenici do chladničky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang