Využijte rajčata na konci sezóny s tímto sladkým a octovým nálevem. Čatní se připravuje z nezralých rajčat.
Ingredience
- 1 kg pevných zelených rajčat, vydlabaných a nakrájených
- 1 a 1/4 šálku hnědého cukru
- 1 šálek nakrájené červené cibule
- 1 šálek zlatých rozinek
- 1 šálek jablečného octa
- 2 lžíce nasekaného kandovaného zázvoru
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 1 lžička chilli papriček vloček
- 1 lžička semínek fenyklu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
- 1 tyčinka skořice
- špetka mletého muškátového oříšku
Postup
- Vložte do velkého hrnce napařovací stojan a postavte na něj sklenice. Sklenice a hrnec naplňte vodou až po okraj sklenic. Pokud stojan nemáte, můžete na dno hrnce položit čistou utěrku.
- Zabráníte tomu, aby se sklenice dotýkaly dna hrnce, které se může značně zahřát a způsobit prasknutí skla.
- Přiveďte k varu a poté vaření snižte.
- Víčka umyjte v horké mýdlové vodě.
- Smíchejte ingredience a vařte: Vložte všechny přísady do středně velkého hrnce se silným dnem.
- Čatní nabírejte do horkých sklenic: Sklenice vyjměte z hrnce s horkou vodou (pokud plánujete konzervovat, nechte si vodu na uskladnění). Do sklenic naberte čatní ze zelených rajčat a naplňte je do výšky 0,5 cm od okraje.
- Otřete okraje čistou vlhkou papírovou utěrkou. Na sklenice nasaďte víčka. Zajistěte je zavařovacími kroužky.
- Naplněné sklenice vložte zpět na pařák do hrnce s horkou vodou. Ujistěte se, že jsou sklenice ponořeny do vody.
- Přiveďte k varu a zpracovávejte 15 minut nebo 20 minut.
- Vyjměte sklenice z hrnce a položte je na utěrku rozloženou na kuchyňské lince. Sklenice nechte zcela vychladnout.
- Víčka sklenic by měla při uzavírání vydávat praskavý zvuk. Pokud víčko z nějakého důvodu netěsní, uložte sklenici do chladničky.