Recept na Campari Spritz a další oblíbené koktejly

KoktejlyLedové nápojeNápoje
Campari Spritz

Pokud jde o osvěžující letní nápoje, jen málokterý z nich se vyrovná lákavému Campari Spritz. Tento ikonický italský aperitiv si získal srdce a chuťové buňky lidí po celém světě svou zářivou barvou, hořkosladkou chutí a šumivým kouzlem.

V tomto článku se ponoříme do fascinující historie Campari Spritz, prozkoumáme jeho složení a přípravu a odhalíme, proč se pro mnohé stal milovaným nápojem.

Shrnutí článku

Variace koktejlů s Campari – jedny z nejpopulárnějších variancí koktejlů s Campari jsou ty s s proseccem, šampaňským nebo džusem.

Rozdíl mezi Campari a Aperolem – rozdíl mezi Campari a Aperolem je nejen v barvě, kdy Aperol je tmavší, navíc také v procentech alkoholu, kdy Campari má celkem 24 procent.

Ostatní populární koktejly – nejen Aperol Spritz, také Gin s tonicem, Margarita nebo Mojito jsou další oblíbené koktejly, které se hodí nejen na horké letní večery.

Základní ingredience na Campari Spritz

Příprava Campari Spritz je jednoduchý proces, který vyžaduje několik klíčových ingrediencí:

  • Campari – duše nápoje, Campari, přináší svou charakteristickou hořkosladkou chuť a zářivě červenou barvu
  • Prosecco – prosecco je suché a šumivé italské víno, které koktejlu dodává příjemnou perlivost
  • Soda – sodová voda dodává osvěžující perlivost a vyvažuje hořké tóny Campari

Campari Spritz – recept

Připravte si prosluněný italský drink Campari Spritz, který se dokonale hodí k létu a vodě. Příprava je jednoduchá a servírování ještě jednodušší.

Ingredience

  • 4 lžíce Campari, chlazené
  • 6 lžic šumivého vína (například Prosecco, šumivé růžové víno, šampaňské), chlazené
  • 2 lžíce sodové vody
  • led
  • citron na ozdobu

Postup

  1. Do sklenice naplněné ledem přidejte Campari a zamíchejte.
  2. Doplňte šumivým vínem a sodovou vodou.
  3. Vymáčkněte klín citronu, jemně promíchejte a podávejte.
  4. Podávejte s brčkem, aby se nápoj co nejméně naředil.
Aperol spric receptr
Velmi blízkým koktejlem ke Campari je známější Aperol. Oba koktejly jsou svěží a stojí za vyzkoušení.

Campari koktejl – recept

Campari Spritz stále okouzluje pijáky svou nadčasovou přitažlivostí, protože v sobě spojuje hořkou komplexnost Campari s perlivostí Prosecca. Ať už si ho vychutnáte v rušném milánském baru, nebo si ho připravíte doma, navodíte tak ducha vcukuletu Itálie.

Ingredience

  • 60 ml Campari
  • 90 ml Prosecca (nebo jiného šumivého vína)
  • sodová voda
  • kostky ledu
  • plátek pomeranče nebo snítka čerstvého rozmarýnu (na ozdobu)

Postup

  1. Naplňte sklenici na víno nebo pohár kostkami ledu.
  2. Na led nalijte 60 ml Campari.
  3. Do sklenice přidejte 90 ml Prosecca.
  4. Na závěr dolijte sodovou vodu.
  5. Jemně promíchejte, aby se ingredience spojily.
  6. V případě potřeby ozdobte plátkem pomeranče nebo čerstvou snítkou rozmarýnu.

Campari orange – recept

Vychutnejte si osvěžující Campari s osvěžující pomerančovou šťávou. Pro jemnější chuť můžete drink doladit sodovkou nebo obyčejnou vodou. Svěží letní drink – Campari orange.

Ingredience

  • 60 ml Campari
  • 120 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • kostky ledu
  • plátek pomeranče (na ozdobu, nepovinné)

Postup

  1. Naplňte sklenici na highball kostkami ledu.
  2. Do sklenice nalijte 2 unce 60 ml Campari.
  3. Přidejte 120 ml čerstvé pomerančové šťávy.
  4. Jemně promíchejte, aby se ingredience promísily.
  5. V případě potřeby ozdobte plátkem pomeranče.

Campari s džusem – recept

Nebojte se experimentovat s různými džusy, abyste našli svou oblíbenou kombinaci. Poměr Campari si snadno přizpůsobíte. Pokud dáváte přednost sladší chuti, můžete přidat trochu jednoduchého sirupu nebo agávového nektaru.

Ingredience

  • 45 ml Campari
  • 90 ml džusu dle vlastního výběru (např. pomerančový, grapefruitový nebo ananasový)
  • 60 ml sodové vody
  • kostky ledu
  • plátek citrusu nebo čerstvé bylinky (na ozdobu, nepovinné)

Postup

  1. Naplňte sklenici kostkami ledu.
  2. Do sklenice nalijte 45 ml Campari.
  3. Přidejte 90 ml oblíbeného džusu.
  4. Doplňte 60 ml sodové vody.
  5. Směs jemně promíchejte, aby se chutě spojily.
  6. Podle potřeby ozdobte plátkem citrusu nebo čerstvými bylinkami.
Recept na koktejl
Známým a oblíbeným receptem na koktejl je nestárnoucí gin a tonic. Jeho jednoduchost vás nadchne.

Další variace Campari koktejlu

I když klasický Campari Spritz zůstává oblíbený, postupem času se objevily variace a úpravy receptu. Někteří nadšenci dávají přednost záměně Prosecca za jiná šumivá vína nebo dokonce šampaňské pro zvýšení elegance.

Kromě toho kreativní mixologové experimentují s dalšími přísadami, jako jsou ovocné šťávy, bezinkový likér nebo bylinné nálevy, aby koktejl obohatili o svůj vlastní nádech.

Osvěžující drinky často tvoří i káva nebo kávový likér. Pokud máte rádi kávu zkuste si připravit Baby Guinness nebo Espresso Martini. Skvělým nealkoholickým osvěžením může být i kombucha.

Aperol Spritz – recept

Určitou alternativou ke Campari může být Aperol Spritz. Podobně jako u Campari Spritz můžete poměr Aperolu, Prosecca a sodové vody upravit podle svých chuťových preferencí. Nebojte se experimentovat a najít rovnováhu, která vám nejvíce chutná.

Ingredience

  • 60 ml Aperolu
  • 90 ml Prosecca (nebo jiného šumivého vína)
  • sodová voda
  • kostky ledu
  • plátek pomeranče (na ozdobu)

Postup

  1. Naplňte sklenici na víno nebo tumbler kostkami ledu.
  2. Na led nalijte 60 ml Aperolu.
  3. Do sklenice přidejte 90 ml Prosecca.
  4. Nakonec dolijte sodovou vodu.
  5. Jemně promíchejte, aby se ingredience spojily.
  6. Ozdobte plátkem pomeranče.

Poměr Campari, Prosecca a sodové vody můžete upravit podle vlastních chuťových preferencí. Někteří lidé dávají přednost silnější chuti Campari, zatímco jiní si mohou vychutnat lehčí spritz s větším množstvím sektu.

Campari s džusem
Namísto klasické sodovky můžete do Campari přidat váš oblíbený citrusový džus.

Porovnání složení Campari a Aperolu

Campari a Aperol jsou italské hořké likéry, které se často používají jako klíčové ingredience v oblíbených koktejlech. I když mají některé společné rysy, mají také odlišné vlastnosti, které je odlišují.

Chutě

  • Campari: Campari má výraznější a intenzivnější hořkou chuť s výraznými bylinnými a citrusovými tóny. Je známé svým komplexním a robustním chuťovým profilem.
  • Aperol: Aperol má ve srovnání s Campari jemnější a sladší chuť. Má jemnou hořkost s převažujícím pomerančovým a bylinným charakterem. Aperol je obecně považován za přístupnější a lehčí chuť.

Obsah alkoholu

  • Campari: Campari má vyšší obsah alkoholu, přibližně 24 % ABV (objemový alkohol).
  • Aperol: Aperol má nižší obsah alkoholu, přibližně 11 % ABV. Je považován za lehčí variantu z hlediska obsahu alkoholu.

Barva

  • Campari: Campari je známé pro svou zářivou a výraznou červenou barvu, která koktejlům dodává vizuálně atraktivní prvek.
  • Aperol: Aperol má výrazný oranžový odstín, který koktejlům dodává teplý a příjemný vzhled.

Využití v receptech

  • Campari: Campari je univerzální přísada, která se běžně používá v klasických koktejlech, jako je Negroni a Boulevardier. Jeho výrazná hořká chuť dodává koktejlům hloubku a komplexnost.
  • Aperol: Aperol se s oblibou používá v osvěžujícím koktejlu Aperol Spritz, který si získal širokou oblibu. Používá se také v různých dalších koktejlech, kde je žádoucí lehčí a sladší profil.

Volba mezi Campari a Aperolem nakonec závisí na osobních preferencích a požadovaném chuťovém profilu konkrétního koktejlu. Campari nabízí odvážný a hořký zážitek, zatímco Aperol je lehčí a sladší alternativou. Oba likéry přispívají výraznými chutěmi, které mohou obohatit řadu koktejlů a aperitivů.

Campari koktejl
Campari koktejl se servíruje s plátky pomeranče a do vysokých vínových skleniček.

Historie Campari koktejlu

Příběh Campari Spritz začíná vynálezem samotného Campari. V 60. letech 19. století vytvořil Gaspare Campari, vizionářský italský lihovarník, jedinečný a tajný recept na jasně červený likér, který kombinoval hořké byliny, aromatické rostliny a ovoce.

Tento osobitý elixír, známý jako Campari, si díky své podmanivé chuti a zářivé barvě rychle získal oblibu po celé Itálii. Aperitivo, italský rituál před večeří, spočívá v konzumaci lehkého nápoje na povzbuzení chuti k jídlu a na setkání s přáteli a kolegy.

Campari Spritz
Campari Spritz je skvělým letní drinkem, který vás zaručeně osvěží.

Další recepty na oblíbené koktejly

Recept na dokonalý old fashion koktejl, který jednoznačně prošel zkouškou času. Bourbon s hořkou Angosturou a tóny pomeranče vás dostane.

Ingredience

  • 60 ml bourbonu nebo žitné whisky
  • 1 kostka cukru nebo ½ čajové lžičky krystalového cukru
  • 2-3 kapky hořké Angostury
  • pomerančová kůra (na ozdobu)
  • kostky ledu

Postup

  1. Kostku cukru nebo krystalový cukr vložte do sklenice Old Fashioned (nebo podobné nízké sklenice).
  2. Na cukr přidejte 2-3 kapky Angostura bitters.
  3. Míchejte cukr a hořkou směs, dokud se cukr nerozpustí. Můžete použít muddler nebo hřbet lžíce.
  4. Do sklenice přidejte 60 ml bourbonu nebo žitné whiskey.
  5. Jemně promíchejte, aby se ingredience promísily.
  6. Do sklenice přidejte několik kostek ledu a pokračujte v míchání asi 30 sekund, aby se koktejl zchladil.
  7. Vezměte pomerančovou kůru a jemně ji zmáčkněte nad sklenicí, aby se uvolnily oleje. Otřete kůru o okraj sklenice a poté ji vhoďte do koktejlu jako ozdobu.
  8. Podávejte a vychutnávejte!
Nejlepší drinky
Nejlepší drinky jsou servírovány s plátky citrusů a čerstvými bylinkami.

Margarita – recept

Jeden z velmi populárních drinků je také Margarita.

Ingredience

  • 60 ml tequily (nejlépe stříbrné nebo blanco)
  • 30 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 30 ml pomerančového likéru (například Cointreau nebo Triple Sec)
  • 15 ml jednoduchého sirupu (nepovinné, upravte podle chuti)
  • sůl (na lemování sklenice, nepovinné)
  • klínek limetky (na ozdobu)

Postup

  1. Ozdobte okraj skleničky: V případě potřeby posypte okraj sklenice na margaritu solí.
  2. Za tímto účelem potřete okraj sklenice plátkem limetky a poté jej ponořte do soli na malém talířku, aby se pokryl. Sklenici odložte stranou.
  3. Přísady protřepejte: Naplňte koktejlový šejkr kostkami ledu.
  4. Do šejkru přidejte tequilu, limetkovou šťávu, pomerančový likér a jednoduchý sirup (pokud používáte).
  5. Zavřete koktejlový šejkr a intenzivně jím třepejte asi 10-15 sekund, aby se ingredience důkladně promíchaly a zchladily.
  6. Koktejlovou směs přecedíme do připravené sklenice na margaritu naplněné kostkami ledu.
  7. Sklenici ozdobte plátkem limetky na okraji nebo plovoucím v nápoji.
Míchané drinky recepty
Jednoznačným favoritem letních míchaných drinků je i mražená margarita, kterou můžete připravit na spoustu způsobů.

Gin a Tonic

Nebojte se experimentovat s různými druhy ginu nebo přidat další ozdoby, jako jsou plátky okurky nebo bylinky, pro zvýraznění chuti.

Ingredience

  • 60 ml ginu
  • 120-180 ml tonikové vody
  • vymačkaná šťáva z čerstvé limetky (nepovinné)
  • klínek nebo plátek limetky (na ozdobu)
  • kostky ledu

Postup

  1. Naplňte sklenici kostkami ledu.
  2. Na led nalijte 60 ml ginu.
  3. Doplňte 120-180 ml tonikové vody nebo upravte podle své chuti.
  4. Do nápoje vymačkejte klín čerstvé limetkové šťávy (nepovinné).
  5. Jemně promíchejte, aby se ingredience promíchaly.
  6. Ozdobte plátkem nebo klínkem limetky.

Mezi další oblíbené recepty na míchané drinky patří Mojito, Cosmopolitan, Martini, vodka se sodou, Moscow Mule a Margarita. Každý koktejl má svou vlastní jedinečnou kombinaci ingrediencí a způsobů přípravy. Neváhejte prozkoumat a vyzkoušet různé recepty na míchané drinky a najít si své oblíbené.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang