Recept na klasický salát Caesar s křupavými domácími krutony a lehkou zálivkou se vám bude hodit pro případ, že budete chtít udělat dojem na své hosty.
Ingredience
Na krutony:
- 1/2 francouzské bagety rozkrojené na polovinu a nakrájené na tenké plátky
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
Zálivka:
- 2 malé stroužky česneku
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1,5 lžičky červeného vinného octa
- 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
- 1/8 lžičky černého pepře
Na salát:
- 1 velký římský salát
- 1/3 šálku parmezánu, nastrouhaného
Postup
- Předehřejte troubu na 180 ˚C.
- Bagetu podélně rozkrojte podélně na polovinu a poté ji nakrájejte na tenké plátky.
- V malé misce smíchejte 3 lžíce extra panenského olivového oleje a 1 lžičku jemně prolisovaného česneku. Krutony pokapejte česnekovým olejem a posypte 2 strouhaným parmezánem.
- Promíchejte, aby se kousky pečiva rovnoměrně obalily.
- Rozložte je v jedné vrstvě na plech a pečte, dokud nebudou světle zlatavé a křupavé (10–12 minut).
- Zálivka: V malé misce prošlehejte česnek, hořčici, worcester, citronovou šťávu a ocet. Za stálého šlehání pomalu přilévejte extra panenský olivový olej. Dochuťte solí a pepřem.
- Nakonec nakrájejte salát na menší kousky, zalijte ho zálivkou, přidejte nastrouhaný parmezán a ozdobte krutonky.