Bylinky a koření v kuchyni dokážou léčit

Zdraví
oregano

Koření a bylinky používáme automaticky, podle receptu – majoránka do guláše, kmín k luštěninám, tymián na americké brambory, oregano do italské kuchyně, kari do indické kuchyně, pepř do polévky. Mnozí netuší, že dodávají jídlu nejen chuť a aroma. Mají i léčebný vliv na organismus.

Co vlastně víme o koření a bylinkách, které používáme běžně v kuchyni?

Koření a bylinky jsou přírodní látky

Obsahují vitaminy, minerály, třísloviny, hořčiny, saponiny, flavonoidy, atd. Díky tomu mnohé z nich působí podpůrně na trávicí systém, mají antibakteriální, protiplísňové a antiparazitické vlastnosti, pomáhají čistit organismus od toxinů a mají povzbuzující účinek.

Při používání bylinek a koření platí „všeho s mírou“. Při používání některých z nich je nutné přihlédnout ke zdravotnímu stavu člověka, protože ve velkých dávkách mohou vyvolat podráždění až zdravotní problémy.

Pojďme se podívat alespoň na koření a bylinky, které nejběžněji používáme v naší kuchyni.

Kmín

  • V tradiční medicíně prostředek proti plynatosti.
  • Působí ve střevním traktu antisepticky a konejšivě, podporuje vylučování trávicích šťáv a podporuje chuť k jídlu.
  • Spazmolytikum – zmírňuje žaludeční křeče a střevní problémy.
  • Účinná podpora ledvin.
  • Pomáhá při vysokém krevním tlaku.
  • Příznivý vliv při léčbě rakoviny tlustého střeva a slinivky.
  • Působí toxicky na střevní parazity.
  • Zvyšuje produkci mateřského mléka.

Majoránka

  • Podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání a při střevní kolice.
  • Podporuje tvorbu žluči.
  • Působí konejšivě na nervovou soustavu.
  • Pomáhá při nemocech horních dýchacích cest, zmírňuje kašel.
  • Antiseptické a dezinfekční účinky.
  • Tlumí bolest – menstruační bolesti, svaly, bolest hlavy, revmatismus.
  • Podporuje tvorbu mléka.

Oregano (dobromysl)

  • Zmírňuje křeče žaludku a střev.
  • Zvyšuje tvorbu žluči a trávicích šťáv, používá se při nechutenství, průjmu, zácpě.
  • Příznivě působí při onemocněních horních dýchacích cest, kašli a zánětu průdušek.
  • Léčí záněty hrdla.
  • Bylinka je účinná proti plísním, přírodní antibiotikum.
  • Pozitivní účinky na nervovou soustavu.

Tymián

  • Zmírňuje záněty, má dezinfekční účinky.
  • Podporuje tvorbu bílých krvinek, posiluje organismus a jeho obranyschopnost.
  • Účinný proti plísním, parazitům a zánětům, zejména na sliznicích.
  • Rostlinné antibiotikum.
  • Pomáhá při bronchitidě, zmírňuje kašel, horečku, rozpouští hleny.
  • Zmírňuje bolest při onemocněních kloubů a svalů.
  • Pomáhá při nespavosti.
  • Pomáhá při pocitech nadýmání a zvracení.
  • Pomáhá při menstruačních bolestech a upravuje cyklus.

Bazalka

  • Má dezinfekční, protizánětlivé a protiplísňové účinky.
  • Pročišťuje organismus.
  • Působí konejšivě.
  • Pomáhá při chronickém zánětu průdušek, při silném kašli.
  • Pozitivně působí na trávicí systém, pomáhá při nechutenství.
  • Pomáhá udržovat rovnováhu střevní flóry, při plynatosti a průjmech.
  • Zlepšuje tvorbu mateřského mléka.
  • Pomáhá při pocitech úzkosti, nespavosti.

Šalvej

  • Protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové vlastnosti.
  • Podporuje činnost jater a žlučníku.
  • Spazmolytikum.
  • Zmírňuje nadměrné pocení, hlavně noční a nervového původu.
  • Snižuje sekreci mléčných žláz.
  • Pomáhá při zánětech žaludku a střevního traktu.
  • Pomáhá při zánětech dutiny ústní, krku, při angíně, zánětu dásní.
  • Používá se při potížích v klimakteriu, při silné menstruaci.
  • Nesmí se terapeuticky používat během těhotenství.
  • Při užívání vyšších dávek může vyvolat křeče.

Rozmarýn

  • Antibakteriální a antiparazitické vlastnosti.
  • Podporuje činnost jater, žlučníku a trávicí soustavy, působí proti plynatosti.
  • Posiluje srdce, povzbuzuje krevní oběh, upravuje nízký krevní tlak, stimuluje lymfu, uvolňuje ztuhlé svalstvo, prokrvuje a čistí pokožku.
  • Odstraňuje pocit chladu v končetinách, tonizuje cévy.
  • Působí konejšivě na nervovou soustavu.
  • Pomáhá při ledvinových kolikách, zvyšuje vylučování moči.
  • Pomáhá při zahlenění a při rýmě, tlumí kašel.
  • Stimuluje reprodukční systém – zvyšuje prokrvení malé pánve, afrodiziakum.
  • Protizánětlivé účinky – revmatismus, zánět žlučníku, bolest svalů.

Bobkový list

  • Podporuje trávení a chuť k jídlu.
  • Protizánětlivé, dezinfekční účinky.
  • Stahuje otoky.
  • Rozpouští kameny a pomáhá při onemocněních močového měchýře.
  • Pomáhá tlumit bolesti v kostech, kloubech a kříži, účinný i při bolestech sedacího nervu.
  • Snižuje hladinu krevního cukru.
  • Odstraňuje usazeniny v kloubech a tkáních – čistí tělo od odpadních látek a od solí kyseliny močové, podpora při léčbě revmatismu a dny (na internetu můžete najít recept na odvar z bobkového listu).

Petrželka

  • Zásobárna vitamínů a minerálů.
  • Diuretikum, pomáhá při močových kamenech.
  • Pomáhá při menstruačních potížích a při zánětu prostaty.
  • Podporuje trávení a působí proti nadýmání.
  • Osvěžuje dech.

Kajenský pepř

  • Účinná složka kapsaicin.
  • Působí na gastro-střevní systém – stimuluje sekreci žaludečních šťáv, mírní podráždění žaludku, předchází průjmovým onemocněním.
  • Působí antibakteriálně a posiluje imunitu.
  • Tlumí bolest – migrény, klouby.
  • Pomáhá při onemocněních srdce a oběhového systému – posiluje srdce, zachovává elasticitu tepen a žil a pomáhá udržovat krevní tlak v normě, má schopnost ulevit při náhlé srdeční slabosti.
  • Tlumí dráždivý kašel a bolest v krku, stimuluje pocení, pomáhá uvolňovat hleny.
  • Podporuje metabolismus, lymfatický a trávicí systém.
  • Antioxidant.
  • Spazmolytikum.
  • Působí protizánětlivě.
  • Snižuje srážlivost krve.
  • Pomáhá zvyšovat účinnost jiných léčivých rostlin.

Zázvor

  • Podporuje trávení, působí spazmolyticky na hladké svalstvo trávicího ústrojí.
  • Zvyšuje produkci žluči, pomáhá při nadýmání.
  • Příznivě působí proti nevolnosti.
  • Omezuje růst bakterie Helicobacter pylori.
  • Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
  • Antiseptikum, antivirotikum, antibakteriální.
  • Podporuje cirkulaci krve.
  • Prevence chřipkových onemocnění, zejména střevní chřipky, při zánětech dýchacích cest.
  • Protirakovinné účinky.
  • Tlumí bolest.

Pepř

  • Podporuje trávení a chuť k jídlu, pomáhá při zácpě, průjmu, plynatosti.
  • Koření povzbuzuje činnost slinivky.
  • Působí povzbudivě na organismus, podporuje metabolismus.
  • Pomáhá proti artritidě.
  • Zvyšuje vstřebávání a biologické využití některých živin ve srovnání s podáváním stejného množství samostatně (např. kurkumin).
  • Stimuluje krevní oběh a zvedá krevní tlak (zvyšuje se zásobování orgánů živinami a přehřívá se).
  • Antiparazitikum.

Skořice

  • Podporuje chuť k jídlu a trávení.
  • Stimuluje trávicí systém, působí proti plynatosti, nevolnosti, uklidňuje koliky.
  • Má zahřívací účinek na organismus.
  • Antibiotické a dezinfekční účinky, protiplísňová, antivirotikum.
  • Snižuje hladinu cukru v krvi a cholesterolu.
  • Využívá se při nachlazení, chřipce a kašli.
  • Zmírňuje menstruaci a příznivě působí v klimakteriu.

Hřebíček

  • Protirakovinné účinky na kůži.
  • Dezinfekčně působí na dýchací cesty a průdušky.
  • Bolesti zubů – rozžvýkat pár kousků, nebo potírat tinkturou.
  • Antriparazitikum.
  • Povzbuzuje srdce a krevní oběh, prokrvuje organismus.
  • Zlepšuje trávení, zabraňuje plynatosti, uklidňuje podrážděný žaludek, uvolňuje křeče.
  • Zklidňující účinky, dodává energii.
  • Podporuje tvorbu bílých krvinek, podporuje obranyschopnost organismu.
  • Využívá se při léčbě astmatu.
  • Osvěžuje dech.
  • Podpůrně působí na močový systém.

Kari

Slovo kari původně označovalo druh jídla. Během britské koloniální nadvlády Britové začali používat tento výraz pro koření, které se do tohoto jídla přidává a toto označení se zachovalo dodnes. V Indii a Asii se však používá výraz masala. Je to směs koření, která se regionálně liší v různých částech Asie.

Nejčastěji obsahuje kurkumu, pepř, zázvor, muškátový ořech, kardamon, kmín, chilli. Hlavní složkou je kurkuma.

Koření a bylinky mají spoustu vlastností kladně působících na náš organismus. Proto je používejte, vymýšlejte nové kombinace, dělejte z nich čaje – a získáte skvělé chutě, vůně a v neposlední řadě si jejich používáním podpoříte zdraví.

Kategorie:

Zdraví

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang