Koření a bylinky používáme automaticky, podle receptu – majoránka do guláše, kmín k luštěninám, tymián na americké brambory, oregano do italské kuchyně, kari do indické kuchyně, pepř do polévky. Mnozí netuší, že dodávají jídlu nejen chuť a aroma. Mají i léčebný vliv na organismus.
Co vlastně víme o koření a bylinkách, které používáme běžně v kuchyni?
Koření a bylinky jsou přírodní látky
Obsahují vitaminy, minerály, třísloviny, hořčiny, saponiny, flavonoidy, atd. Díky tomu mnohé z nich působí podpůrně na trávicí systém, mají antibakteriální, protiplísňové a antiparazitické vlastnosti, pomáhají čistit organismus od toxinů a mají povzbuzující účinek.
Při používání bylinek a koření platí „všeho s mírou“. Při používání některých z nich je nutné přihlédnout ke zdravotnímu stavu člověka, protože ve velkých dávkách mohou vyvolat podráždění až zdravotní problémy.
Pojďme se podívat alespoň na koření a bylinky, které nejběžněji používáme v naší kuchyni.
Kmín
- V tradiční medicíně prostředek proti plynatosti.
- Působí ve střevním traktu antisepticky a konejšivě, podporuje vylučování trávicích šťáv a podporuje chuť k jídlu.
- Spazmolytikum – zmírňuje žaludeční křeče a střevní problémy.
- Účinná podpora ledvin.
- Pomáhá při vysokém krevním tlaku.
- Příznivý vliv při léčbě rakoviny tlustého střeva a slinivky.
- Působí toxicky na střevní parazity.
- Zvyšuje produkci mateřského mléka.
Majoránka
- Podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání a při střevní kolice.
- Podporuje tvorbu žluči.
- Působí konejšivě na nervovou soustavu.
- Pomáhá při nemocech horních dýchacích cest, zmírňuje kašel.
- Antiseptické a dezinfekční účinky.
- Tlumí bolest – menstruační bolesti, svaly, bolest hlavy, revmatismus.
- Podporuje tvorbu mléka.
Oregano (dobromysl)
- Zmírňuje křeče žaludku a střev.
- Zvyšuje tvorbu žluči a trávicích šťáv, používá se při nechutenství, průjmu, zácpě.
- Příznivě působí při onemocněních horních dýchacích cest, kašli a zánětu průdušek.
- Léčí záněty hrdla.
- Bylinka je účinná proti plísním, přírodní antibiotikum.
- Pozitivní účinky na nervovou soustavu.
Tymián
- Zmírňuje záněty, má dezinfekční účinky.
- Podporuje tvorbu bílých krvinek, posiluje organismus a jeho obranyschopnost.
- Účinný proti plísním, parazitům a zánětům, zejména na sliznicích.
- Rostlinné antibiotikum.
- Pomáhá při bronchitidě, zmírňuje kašel, horečku, rozpouští hleny.
- Zmírňuje bolest při onemocněních kloubů a svalů.
- Pomáhá při nespavosti.
- Pomáhá při pocitech nadýmání a zvracení.
- Pomáhá při menstruačních bolestech a upravuje cyklus.
Bazalka
- Má dezinfekční, protizánětlivé a protiplísňové účinky.
- Pročišťuje organismus.
- Působí konejšivě.
- Pomáhá při chronickém zánětu průdušek, při silném kašli.
- Pozitivně působí na trávicí systém, pomáhá při nechutenství.
- Pomáhá udržovat rovnováhu střevní flóry, při plynatosti a průjmech.
- Zlepšuje tvorbu mateřského mléka.
- Pomáhá při pocitech úzkosti, nespavosti.
Šalvej
- Protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové vlastnosti.
- Podporuje činnost jater a žlučníku.
- Spazmolytikum.
- Zmírňuje nadměrné pocení, hlavně noční a nervového původu.
- Snižuje sekreci mléčných žláz.
- Pomáhá při zánětech žaludku a střevního traktu.
- Pomáhá při zánětech dutiny ústní, krku, při angíně, zánětu dásní.
- Používá se při potížích v klimakteriu, při silné menstruaci.
- Nesmí se terapeuticky používat během těhotenství.
- Při užívání vyšších dávek může vyvolat křeče.
Rozmarýn
- Antibakteriální a antiparazitické vlastnosti.
- Podporuje činnost jater, žlučníku a trávicí soustavy, působí proti plynatosti.
- Posiluje srdce, povzbuzuje krevní oběh, upravuje nízký krevní tlak, stimuluje lymfu, uvolňuje ztuhlé svalstvo, prokrvuje a čistí pokožku.
- Odstraňuje pocit chladu v končetinách, tonizuje cévy.
- Působí konejšivě na nervovou soustavu.
- Pomáhá při ledvinových kolikách, zvyšuje vylučování moči.
- Pomáhá při zahlenění a při rýmě, tlumí kašel.
- Stimuluje reprodukční systém – zvyšuje prokrvení malé pánve, afrodiziakum.
- Protizánětlivé účinky – revmatismus, zánět žlučníku, bolest svalů.
Bobkový list
- Podporuje trávení a chuť k jídlu.
- Protizánětlivé, dezinfekční účinky.
- Stahuje otoky.
- Rozpouští kameny a pomáhá při onemocněních močového měchýře.
- Pomáhá tlumit bolesti v kostech, kloubech a kříži, účinný i při bolestech sedacího nervu.
- Snižuje hladinu krevního cukru.
- Odstraňuje usazeniny v kloubech a tkáních – čistí tělo od odpadních látek a od solí kyseliny močové, podpora při léčbě revmatismu a dny (na internetu můžete najít recept na odvar z bobkového listu).
Petrželka
- Zásobárna vitamínů a minerálů.
- Diuretikum, pomáhá při močových kamenech.
- Pomáhá při menstruačních potížích a při zánětu prostaty.
- Podporuje trávení a působí proti nadýmání.
- Osvěžuje dech.
Kajenský pepř
- Účinná složka kapsaicin.
- Působí na gastro-střevní systém – stimuluje sekreci žaludečních šťáv, mírní podráždění žaludku, předchází průjmovým onemocněním.
- Působí antibakteriálně a posiluje imunitu.
- Tlumí bolest – migrény, klouby.
- Pomáhá při onemocněních srdce a oběhového systému – posiluje srdce, zachovává elasticitu tepen a žil a pomáhá udržovat krevní tlak v normě, má schopnost ulevit při náhlé srdeční slabosti.
- Tlumí dráždivý kašel a bolest v krku, stimuluje pocení, pomáhá uvolňovat hleny.
- Podporuje metabolismus, lymfatický a trávicí systém.
- Antioxidant.
- Spazmolytikum.
- Působí protizánětlivě.
- Snižuje srážlivost krve.
- Pomáhá zvyšovat účinnost jiných léčivých rostlin.
Zázvor
- Podporuje trávení, působí spazmolyticky na hladké svalstvo trávicího ústrojí.
- Zvyšuje produkci žluči, pomáhá při nadýmání.
- Příznivě působí proti nevolnosti.
- Omezuje růst bakterie Helicobacter pylori.
- Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
- Antiseptikum, antivirotikum, antibakteriální.
- Podporuje cirkulaci krve.
- Prevence chřipkových onemocnění, zejména střevní chřipky, při zánětech dýchacích cest.
- Protirakovinné účinky.
- Tlumí bolest.
Pepř
- Podporuje trávení a chuť k jídlu, pomáhá při zácpě, průjmu, plynatosti.
- Koření povzbuzuje činnost slinivky.
- Působí povzbudivě na organismus, podporuje metabolismus.
- Pomáhá proti artritidě.
- Zvyšuje vstřebávání a biologické využití některých živin ve srovnání s podáváním stejného množství samostatně (např. kurkumin).
- Stimuluje krevní oběh a zvedá krevní tlak (zvyšuje se zásobování orgánů živinami a přehřívá se).
- Antiparazitikum.
Skořice
- Podporuje chuť k jídlu a trávení.
- Stimuluje trávicí systém, působí proti plynatosti, nevolnosti, uklidňuje koliky.
- Má zahřívací účinek na organismus.
- Antibiotické a dezinfekční účinky, protiplísňová, antivirotikum.
- Snižuje hladinu cukru v krvi a cholesterolu.
- Využívá se při nachlazení, chřipce a kašli.
- Zmírňuje menstruaci a příznivě působí v klimakteriu.
Hřebíček
- Protirakovinné účinky na kůži.
- Dezinfekčně působí na dýchací cesty a průdušky.
- Bolesti zubů – rozžvýkat pár kousků, nebo potírat tinkturou.
- Antriparazitikum.
- Povzbuzuje srdce a krevní oběh, prokrvuje organismus.
- Zlepšuje trávení, zabraňuje plynatosti, uklidňuje podrážděný žaludek, uvolňuje křeče.
- Zklidňující účinky, dodává energii.
- Podporuje tvorbu bílých krvinek, podporuje obranyschopnost organismu.
- Využívá se při léčbě astmatu.
- Osvěžuje dech.
- Podpůrně působí na močový systém.
Kari
Slovo kari původně označovalo druh jídla. Během britské koloniální nadvlády Britové začali používat tento výraz pro koření, které se do tohoto jídla přidává a toto označení se zachovalo dodnes. V Indii a Asii se však používá výraz masala. Je to směs koření, která se regionálně liší v různých částech Asie.
Nejčastěji obsahuje kurkumu, pepř, zázvor, muškátový ořech, kardamon, kmín, chilli. Hlavní složkou je kurkuma.
Koření a bylinky mají spoustu vlastností kladně působících na náš organismus. Proto je používejte, vymýšlejte nové kombinace, dělejte z nich čaje – a získáte skvělé chutě, vůně a v neposlední řadě si jejich používáním podpoříte zdraví.