Bylinky jsou skvělým pomocníkem a dochucovadlem v kuchyni. Jaké bylinky se do čeho hodí? A jak jednoduše bylinky uchovávat?
Bylinky dochutí skvěle každé jídlo, ať už se jedná o pokrmy z klasické české kuchyně nebo nějaké exotičtější. Jaké bylinky by neměly chybět v žádné kuchyni?
Kam se jaká bylinka hodí?
Základ je odhodit strach a nebát se v kuchyni experimentovat. Pravdou ale je, že k určitým pokrmům, potažmo surovinám, se některé bylinky hodí méně a některé více. Záleží taky, na jaký způsob budete to které jídlo připravovat a logicky, jestli vám ta konkrétní bylinka chutná.
Pokud se budete vrhat na mexickou kuchyni, tudíž rajčata, avokádo, fazole, maso, ale i bez, nešlápnete vedle s použitím oregana a koriandru.
Při přípravě asijské kuchyně užijete opět koriandr, thajskou bazalku a citronovou trávu. Použít lze samozřejmě také klasickou bazalku.
Na středomořskou kuchyni použijte bazalku, oregano, tymián, rozmarýn, šalvěj, mátu a hladkolistou petržel. Tady se dá dost vyřádit. Zkuste jídlo ale postavit na jedné nebo maximálně dvou z nich. Je zbytečné dávat všechny, efekt čerstvých bylinek by byl ten tam.
K české kuchyni neodmyslitelně patří šnytlík, libeček, kudrnka, majoránka, meduňka, kopr, ale i máta, kerblík a mnoho dalších.
Popsali jsme si, v jaké kuchyni se jaká bylinka používá, ale pořád chybí spárovat konkrétní druh surovin s konkrétní bylinou. Jsou zase určitá pravidla nebo spíž úzy, které páry se snoubí a nerozejdou. K rajčatům neodmyslitelně patří bazalka, k bramborám rozmarýn, na sladké dezerty máta, na ryby funguje libeček a tymián. Sami ale zjistíte, že jen vařením a ochutnáváním poctivých jídel, vybrousíte ty svoje kombinace, které vám už nikdo nevezme.
Uchovávání bylinek
Když už si dáte takovou práci, že vám bylinky vzejdou, přežijí přesazení a ustojí tropické teploty, které v Čechách občas panují, je moc důležité, včas otrhat, ostříhat, aby ta voňavá krása nepřišla nazmar a nedej Bože nepřemrzla. Co ale s tím? Jedna možnost je nasušit. Ovšem sušení není jediný způsob, jak bylinky uchovat.
Prvním je mrazení. Pořiďte si malé plastové krabičky. Bylinky nasekejte a krabičky tím napěchujte. Stejně dobře bude fungovat i plastový pytlík s otvíráním.
Mrazení se dá ještě vylepšit. Stačí bylinky zamrazit v olivovém oleji nebo přepuštěném másle, nejlépe ve formě na ledové kostičky. Po zamrznutí vyklepnete, přesypete do pytlíčku nebo krabičky a uchováváte dál v mrazáku. Můžete si vyrobit dokonce i bio bujón. Do stejné formičky nalijete silně zkoncentrovaný vývar a nasekáte do každé kostičky bylinky, které v polévce máte nejraději. Pak už jen vyklepat, uchovat a přidat do polévky, omáčky, atd. Představivosti se meze nekladou.
Další možností je bylinky přímo naložit do oleje nebo octa. Na salátové zálivky nebo na dochucení použijete už jen tekutinu, do které bylinky pustily všechno dobré. Tuto variantu je možné nakombinovat s chilli, česnekem nebo třeba houbami.
Samotné bylinky využijete přímo při nakládání jiných surovin. Do okurek přidáte kopr, do sušených rajčat v oleji bazalku nebo si připravte třeba chorvatský ajvar a oživte ho oreganem nebo rozmarýnem.