Burritos a tortilly jsou velice chutné, protože se v nich snoubí všechny lahodné mexické chutě. V tomto článku se dozvíte, co vlastně jsou burritos, jak se liší od tacos, čím je naplnit, jak je zabalit a v neposlední řadě jak si je připravit doma podle našich nejlepších receptů na tortilly a burritos. Tak čtěte dále.
Co je burrito a jak se liší od tacos?
Burrito je jednoduše moučná tortilla, která se naplní, sroluje do trubičky a podává. Tortilla je téměř vždy pšeničná a podle toho, kde na světě se nacházíte, se velikost trubičky liší. V severním Mexiku jsou obvykle poměrně malé, téměř jako jednohubky, zatímco ve Spojených státech jsou naopak velmi velké. Mezi oblíbené plněné pečivo patří v Latinské Americe třeba také španělská empanada.
Hlavní rozdíl mezi tacos a burritem je v množství a velikosti. Tacos jsou malé a otevřené a k uspokojení chuti a hladu můžete potřebovat 3 až 4. Tacos lze připravit z pšeničných nebo kukuřičných tortill.
Burrito se vyrábí z jednoduchého tortilla receptu a má různé náplně. Z kukuřičné tortilly by se burrito udělat nedalo, neboť by se při pokusu o složení tortilla rozpadla. Oproti tacos se při přípravě burrita konce tortilly přehnou dovnitř a pak se srolují. Uvnitř bývá často jako náplň maso spolu s mexickou rýží a fazolemi, což z burrita dělá velmi vydatné jídlo.
TIP: Mezi další typická mexická jídla patří např. quesadilla s mletým masem, fajitas, domácí nachos, enchiladas, empanadas, plněný wrap, mexický guláš, carnitas s vařeným vepřovým masem, a mnoho dalších.
Co vlastně znamená slovo burrito?
Každému španělsky mluvícímu člověku může toto slovo přizvednout obočí. „Burro“ totiž ve španělštině znamená „osel“ a zdrobnělina „burrito“ tudíž znamená „malý osel“. Jak je tedy možné, že se lahodné a oblíbené mexické jídlo jmenuje „malý oslík“?
Legenda praví, že Juan Mendez z mexické Chihuahuy používal osla k převážení zásob pro svůj vozík s jídlem. Aby jídlo udržel teplé, zabalil ho do velké moučné tortilly. Takže burritos vlastně odkazuje na Juanova milovaného osla, který mu je pomáhal rozvážet.
Typické náplně a směsi do tortilly
Hlavními složkami burrita bývají moučná tortilla, masová náplň, fazole a salsa. Ovšem kromě tohoto základu se mezi další oblíbené přísady řadí sýr, zakysaná smetana, domácí guacamole, rýže a zelenina, neobvyklou variantou je i přidání tahini – podívejte se na naše oblíbené tahini recepty.
Co se masové náplně týče, můžete burrito naplnit kromě hovězího masa také kuřecím masem nebo trhaným vepřovým masem. Ze zeleniny se nejčastěji používají brambory, zelný salát s mrkví coleslaw, papriky nebo máslová dýně.
Velice častou přísadou v burritu je vařená bílá rýže s čerstvým koriandrem a limetkovou šťávou nebo mexická chipotle rýže. Náplň do burrita můžete ozvláštnit např. míchanými vajíčky nebo strouhaným sýrem, ideálně mexickým čedarem.
Tortilla recept náplň – recepty na domácí salsy
Burrito a mexické tortilly je skvělé dochutit zakysanou smetanou, fazolovou pastou, avokádovým guacamole nebo mangovou salsou. Máte-li rádi ostřejší chutě, můžete do náplně přidat chilli papričky, které dodají burritu tu správnou pikantnost.
Domácí guacamole – recept
Tento snadný recept na zhruba 1 šálek domácího guacamole připravíte za 5 minut a z pouhých 4 ingrediencí.
Ingredience na směs do tortily
- 2 zralá avokáda zbavená pecky a nakrájená na malé kostky
- šťáva z 1/2 limetky
- 1/8 lžičky soli
- špetka česnekového prášku
Postup na směs do tortily
- Avokádo zbavené pecky a nakrájené na kostičky vložíme do středně velké mísy. Štouchadlem na brambory nebo vidličkou ho rozmačkáme na hladké pyré.
- Přidáme limetkovou šťávu, sůl a česnekový prášek a promícháme. Ochutnáme a v případě potřeby dochutíme.
Fazolová pasta – recept
Pokud máte pocit, že máte v burritu stále málo fazolí, připravte si tuto fazolovou pastu, která dodá vašemu burritu ještě výraznější fazolovou chuť.
Ingredience fazolovou pastu
- 60 g smažených fazolí
- 55 g pinto fazolí
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 1 šálek strouhaného sýru čedar
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 35 g rajčat
- chilli papričky jalapeňo dle chuti
Postup na fazolovou pastu
- Smícháme smažené fazole a pinto fazole, rajčata a sýr. Vše vložíme do zapékací mísy.
- Směs pečeme v troubě při 175 °C zhruba 20-30 minut, dokud se neprohřeje.
- Po mírném vychladnutí přidáme vrstvu zakysané smetany, nakrájenou cibuli a papričky jalapeňo.
Rajčatová salsa – recept
Mexická rajčatová salsa Pico de Gallo neboli Salsa Verde je skvělým doplňkem, který jakékoli burrito perfektně dochutí.
Ingredience na směs do tortily
- 2 středně zralá rajčata nakrájená na kousky
- 1/2 oloupané a nadrobno nakrájené cibule
- hrst nasekaného čerstvého koriandru
Postup na směs do tortily
- Jednoduše v míse smícháme rajčata, cibuli i koriandr.
- Hotovou salsu přidáme na tortillu těsně před jejím zabalením.
Mangová salsa – recept
Mangová salsa dodá vašemu burritu neotřelou a jedinečnou chuť. Její příprava je navíc vskutku jednoduchá.
Ingredience na směs do tortily
- 1 velké zralé a oloupané mango nakrájené na malé kostičky
- 1/4 šálku červené cibule nakrájená nadrobno
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- sůl dle chuti
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 2 zralá avokáda zbavená pecky a oloupaná
Postup na směs do tortily
- Ve středně velké míse smícháme mango, cibule, koriandr a limetkovou šťávu.
- Podle chuti osolíme a opepříme.
Postup jak připravit a správně zabalit burrito – recept
Ačkoli se to může zdát ze začátku celkem složité, časem zjistíte, že zabalit burrito zas tak obtížné není. Navíc je to skvělá a zábavná věc, do které se mohou zapojit i vaše děti.
Hlavní věc, kterou je třeba mít na paměti, když jde o výrobu burritos, je přidat správné množství náplně, abyste byli schopni je pevně zabalit a udržet všechno nebo alespoň většinu uvnitř. Jakmile začnete jíst, může se samozřejmě stát, že bude nepořádek, ale to k tomu patří.
- Pšeničnou tortillu zahřívejte několik sekund na rozpálené pánvi z každé strany, dokud není měkká a teplá.
- Teplou tortillu položte na prkénko a přidejte lžíci hlavní náplně (maso a fazole).
- Přidejte libovolnou další náplň (zeleninu, sýr, rýži nebo salsu).
- Okraje z každé strany přehněte natolik, aby náplň nepronikla přes okraje.
- Začněte tortillu těsně balit odspodu nahoru a dbejte na to, abyste boční okraje udrželi zastrčené.
- Hotové zabalené burrito rozkrojte nožem napůl a servírujte.
Hovězí burrito – recept
Připravte si toto snadné hovězí burrito jako jednoduchou večeři uprostřed týdne.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba vaření: 30 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience na hovězí burrito
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku nakrájené najemno
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžíce mletého koriandru
- špetka kajúnského pepře
- 1 lžička sušeného oregana
- 500 g mletého hovězího masa
- špetka krupicového cukru
- 1 lžíce vinného nebo jablečného octa
- 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 400 g černých fazolí s vodou z plechovky
- 8 moučných tortill
- 500 g vařené rýže
- strouhaný salát (volitelné)
- nakrájená červená cibule (volitelné)
- nastrouhaný čedar (volitelné)
- guacamole nebo zakysaná smetana (volitelné)
Postup na hovězí burrito
- Na velké pánvi rozehřejeme olej. Cibuli restujeme 8 minut, poté přidáme česnek, koření a oregano a vaříme další 1 minutu.
- Rozdrobíme mleté maso a za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud maso nezhnědne.
- Vmícháme cukr a necháme odstát. Přilijeme ocet a přisypeme rajčata.
- Povaříme 5 minut a poté přilijeme fazole a vodu z plechovky. Dochutíme, promícháme a vše vaříme dalších 20 minut, dokud hovězí maso nezíská hustou omáčku.
- Pro přípravu burritos ohřejeme tortilly podle návodu na obalu. Na každou tortillu dáme trochu rýže a směsi hovězího masa. Přidáme libovolné ingredience jako náplň.
- Konce tortill přeložíme a srolujeme, aby se utěsnily. Před servírováním můžeme burritos zabalit do alobalu, aby nám náplň neodpadávala.
Tortilly s fazolemi – recept
Rychlé a snadné vegetariánské burrito z fazolí a rýží je skvělým nápadem na vegetariánskou večeři. Tajemstvím tohoto receptu je koriandrovo-limetková rýže.
Příprava
- Příprava: 12 minut
- Doba vaření: 12 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience na tortilly s fazolemi
- 2 šálky vařené rýže
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 2 odšťavněné limetky
- 1/2 střední cibule nakrájené na kostčiky
- 3-4 mleté stroužky česneku
- 2 lžíce rostlinného nebo olivového oleje
- 1 plechovka černých fazolí
- 1 lžíce chilli
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžíce pálivé omáčky nebo dle chuti
- sůl dle chuti
- 4 velké tortilly
Postup na tortilly s fazolemi
- Ve velké míse vhodné do mikrovlnné trouby smícháme uvařenou rýži s čerstvým nasekaným koriandrem a zakápneme limetkovou šťávou. Ohřejeme ji v mikrovlnné troubě nebo na sporáku, dokud nebude horká, a rychle ji promícháme.
- V samostatné velké pánvi osmahneme po dobu 5 minut cibuli na rostlinném nebo olivovém oleji, dokud cibule nezměkne. Přidáme česnek a vaříme další minutu.
- Snížíme teplotu na středně nízkou, přidáme okapané černé fazole a ochutíme chilli, kmínem a pálivou omáčkou. Vše promícháme a pokud chceme, můžeme přidat trochu soli. Necháme fazole vařit asi 5 minut, dokud se neprohřejí.
- Na lehce zahřáté moučné tortilly dáme lžíci koriandrovo-limetkové rýže a směsi černých fazolí a přidáme další libovolné přílohy.
- Tortillu zabalíme tak, že přehneme kratší konce. Jednu delší stranu přehneme přes náplň a jemně zatlačíme, aby byl přehyb pevný. Pak srolujeme zbytek burrita. Zabalené burrito překrojíme na půl a podáváme.
Křupavé kuřecí burrito – recept
Tento recept na kuřecí burrito je mexickou klasikou a také opravdu chutným způsobem, jak využít zbytky rýže.
Příprava
- Doba vaření: 50 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience na burrito recept
- 4 kuřecí stehna bez kůže a kostí
- 1 lžíce sladké uzené papriky
- 1/2 lžíce mletého kmínu
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 1 svazek čerstvého koriandru
- 400 g černých fazolí
- 200 g bílé nebo hnědé rýže
- 1 limetka
- 4 zralá rajčata
- 4 jarní cibulky
- 1 malý hlávkový salát
- 4 velké moučné tortilly
- 80 g sýru čedar
- 4 lžíce řeckého jogurtu
Postup na burrito recept
- Rozehřejeme pánev na vysokou teplotu.
- Mezitím vložíme kuřecí stehna mezi 2 listy pečícího papíru a rozbijeme je dnem těžké pánve na tloušťku zhruba 0,5 cm. Vložíme je do mísy, posypeme paprikou, kmínem a trochou oleje a dobře je osolíme solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Dobře promícháme, aby se kuře obalilo, a poté ho položíme na rozpálenou pánev. Smažíme 10 minut nebo dokud není kuře propečené, přičemž v polovině smažení ho otočíme. Necháme mírně vychladnout.
- Oloupeme a nakrájíme česnek na jemné plátky. Natrháme listy koriandru, dáme stranou a stonky nakrájíme nadrobno. Ve velké pánvi na středním plamenu rozehřejeme 1 lžíci oleje, přidáme česnek a stonky koriandru a 1 minutu smažíme.
- Fazole z plechovky slijeme, propláchneme, přidáme do pánve a smažíme dalších několik minut. Přidáme uvařenou rýži a za občasného míchání ji vaříme 5 minut nebo dokud není křupavá a horká.
- Jemně nastrouháme limetkovou kůru, nahrubo nasekáme a přidáme polovinu koriandrových listů. Dobře promícháme a podle chuti okořeníme.
- Salát a vychlazené kuřecí maso nakrájíme na kousky.
- Tortillu položíme na 1 minutu na mřížku, aby změkla, a poté ji položíme na prkénko. Doprostřed dáme čtvrtinu smažené rýže s fazolemi, na ni velkou lžíci salsy, hrst salátu a jedno rozdrobené kuřecí stehno. Nastrouháme trochu sýru a přidáme lžíci jogurtu.
- Burrito zabalíme a dáme stranou. Postup opakujeme se zbývajícími ingrediencemi a postupně servírujeme.
Tortilla s trhaným masem – recept
Tortilla s trhaným vepřovým masem je časově náročná, neboť příprava vepřového trhaného masa trvá dlouho, avšak rozhodně stojí za to jej vyzkoušet a připravit si tak skvělou a lahodnou mexickou tortillu.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Doba vaření: 5 hodin
- Počet porcí: 4
Ingredience na tortillu s trhaným masem
Na trhané vepřové maso
- 1,5 kg vepřové plece bez kostí a kůže, jen s trochou tuku
- 1 šálek pomerančové šťávy
- 1/2 šálku jablečného octa
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 červená chilli paprička nakrájená nadrobno
- 1 fenyklová cibulka nakrájená nadrobno
- 4 jarní cibulky nasekané najemno
- hrst čerstvého koriandru nasekaného najemno včetně stonků
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 bobkový list
- 3 stroužky mletého česneku
- 1 lžíce chipotle pasty
- 1 lžíce soli
- 1 plechovka fazolí
Na burrito – recept
- vařená rýže
- 1/2 červené cibule nakrájené nadrobno
- šťáva z 1 limetky
- 3 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 moučné tortilly
- avokádo nakrájené na plátky (volitelné)
- chipotle salsa (volitelné)
- 1/2 šálku zakysané smetany (volitelné)
- 1/2 šálku strouhaného sýru čedar (volitelné)
Postup na tortillu s trhaným masem
- Vložíme maso a všechny přísady uvedené pro vepřové maso (kromě fazolí) do pomalého hrnce. Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme vařit na vysoký režim po dobu 5-6 hodin.
- K vařené rýži přidáme červenou cibuli s limetkou, octem, olivovým olejem a špetkou soli. Necháme odpočívat, dokud cibule nezměkne a nezíská růžovou barvu.
- Když je vepřové maso hotové, odkryjeme ho a rozdrobíme. Přidáme fazole a vše smícháme.
- Na rozpálené pánvi rozehřejeme tortilly a poté je položíme na kuchyňskou linku.
- Na tortillu přidáme dostatečné množství rýže a masové směsi. Pokud chceme, doplníme tortillu avokádem, salsou chipotle, zakysanou smetanou a sýrem čedar.
- Burrito pevně zabalíme a podáváme teplé. Postup opakujeme se všemi tortillami.
TIP: Vyzkoušejte také recept na zapečenou tortillu se šunkou a sýrem.