Z domácích, restauračních i kupovaných bude tento burger černých z fazolí ten nejlepší, jaký jste kdy jedli. Je chutný a zároveň vydatný.
Burgery z černých fazolí můžete ogrilovat nebo péct a vychutnat si je v housce, jen tak, nebo se salátem. Tyto burgery nejsou veganské ani vegetariánské, ale věřte, že s nimi budete naprosto spokojení. Trik spočívá v mírně opečených fazolích, díky čemuž se burger zbaví kašovité konzistence a bude příjemně křupavý.
Ingredience
- 2 plechovky černých fazolí (scezené, propláchnuté a osušené)
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3/4 šálku nadrobno nakrájené papriky (1/2 papriky)
- 1 šálek jemně nakrájené cibule (1/2 velké cibule)
- 3 stroužky česneku, drceného
- 1,5 lžičky mletého kmínu
- 1 čajová lžička mletého chilli
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky uzené papriky
- 1/2 šálku strouhanky nebo ovesné mouky
- 1/2 šálku sýra feta
- 2 velká vejce
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 2 lžíce kečupu, majonézy nebo BBQ omáčky
- špetka soli + pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C. Fazole rovnoměrně rozprostřete na vyložený plech a pečte 15 minut, dokud mírně nevyschnou.
- Mezitím osmahněte olivovým oleji nakrájenou papriku, cibuli a česnek, dokud vše nezměkne.
- Do velké mísy nebo do kuchyňského robotu vložte zeleninu spolu s ostatními přísadami.
- Vše promíchejte nebo rozmixujte a poté přidejte černé fazole. Směs rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte, přičemž ponechte větší kousky fazolí.
- Vytvarujte placičky.
- Vložte placičky na plech vyložený papírem a pečte při 190 °C 10 minut z každé strany, celkem 20 minut.
- Podávejte s oblíbenými přílohami. Zbytky uchovávejte v chladničce až 5 dní.