Sezóna farmářských trhů, čerstvé lokální zeleniny, bylinek a ovoce všeho druhu je v plném proudu, a byla by věčná škoda ji dosyta nevyužít. Pro přípravu tohoto receptu lze využít v podstatě lze jakoukoli oblíbenou sezónní zeleninu, kterou ulovíme právě na trhu. Výborná je například kombinace květáku, brokolice, sladké mrkve a kadeřávku. Jak připravit bulgur s máslovou zeleninou?
Nevím jak u vás, ale bulgur musím mít doma ve spíži neustále. Často mě zachraňuje při nedostatku času a prázdné lednici od stavů zuřivosti, které mě s prázdným žaludkem často přepadají.
Je hotový během chvilky, můžete k němu přidat vše, co zrovna najdete v lednici a vždycky to bude chutnat dobře. Nejlépe mi naposledy bulgur chutnal s kuřecím kari s kokosovým mlékem.
A mám tu ještě jednu tajnou zbraň pro dokonalou chuť obyčejného jídla – ghí. Dejte tam přepuštěné máslo a uvidíte, jak se obyčejný pokrm stane chuťovým zážitkem. Opravdu, ghí u mě v lednici nesmí nikdy chybět.
TIP: Bulgur recept můžete ozvláštnit třeba i špenátem.
Ingredience
- šálek bulguru
- sůl, pepř
- lžíce ghí
- 1/2 květáku
- 1/3 menší brokolice
- 3 mrkve
- velká hrst kadeřávku
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce ghí
- šťáva z citronu
Postup
- Bulgur propláchneme pod tekoucí vodou, zalijeme 1,5 násobkem vody, osolíme a necháme na na mírném plameni vařit pod pokličkou cca 15 minut, zkrátka dokud se nevypaří voda.
- Ve chvíli, kdy je voda vyvařená, sundáme hrnec z plotny a necháme bulgur ještě deset minut po pokličkou dojít, nemícháme.
- Poté opatrně promícháme vidličkou a zlehka do něj zamícháme lžíci ghí.
- Zeleninu důkladně očistíme od zeminy. Květák a brokolici rozebereme na menší růžičky a mrkev nakrájíme na 1 cm široká kolečka. Takto připravenou zeleninu necháme krátce povařit, lehce změkla, avšak stále byla tzv. na skus.
- Po uvaření ji ihned zchladíme ledovou vodou, aby si zachovala barvu.
- Česnek nasekáme nahrubo. Na pánvi rozehřejeme ghí a krátce na něm necháme rozvonět česnek. přidáme uvařenou zeleninu a krátce prohřejeme.
- Zeleninu smícháme s bulgurem a nadrobno posekaným kadeřávkem. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.