Ingredience
- 1 balení makarónů
- 1 kuře pečené na rožni
- 6 lžic másla
- 6 lžic hladké mouky
- 3 šálky mléka
- 1 špetka mletého černého pepře
- 2 šálky strouhaného sýra Cheddar
- 2 hrnky rozdrobeného sýra Monterey Jack
- ½ šálku pálivé omáčky (například Frank’s Redhot) nebo více podle chuti
- ½ šálku rozdrobeného sýra gorgonzola
Postup
- Krok 1 – Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Makaróny vařte ve vroucí vodě za občasného míchání, dokud nezměknou, ale jsou pevné na skus, asi 8 minut. Slijte vodu.
- Krok 2 – Z kuřete z rožně odřízněte křídla a stehna. Křídla a stehna zbavte kůže a kostí; tmavé maso nakrájejte nebo rozdrobte na kousky.
- Krok 3 – Ve velké holandské troubě na středním ohni rozpusťte máslo. Postupně zašlehávejte mouku, dokud nevznikne hustá hmota. Vařte, dokud nezezlátne, asi 1 minutu. Za stálého šlehání přilévejte mléko, dokud nezhoustne a nezačne bublat, asi 5 minut. Pokračujte ve vaření, dokud není omáčka hladká, asi 1 minutu. Snižte teplotu a omáčku ochuťte černým pepřem.
- Krok 4 – Do omáčky vmíchejte sýry Cheddar a Monterey Jack, dokud se nerozpustí a nespojí. Vmíchejte pálivou omáčku a upravte ji tak, abyste dosáhli požadovaného stupně pálivosti. Přidejte sýr s modrou plísní, kuřecí maso a makaróny; dobře promíchejte.
Výživové údaje – jedna porce
- 781 kalorií
- bílkoviny 47,3 g
- sacharidy 51,7 g
- tuky 41,9 g
- cholesterol 157,1 mg
- sodík 977,8 mg