Suroviny použité v téhle vydatné pochoutce svádějí k tomu servírovat ji přednostně drsným mužům. Když ji ale připravíte na „výjezdní zasedání“ holčičího kroužku, bude mít stejně velký úspěch.
Na 2 menší skleničky budete potřebovat:
K podávání:
- 1 kg vepřového bůčku bez kosti (lépe tučnějšího)
- 4 menší cibule
- 5–6 stroužků česneku
- drcený kmín
- sůl a pepř
- menší pšenično–žitný bochníček, kterému aromatický kmín propůjčuje typickou chuť a výraznou vůni. S krásně vláčnou vlhkou střídou a zlatavou kůrkou sypanou kmínem. S žitným kvasem.
- ½ litru černého piva
- bochníček s kmínem
- cibule
- kyselé okurky
- čerstvá zelenina
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky cca 5 x 5 cm. Pořádně osolte, opepřete a posypte kmínem.
Dejte do pekáčku spolu s cibulí a česnekem, podlijte pivem a pomalu pečte v troubě vyhřáté na 140 stupňů 3–3,5 hodiny, až se pečený vepřový bůček začne rozpadat, případně podlijte ještě trochou piva. Nechte vychladnout.
A pak máte dvě možnosti – buď směs můžete rozemlít najemno v masovém mlýnku. nebo maso z pekáče vyberte a propasírujte výpek, pokud máte rádi v pomazánce kousky masa.
Maso natrhejte vidličkou na jemná vlákna, promíchejte s propasírovaným výpekem a nechte ztuhnout. Podávejte s kmínovým bochníčkem, kyselými okurkami, najemno nakrájenou cibulí, zeleninou a točeným pivem.