Ingredience
Na koláčky:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/4 hrnku cukru
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
- 1/2 šálku studeného másla nakrájeného na malé kousky
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 1/4 šálku polotučného mléka a další na potření
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek čerstvých nebo mražených brusinek
Na polevu:
- 1 hrnek moučkového cukru, prosátý
- 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 185 °C a vyložte plech pečícím papírem.
- Do velké mísy prosejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte citronovou kůru. Vmíchejte máslo, až je směs hrubá a drobivá, ale stále jsou vidět malé kousky másla.
- V samostatné míse vyšlehejte smetanu, mléko, vejce a vanilku. Přidejte je k moučné směsi a míchejte, aby se těsto jen spojilo, a vyklopte je na pracovní plochu, aby se rukama dokonale spojilo.
- Těsto zploštěte a vmáčkněte do něj brusinky, několikrát ho přeložte a zploštěte, aby se do něj brusinky dostaly.
- Těsto vytvarujte do tvaru kotouče o průměru asi 25 cm. Rozkrojte ho na 8 klínů a položte je na připravený plech, přičemž mezi nimi nechte několik centimetrů.
- Potřete koláčky trochou mléka a pečte 20 až 25 minut, dokud koláčky na povrchu lehce nezhnědnou. Před glazováním nechte zcela vychladnout.
- Na polevu ušlehejte moučkový cukr a citronovou šťávu a pomocí šlehače nebo vidličky nakapejte na koláčky. Před podáváním nechte polevu hodinu ztuhnout.
- Koláčky si nejlépe vychutnáte v den, kdy jsou upečené.