Domácí brusinková omáčka – recept

DressingyOmáčkyOmáčky a dipy

Tato domácí brusinková omáčka je klasika. Vyrobená z čerstvých nebo mražených brusinek a připravená za 20 minut je nezbytnou součástí svíčkové omáčky.

V našich končinách se brusinková omáčka často podává ke svíčkové na smetaně, doprovodit ale může celou řadu dalších pokrmů včetně zvěřiny. V tomto článku si ukážeme více variant brusinkové omáčky pro nejrůznější příležitosti.

Brusinková omáčka recept

Brusinky jsou trpké, velmi trpké, a potřebují cukr, aby vyvážil jejich kyselost. Avšak i s cukrem se kyselost projeví.

Ingredience na brusinkovou omáčku

  • 1 šálek (200 g) cukru
  • 1 šálek (250 ml) vody
  • 4 šálky čerstvých nebo mražených brusinek
  • Nepovinné: pekanové ořechy, pomerančová kůra, rozinky, rybíz, borůvky, skořice, muškátový oříšek, nové koření.

Brusinková omáčka recept

  1. Vložte brusinky do cedníku a opláchněte je. Otlučené brusinky vyberte a vyhoďte.
  2. Vodu a cukr dejte do středně velkého hrnce a přiveďte k varu. Míchejte, aby se cukr rozpustil.
  3. Přidejte brusinky do hrnce a znovu přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 10 minut nebo dokud většina brusinek nepraskne.
  4. Jakmile brusinky prasknou, můžete brusinkovou omáčku nechat tak, jak je, nebo ji vylepšit dalšími přísadami. Nasekanými pekanovými ořechy a špetkou pomerančové kůry.
  5. Někteří lidé rádi přidávají rozinky nebo rybíz, nebo dokonce borůvky pro větší sladkost. Můžete také přidat sváteční koření, jako je skořice nebo muškátový oříšek.
  6. Odstavte hrnec z ohně. Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě a poté přendejte do mísy a dejte vychladit do lednice. Brusinková omáčka při chladnutí dále houstne.
Brusinkova omacka recept
Brusinková omáčka má výbornou nasládlou chuť.

Brusinková omáčka k masu – recept

Připravte si doma lahodnou brusinkovou omáčku k masu, kterou zajisté využijete nejen při přípravě svíčkové.

Ingredience na brusinkovou omáčku k masu

  • 100 g světlého cukru muscovado
  • 100 ml pomerančové šťávy, čerstvé nebo z krabice
  • 250 g balení čerstvých nebo mražených brusinek

Brusinková omáčka k masu – postup

  1. Do hrnce dejte 100 g světlého cukru muscovado a 100 ml pomerančové šťávy a přiveďte k varu.
  2. Vmíchejte 250 g čerstvých nebo mražených brusinek a vařte, dokud nezměknou, ale stále drží tvar – to bude trvat asi 5 minut, pokud použijete mražené brusinky, nebo 8-10 minut, pokud použijete čerstvé.
  3. Omáčka po vychladnutí zhoustne. V lednici vydrží 1 týden. V den podávání ji před podáváním zahřejte na pokojovou teplotu.

Brusinky ke svíčkové recept

Vaříte svíčkovou a chtěli byste si připravit doma brusinky ke svíčkové? Recept je jednoduchý a jeho příprava vám nezabere příliš mnoho času.

Ingredience na brusinky ke svíčkové

  • 1 balení brusinek, opláchnutých
  • 3/4 šálku vody
  • 1/4 šálku čerstvé pomerančové šťávy (asi 1/2 velkého pomeranče)
  • 3/4 šálku světlého nebo tmavého hnědého cukru
  • 1 čajová lžička pomerančové kůry
  • 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu

Brusinky ke svíčkové recept

  1. Potřebujete čerstvou pomerančovou šťávu a pomerančovou kůru. Doporučujeme pomeranč nejprve oloupat, kůru odložit stranou a pak pomeranč nakrájet na šťávu. Na 1/4 šálku šťávy potřebujete asi polovinu velkého pomeranče.
  2. Pokud potřebujete více šťávy, odšťavněte druhou polovinu pomeranče, abyste získali 1/4 šálku.
  3. Po opláchnutí brusinek dejte 1/2 šálku brusinek stranou. Ty vmícháte na konci pro lepší texturu.
  4. Zbylé brusinky, vodu, pomerančovou šťávu a hnědý cukr smíchejte ve středně velkém hrnci na mírném ohni. Občas promíchejte, až se směs začne vařit.
  5. Jakmile se začne vařit, snižte teplotu na střední až nízkou. Za občasného míchání pokračujte ve vaření, dokud se tekutina nezredukuje a brusinky neprasknou a nezhoustnou, přibližně dalších 10 minut.
  6. Odstavte z ohně a vmíchejte 1/2 hrnku rezervovaných brusinek, pomerančovou kůru a vanilkový extrakt. Omáčka bude při chladnutí dále houstnout.
  7. Omáčka je výborná teplá nebo při pokojové teplotě. Zbytky přikryjte a uchovávejte v chladničce až 5 dní.
Brusinkova omacka recept
Brusinkovou omáčku můžete servírovat ke všem druhům masa.

Brusinková omáčka recept

Tuto vynikající brusinkovou omáčku můžete servírovat nejenom k domácí svíčkové, ale můžete ji podávat třeba také s masovými kuličkami.

Brusinková omáčka – ingredience

  • 250 g mražených brusinek
  • 150 g alulózy
  • 60 ml vody

Brusinková omáčka recept – postup

  1. V hrnci na středně mírném ohni přidejte trochu vody a brusinky. Promíchejte, aby se spojily.
  2. Přidejte sladidlo a míchejte, aby se rozpustilo. Nechte borůvky 10-15 minut vařit, aby omáčka zhoustla na požadovanou konzistenci.
  3. Sladidlo a vodu přidejte podle vlastních preferencí. Po dosažení konzistence stáhněte z ohně a nechte vychladnout, než se pustíte do jídla.
  4. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 7 dní a zmrazte až na 1 rok.
Brusinkova omacka recept
Brusinkové omáčce můžete dodat šmrnc pár kapkami citronové šťávy.

Jak připravit omáčku z brusinek

Nevíte, jak připravit omáčku s brusinek? Postup je velice snadný, rychle se ho naučíte, a výsledkem bude lahodná brusinková omáčka nejenom k masovým pokrmům.

Jak připravit omáčku z brusinek – ingredience

  • ½ šálku vody
  • ½ šálku čerstvé pomerančové šťávy ze dvou pomerančů
  • ¾ šálku plus 2 lžíce cukru
  • 1 sáček čerstvých nebo mražených brusinek (nepoužívejte sušené)
  • Kůra z jednoho pomeranče, asi 2 čajové lžičky
  • Špetka soli

Jak připravit omáčku z brusinek – postup

  1. Ve středně velkém hrnci na prudkém ohni přiveďte k varu vodu, pomerančovou šťávu a cukr. Přidejte brusinky, pomerančovou kůru a sůl a znovu přiveďte k varu.
  2. Snižte teplotu na střední a vařte 10 až 12 minut, dokud většina brusinek nepraskne. (Možná je budete muset trochu rozmačkat lžící.)
  3. Omáčku přelijte do servírovací mísy. Přikryjte a nechte vychladnout, dokud nebude připravena k podávání.
  4. Pokyny pro přípravu/zmrazení: Brusinková omáčka vydrží v zakryté nádobě v chladničce 10 dní. Lze ji také zmrazit až na dva měsíce. Před použitím nechte přes noc rozmrazit v chladničce.

Rychlý recept na nejlepší brusinkovou omáčku

Příprava této vynikající brusinkové omáčky vám nezabere více než 20 minut, a výsledek je naprosto famózní.

Nejlepší brusinková omáčka ingredience

  • ¾ šálku cukru
  • ½ šálku pomerančové šťávy
  • ½ šálku vody
  • 340 g čerstvých brusinek, opláchnutých a přebraných
  • špetka soli
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 kousek pomerančové kůry stačí použít škrabku na brambory nebo nůž na krájení.

Postup na nejlepší brusinkovou omáčku

  1. Ve velkém hrnci na mírném ohni smíchejte cukr, pomerančovou šťávu a vodu. Míchejte, aby se spojily.
  2. Přidejte brusinky, sůl, skořici a pomerančovou kůru.
  3. Za častého míchání přiveďte na mírném ohni k varu.
  4. Pokračujte ve vaření asi 10 minut nebo dokud všechny brusinky nebo jejich většina nevypuknou. Rád nechávám hrst bobulí vcelku.
  5. Nechte alespoň 30 minut vychladnout. Přikryjte a uložte do chladničky, dokud nebudete připraveni k použití.
  6. Lze připravit až 3 dny předem.

Recept na brusinkovou omáčku

Vyzkoušet můžete také tento recept na brusinkovou omáčku, která bude výborně chutnat zejména k hovězímu masu.

Brusinková omáčka ingredience

  • 500 g (sáček) mražených brusinek (nebo čerstvých)
  • 1 šálek bílého cukru
  • 1/3 šálku vody
  • 1/8 lžičky citronové kůry
  • Špetka soli

Brusinková omáčka postup

  1. Brusinky vyklopte do hrnce na středně nízkou teplotu. Odeberte vrchovatý 1/2 šálek brusinek a dejte je stranou.
  2. Přidejte zbývající přísady. Vařte 5 minut nebo dokud se cukr nerozpustí.
  3. Zvyšte teplotu na středně vysokou. Vařte 10 minut nebo dokud většina brusinek nepraskne a tekutina není sirupovitá.
  4. Snižte teplotu na minimum a vmíchejte odložené brusinky. Podle chuti upravte sladkost dalším cukrem a přidejte špetku soli.
  5. Nechte vychladnout a uchovávejte v chladničce až 3 týdny. Omáčka při chladnutí dále houstne. Nejlépe se podává při pokojové teplotě nebo teplá. Podávejte se šťavnatým pečeným hovězím nebo krůtím masem.
Brusinkova omacka recept
Na omáčku můžete použít čerstvé, mražené i sušené brusinky.

Nejlepší brusinková omáčka na světě – recept

Přinášíme vám recept na tu nejlepší brusinkovou omáčku na světě, která bude výborně chutnat nejen k masitým pokrmům, ale třeba i k sýrovým kuličkám.

Ingredience na brusinkovou omáčku

  • 200 g krystalového cukru nebo 3/4 šálku medu či javorového sirupu, plus další podle chuti
  • 180 ml vody
  • 340 g čerstvých nebo mražených brusinek

Nepovinné přísady na začátku vaření

  • 2 široké proužky citronové kůry a 1 lžíce citronové šťávy.
  • 2 široké proužky pomerančové kůry plus 1/4 šálku šťávy
  • 60 g sušených třešní
  • 1/2 tyčinky skořice

Postup na brusinkovou omáčku

  1. Ve velkém hrnci smíchejte cukr (nebo javorový sirup či med) a vodu. Postavte na střední teplotu a míchejte, aby se cukr rozpustil. Přidejte brusinky a přiveďte k mírnému varu.
  2. Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte odkryté, dokud brusinky neprasknou a omáčka nezhoustne, asi 12-15 minut.
  3. V případě potřeby přidejte podle chuti více javorového sirupu, medu nebo cukru, poté omáčku stáhněte z ohně a před podáváním ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang