Tato domácí brusinková omáčka je klasika. Vyrobená z čerstvých nebo mražených brusinek a připravená za 20 minut je nezbytnou součástí svíčkové omáčky.
V našich končinách se brusinková omáčka často podává ke svíčkové na smetaně, doprovodit ale může celou řadu dalších pokrmů včetně zvěřiny. V tomto článku si ukážeme více variant brusinkové omáčky pro nejrůznější příležitosti.
Brusinková omáčka recept
Brusinky jsou trpké, velmi trpké, a potřebují cukr, aby vyvážil jejich kyselost. Avšak i s cukrem se kyselost projeví.
Ingredience na brusinkovou omáčku
- 1 šálek (200 g) cukru
- 1 šálek (250 ml) vody
- 4 šálky čerstvých nebo mražených brusinek
- Nepovinné: pekanové ořechy, pomerančová kůra, rozinky, rybíz, borůvky, skořice, muškátový oříšek, nové koření.
Brusinková omáčka recept
- Vložte brusinky do cedníku a opláchněte je. Otlučené brusinky vyberte a vyhoďte.
- Vodu a cukr dejte do středně velkého hrnce a přiveďte k varu. Míchejte, aby se cukr rozpustil.
- Přidejte brusinky do hrnce a znovu přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 10 minut nebo dokud většina brusinek nepraskne.
- Jakmile brusinky prasknou, můžete brusinkovou omáčku nechat tak, jak je, nebo ji vylepšit dalšími přísadami. Nasekanými pekanovými ořechy a špetkou pomerančové kůry.
- Někteří lidé rádi přidávají rozinky nebo rybíz, nebo dokonce borůvky pro větší sladkost. Můžete také přidat sváteční koření, jako je skořice nebo muškátový oříšek.
- Odstavte hrnec z ohně. Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě a poté přendejte do mísy a dejte vychladit do lednice. Brusinková omáčka při chladnutí dále houstne.
Brusinková omáčka k masu – recept
Připravte si doma lahodnou brusinkovou omáčku k masu, kterou zajisté využijete nejen při přípravě svíčkové.
Ingredience na brusinkovou omáčku k masu
- 100 g světlého cukru muscovado
- 100 ml pomerančové šťávy, čerstvé nebo z krabice
- 250 g balení čerstvých nebo mražených brusinek
Brusinková omáčka k masu – postup
- Do hrnce dejte 100 g světlého cukru muscovado a 100 ml pomerančové šťávy a přiveďte k varu.
- Vmíchejte 250 g čerstvých nebo mražených brusinek a vařte, dokud nezměknou, ale stále drží tvar – to bude trvat asi 5 minut, pokud použijete mražené brusinky, nebo 8-10 minut, pokud použijete čerstvé.
- Omáčka po vychladnutí zhoustne. V lednici vydrží 1 týden. V den podávání ji před podáváním zahřejte na pokojovou teplotu.
Brusinky ke svíčkové recept
Vaříte svíčkovou a chtěli byste si připravit doma brusinky ke svíčkové? Recept je jednoduchý a jeho příprava vám nezabere příliš mnoho času.
Ingredience na brusinky ke svíčkové
- 1 balení brusinek, opláchnutých
- 3/4 šálku vody
- 1/4 šálku čerstvé pomerančové šťávy (asi 1/2 velkého pomeranče)
- 3/4 šálku světlého nebo tmavého hnědého cukru
- 1 čajová lžička pomerančové kůry
- 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Brusinky ke svíčkové recept
- Potřebujete čerstvou pomerančovou šťávu a pomerančovou kůru. Doporučujeme pomeranč nejprve oloupat, kůru odložit stranou a pak pomeranč nakrájet na šťávu. Na 1/4 šálku šťávy potřebujete asi polovinu velkého pomeranče.
- Pokud potřebujete více šťávy, odšťavněte druhou polovinu pomeranče, abyste získali 1/4 šálku.
- Po opláchnutí brusinek dejte 1/2 šálku brusinek stranou. Ty vmícháte na konci pro lepší texturu.
- Zbylé brusinky, vodu, pomerančovou šťávu a hnědý cukr smíchejte ve středně velkém hrnci na mírném ohni. Občas promíchejte, až se směs začne vařit.
- Jakmile se začne vařit, snižte teplotu na střední až nízkou. Za občasného míchání pokračujte ve vaření, dokud se tekutina nezredukuje a brusinky neprasknou a nezhoustnou, přibližně dalších 10 minut.
- Odstavte z ohně a vmíchejte 1/2 hrnku rezervovaných brusinek, pomerančovou kůru a vanilkový extrakt. Omáčka bude při chladnutí dále houstnout.
- Omáčka je výborná teplá nebo při pokojové teplotě. Zbytky přikryjte a uchovávejte v chladničce až 5 dní.
Brusinková omáčka recept
Tuto vynikající brusinkovou omáčku můžete servírovat nejenom k domácí svíčkové, ale můžete ji podávat třeba také s masovými kuličkami.
Brusinková omáčka – ingredience
- 250 g mražených brusinek
- 150 g alulózy
- 60 ml vody
Brusinková omáčka recept – postup
- V hrnci na středně mírném ohni přidejte trochu vody a brusinky. Promíchejte, aby se spojily.
- Přidejte sladidlo a míchejte, aby se rozpustilo. Nechte borůvky 10-15 minut vařit, aby omáčka zhoustla na požadovanou konzistenci.
- Sladidlo a vodu přidejte podle vlastních preferencí. Po dosažení konzistence stáhněte z ohně a nechte vychladnout, než se pustíte do jídla.
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 7 dní a zmrazte až na 1 rok.
Jak připravit omáčku z brusinek
Nevíte, jak připravit omáčku s brusinek? Postup je velice snadný, rychle se ho naučíte, a výsledkem bude lahodná brusinková omáčka nejenom k masovým pokrmům.
Jak připravit omáčku z brusinek – ingredience
- ½ šálku vody
- ½ šálku čerstvé pomerančové šťávy ze dvou pomerančů
- ¾ šálku plus 2 lžíce cukru
- 1 sáček čerstvých nebo mražených brusinek (nepoužívejte sušené)
- Kůra z jednoho pomeranče, asi 2 čajové lžičky
- Špetka soli
Jak připravit omáčku z brusinek – postup
- Ve středně velkém hrnci na prudkém ohni přiveďte k varu vodu, pomerančovou šťávu a cukr. Přidejte brusinky, pomerančovou kůru a sůl a znovu přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na střední a vařte 10 až 12 minut, dokud většina brusinek nepraskne. (Možná je budete muset trochu rozmačkat lžící.)
- Omáčku přelijte do servírovací mísy. Přikryjte a nechte vychladnout, dokud nebude připravena k podávání.
- Pokyny pro přípravu/zmrazení: Brusinková omáčka vydrží v zakryté nádobě v chladničce 10 dní. Lze ji také zmrazit až na dva měsíce. Před použitím nechte přes noc rozmrazit v chladničce.
Rychlý recept na nejlepší brusinkovou omáčku
Příprava této vynikající brusinkové omáčky vám nezabere více než 20 minut, a výsledek je naprosto famózní.
Nejlepší brusinková omáčka ingredience
- ¾ šálku cukru
- ½ šálku pomerančové šťávy
- ½ šálku vody
- 340 g čerstvých brusinek, opláchnutých a přebraných
- špetka soli
- 1 tyčinka skořice
- 1 kousek pomerančové kůry stačí použít škrabku na brambory nebo nůž na krájení.
Postup na nejlepší brusinkovou omáčku
- Ve velkém hrnci na mírném ohni smíchejte cukr, pomerančovou šťávu a vodu. Míchejte, aby se spojily.
- Přidejte brusinky, sůl, skořici a pomerančovou kůru.
- Za častého míchání přiveďte na mírném ohni k varu.
- Pokračujte ve vaření asi 10 minut nebo dokud všechny brusinky nebo jejich většina nevypuknou. Rád nechávám hrst bobulí vcelku.
- Nechte alespoň 30 minut vychladnout. Přikryjte a uložte do chladničky, dokud nebudete připraveni k použití.
- Lze připravit až 3 dny předem.
Recept na brusinkovou omáčku
Vyzkoušet můžete také tento recept na brusinkovou omáčku, která bude výborně chutnat zejména k hovězímu masu.
Brusinková omáčka ingredience
- 500 g (sáček) mražených brusinek (nebo čerstvých)
- 1 šálek bílého cukru
- 1/3 šálku vody
- 1/8 lžičky citronové kůry
- Špetka soli
Brusinková omáčka postup
- Brusinky vyklopte do hrnce na středně nízkou teplotu. Odeberte vrchovatý 1/2 šálek brusinek a dejte je stranou.
- Přidejte zbývající přísady. Vařte 5 minut nebo dokud se cukr nerozpustí.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou. Vařte 10 minut nebo dokud většina brusinek nepraskne a tekutina není sirupovitá.
- Snižte teplotu na minimum a vmíchejte odložené brusinky. Podle chuti upravte sladkost dalším cukrem a přidejte špetku soli.
- Nechte vychladnout a uchovávejte v chladničce až 3 týdny. Omáčka při chladnutí dále houstne. Nejlépe se podává při pokojové teplotě nebo teplá. Podávejte se šťavnatým pečeným hovězím nebo krůtím masem.
Nejlepší brusinková omáčka na světě – recept
Přinášíme vám recept na tu nejlepší brusinkovou omáčku na světě, která bude výborně chutnat nejen k masitým pokrmům, ale třeba i k sýrovým kuličkám.
Ingredience na brusinkovou omáčku
- 200 g krystalového cukru nebo 3/4 šálku medu či javorového sirupu, plus další podle chuti
- 180 ml vody
- 340 g čerstvých nebo mražených brusinek
Nepovinné přísady na začátku vaření
- 2 široké proužky citronové kůry a 1 lžíce citronové šťávy.
- 2 široké proužky pomerančové kůry plus 1/4 šálku šťávy
- 60 g sušených třešní
- 1/2 tyčinky skořice
Postup na brusinkovou omáčku
- Ve velkém hrnci smíchejte cukr (nebo javorový sirup či med) a vodu. Postavte na střední teplotu a míchejte, aby se cukr rozpustil. Přidejte brusinky a přiveďte k mírnému varu.
- Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte odkryté, dokud brusinky neprasknou a omáčka nezhoustne, asi 12-15 minut.
- V případě potřeby přidejte podle chuti více javorového sirupu, medu nebo cukru, poté omáčku stáhněte z ohně a před podáváním ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu.