Nakrájená čerstvá rajčata s česnekem, bazalkou, olivovým olejem a octem, podávaná na opečených plátcích francouzského nebo italského chleba.
Tento klasický italský předkrm, který se vyslovuje „brusketa“, je dokonalým způsobem, jak zachytit chuť zralých rajčat ze zahrady, čerstvé bazalky, česneku a olivového oleje. Představte si ho jako léto na toastu. Bruschetta navíc může být skvělým předkrmem před hlavním jídlem.
Příprava
- čas přípravy: 15 minut
- čas pečení: 20 minut
- celkový čas: 35 minut
Pro tento recept použijte jakákoli zralá rajčata. Pokud použijete cherry rajčata, jen je rozčtvrťte a neobtěžujte se s jejich blanšírováním nebo loupáním.
Listy bazalky nakrájejte na tenké plátky, naskládejte je na sebe a srolujte jako doutník. Poté vytvořte tenké plátky od jednoho konce bazalkového doutníku ke druhému.
Ingredience
- 6 až 7 zralých rajčat (asi 1,5 kg)
- 2 stroužky česneku, mleté (asi 2 čajové lžičky)
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička balzamikového octa
- 6 až 8 lístků čerstvé bazalky, nakrájených na tenké plátky nebo nasekaných na kousky
- 3/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 bageta
- 1/4 šálku olivového oleje
Postup
- Rajčata blanšírujte a oloupejte: Přiveďte k varu 2 litry vody. Během ohřívání vody udělejte na koncích rajčat mělké zářezy do kříže (usnadní to loupání rajčat). Jakmile se voda začne vařit, stáhněte hrnec z ohně. Rajčata vložte do horké vody a blanšírujte je 1 minutu.
- Vyjměte je děrovanou lžící a nechte odstát, dokud nevychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat. Pak rajčata opatrně zbavte slupek. Rajčata rozkrojte na poloviny nebo čtvrtiny a vymačkejte z nich většinu šťávy a semínek.
- Předehřejte troubu na 230 °C s roštem v horní části trouby.
- Nakrájejte rajčata, promíchejte je s česnekem, olivovým olejem, octem, bazalkou, solí a pepřem.
- Rajčata nakrájejte nadrobno a vložte je do středně velké mísy. Přimíchejte prolisovaný česnek, 1 lžící extra panenského olivového oleje a balzamikový ocet.
- Vmíchejte na tenké plátky nakrájenou bazalku a přidejte sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti přidejte další. Pozor, rajčata milují sůl; možná jí budete muset přidat více, než očekáváte.
- Opečte plátky bagety: Pomocí nože na chléb nakrájejte bagetu na úhlopříčku a vytvořte půl centimetru silné plátky. Každý plátek potřete z jedné strany olivovým olejem a položte olivovým olejem dolů na plech nebo pekáč.
- Když trouba dosáhne teploty 230 °C, vložte chlebíčky do trouby na horní rošt a opékejte je 5 až 6 minut, dokud okraje lehce nezhnědnou.
- Pokud chcete, můžete chlebíčky opékat bez předchozího potření olivovým olejem. Opékejte je, dokud nebudou z obou stran lehce opečené. Poté rozkrojte stroužek česneku napůl a potřete jím jednu stranu toastu. Poté je potřete olivovým olejem.
- Toastový chléb podávejte s rajčatovou směsí: Toastový chléb položte na talíř olivovým olejem nahoru (olivový olej pomůže vytvořit dočasnou bariéru, která zabrání rozmočení chleba od nakrájených rajčat) a posypte rajčaty.