Výborné čokoládové brownies se díky vrstvě slaného karamelu uprostřed každého sousta dostávají na ještě vyšší úroveň.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Pečení: 30 minut
- Počet porcí: 16 velkých nebo 32 malých kousků brownies
Ingredience
- 200 g másla a trochu navíc na vymazání
- 100 g čokolády, 70 % kakaové sušiny
- 100 g čokolády, 50 % kakaové sušiny
- 1 plechovka (397 g) kondenzovaného karamelového mléka
- 1 lžička mořské soli a trochu navíc na povrch
- 200 g zlatého cukru krupice
- 4 středně velká vejce
- 130 g hladké mouky
- 50 g kakaového prášku
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Plech či formu o délce strany 23 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Ve středně velkém hrnci rozpusťte 200 g másla a nalámejte do něj veškerou čokoládu. Poté hrnec odstavte z ohně a počkejte, až se kostky rozpustí
V malé misce smíchejte 175 g kondenzovaného karamelového mléka s 1 lžičkou mořské soli. Zbytek karamelu dejte do velké mísy spolu s 200 g zlatého krupicového cukru a 4 středně velkými vejci.
Elektrickým ručním mixérem nebo metlou vyšlehejte. Přimíchejte čokoládu a máslo. V jiné míse smíchejte 130 g hladké mouky, 50 g kakaového prášku a pořádnou špetku kuchyňské soli. Prosejete je do čokoládové směsi. Krátce vyšlehejte do hladka.
Polovinu těsta nalijte do formy a stěrkou ho zarovnejte. Pomocí čajové lžičky naneste na vrstvu těsta polovinu slaného karamelu v 5 tlustých, rovnoměrně rozmístěných pruzích.
Lžící naneste zbytek těsta na brownies a uhlaďte ho. Snažte se nenarušit karamel pod ním. Nahoru naneste stejným způsobem zbytek karamelu. Karamelem protáhněte špejli nebo špičku nože, čímž se na povrchu vytvoří hezký vzor.
Posypte ještě trochou mořské soli a pečte 25 až 30 minut nebo dokud těsto pořádně nevykyne a na povrchu se neudělá pevná kůrka. Po upečení se bude koláč při zatřepání formou trochu třást. Nechte ho zcela vychladnout a poté jej nakrájejte na čtverce.