Co dělat v případě, že přijde chuť na něco sladkého, přestože není čas trávit hodiny v kuchyni? Odpovědí je brownies do mikrovlnky. Tento jednoduchý a rychlý recept na brownie do hrníčku je ideální pro ty, kteří hledají rychlou sladkou pochoutku bez zbytečného stresu. Stačí pár základních surovin, mikrovlnná trouba a za pár minut je možné si vychutnat vláčný a čokoládový dezert, který uspokojí chuťové buňky.
Mug cake, hrníčkový dortík v mikrovlnce, brownie do hrníčku. Je jedno, jak tento lahodný a rychlý zákusek pojmenujete – můžeme vás ujistit, že jakmile se jej naučíte připravit, stane se pro vás oblíbenou lahůdkou.
Shrnutí článku
Recept na brownie – základní suroviny jako máslo, mouka, kakao nebo šlehačka jsou ty základní suroviny na přípravu brownie.
Zajímavosti o dezertu – nejčastěji se podává se zmrzlinou a populární je také bílé brownie.
Odkud se vzalo brownie – Spojené státy jsou kolébkou čokoládového dezertu už od 19. století.
Příprava
- Příprava: 3 minuty
- Vaření: 2 minuty
- Odpočinek: 4 minuty
- Celkem: 9 minut
Ingredience
- 2 lžíce másla, jemného extra panenského olivového oleje nebo rostlinného oleje
- 1/4 šálku (30 g) hladké mouky
- 3 polévkové lžíce (35 g) cukru
- 2 polévkové lžíce (13 g) přírodního neslazeného kakaového prášku
- Špetka soli
- Malá špetka skořice, nepovinně
- 3 polévkové lžíce (44 ml) mléka, vody nebo kávy
- 1/8 lžičky vanilkového extraktu
- Zmrzlina, domácí šlehačka nebo tučná smetana na ozdobení
Postup
- Vložte máslo do malé misky nebo misky vhodné do mikrovlnné trouby a ohřívejte v mikrovlnné troubě při 50% výkonu (u většiny mikrovlnných trub stupeň výkonu 5) po dobu 30 sekund. Pokud se ani poté máslo nerozpustí, pokračujte v mikrovlnném ohřevu po 10 sekundách, dokud se nerozpustí.
- Vložte mouku, cukr, kakao, sůl (pokud používáte nesolené máslo) a volitelně skořici do keramického hrnku vhodného do mikrovlnné trouby. Mícháme vidličkou, dokud se hmota nepodobá hnědému písku.
- Máslo (nebo olej) vmíchejte vidličkou.
- Poté přidejte mléko (nebo vodu či kávu) a vanilku. Stejnou vidličkou míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Těsto může vypadat trochu řídké, nicméně nebojte se – tak to má být.
- V mikrovlnné troubě, nezakryté, na vysoký výkon po dobu 1 minuty. Pokud neznáte úroveň výkonu své mikrovlnné trouby, začněte s 1 minutou a pokračujte ve vaření po 10 sekundách, dokud nebude brownie hotové. Pro mikrovlnnou troubu o výkonu 1000 W je vhodná 1 minuta; pro mikrovlnnou troubu o výkonu 1650 W doporučujeme 1 minutu a 10 sekund.
- Nechte brownies 4 minuty odpočívat. Vnitřek brownie je velmi horký a stále se vaří, i když není v mikrovlnné troubě. Může to být těžké, čekání se nicméně vyplatí! Brownie tak získá lepší chuť a strukturu.
- Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo malým kopečkem smetany či šlehačky.
Pokud nefandíte brownies, můžete vyzkoušet bábovku do hrnku.
Zajímavosti o brownie
Existuje teorie, že název “brownie” je odvozen od jména amerického politika Roberta Browna.
Typická konzistence brownies je vláčná a skoro až mokrá uvnitř, zatímco na povrchu je křupavá krustička.
Základními ingrediencemi jsou čokoláda, máslo, cukr, vejce a mouka. Často se přidávají i ořechy nebo sušené ovoce.
Existují různé varianty brownies, včetně bílých brownies, které se připravují z bílé čokolády, nebo pikantních brownies s chilli.
Brownies jsou populární jak v USA, tak po celém světě. Často se podávají s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Kde se vzalo brownie
Brownie, oblíbený čokoládový dezert, má svůj původ ve Spojených státech. Podle jedné z nejznámějších teorií vzniklo brownie v roce 1893, kdy chicagský cukrář připravil tento dezert na přání manželky majitele luxusního hotelu Palmer House. Ta si přála zákusek, který by byl podobný dortu, nicméně menší a snadno přenosný.
Původní recept obsahoval meruňkovou glazuru a ořechy, což se dnes v brownies objevuje jen zřídka. Současná podoba brownie se ustálila na začátku 20. století, kdy se recept objevil v kuchařce Lowney’s Cook Book od Marie Willetové Howardové.