Nejlepší recept na brownie do mikrovlnky

DezertyDezerty, zákusky a poháryMikrovlnná trouba
brownie-do-hrnecku-recept

Co dělat v případě, že přijde chuť na něco sladkého, přestože není čas trávit hodiny v kuchyni? Odpovědí je brownies do mikrovlnky. Tento jednoduchý a rychlý recept na brownie do hrníčku je ideální pro ty, kteří hledají rychlou sladkou pochoutku bez zbytečného stresu. Stačí pár základních surovin, mikrovlnná trouba a za pár minut je možné si vychutnat vláčný a čokoládový dezert, který uspokojí chuťové buňky.

Mug cake, hrníčkový dortík v mikrovlnce, brownie do hrníčku. Je jedno, jak tento lahodný a rychlý zákusek pojmenujete – můžeme vás ujistit, že jakmile se jej naučíte připravit, stane se pro vás oblíbenou lahůdkou.

Shrnutí článku

Recept na brownie – základní suroviny jako máslo, mouka, kakao nebo šlehačka jsou ty základní suroviny na přípravu brownie.

Zajímavosti o dezertu – nejčastěji se podává se zmrzlinou a populární je také bílé brownie.

Odkud se vzalo brownie – Spojené státy jsou kolébkou čokoládového dezertu už od 19. století.

Příprava

  • Příprava: 3 minuty
  • Vaření: 2 minuty
  • Odpočinek: 4 minuty
  • Celkem: 9 minut

Ingredience

  • 2 lžíce másla, jemného extra panenského olivového oleje nebo rostlinného oleje
  • 1/4 šálku (30 g) hladké mouky
  • 3 polévkové lžíce (35 g) cukru
  • 2 polévkové lžíce (13 g) přírodního neslazeného kakaového prášku
  • Špetka soli
  • Malá špetka skořice, nepovinně
  • 3 polévkové lžíce (44 ml) mléka, vody nebo kávy
  • 1/8 lžičky vanilkového extraktu
  • Zmrzlina, domácí šlehačka nebo tučná smetana na ozdobení

Postup

  1. Vložte máslo do malé misky nebo misky vhodné do mikrovlnné trouby a ohřívejte v mikrovlnné troubě při 50% výkonu (u většiny mikrovlnných trub stupeň výkonu 5) po dobu 30 sekund. Pokud se ani poté máslo nerozpustí, pokračujte v mikrovlnném ohřevu po 10 sekundách, dokud se nerozpustí.
  2. Vložte mouku, cukr, kakao, sůl (pokud používáte nesolené máslo) a volitelně skořici do keramického hrnku vhodného do mikrovlnné trouby. Mícháme vidličkou, dokud se hmota nepodobá hnědému písku.
  3. Máslo (nebo olej) vmíchejte vidličkou.
  4. Poté přidejte mléko (nebo vodu či kávu) a vanilku. Stejnou vidličkou míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Těsto může vypadat trochu řídké, nicméně nebojte se – tak to má být.
  5. V mikrovlnné troubě, nezakryté, na vysoký výkon po dobu 1 minuty. Pokud neznáte úroveň výkonu své mikrovlnné trouby, začněte s 1 minutou a pokračujte ve vaření po 10 sekundách, dokud nebude brownie hotové. Pro mikrovlnnou troubu o výkonu 1000 W je vhodná 1 minuta; pro mikrovlnnou troubu o výkonu 1650 W doporučujeme 1 minutu a 10 sekund.
  6. Nechte brownies 4 minuty odpočívat. Vnitřek brownie je velmi horký a stále se vaří, i když není v mikrovlnné troubě. Může to být těžké, čekání se nicméně vyplatí! Brownie tak získá lepší chuť a strukturu.
  7. Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo malým kopečkem smetany či šlehačky.

Pokud nefandíte brownies, můžete vyzkoušet bábovku do hrnku.

Zajímavosti o brownie

Existuje teorie, že název “brownie” je odvozen od jména amerického politika Roberta Browna.

Typická konzistence brownies je vláčná a skoro až mokrá uvnitř, zatímco na povrchu je křupavá krustička.

Základními ingrediencemi jsou čokoláda, máslo, cukr, vejce a mouka. Často se přidávají i ořechy nebo sušené ovoce.

Existují různé varianty brownies, včetně bílých brownies, které se připravují z bílé čokolády, nebo pikantních brownies s chilli.

Brownies jsou populární jak v USA, tak po celém světě. Často se podávají s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Kde se vzalo brownie

Brownie, oblíbený čokoládový dezert, má svůj původ ve Spojených státech. Podle jedné z nejznámějších teorií vzniklo brownie v roce 1893, kdy chicagský cukrář připravil tento dezert na přání manželky majitele luxusního hotelu Palmer House. Ta si přála zákusek, který by byl podobný dortu, nicméně menší a snadno přenosný.

Původní recept obsahoval meruňkovou glazuru a ořechy, což se dnes v brownies objevuje jen zřídka. Současná podoba brownie se ustálila na začátku 20. století, kdy se recept objevil v kuchařce Lowney’s Cook Book od Marie Willetové Howardové.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang