Staromódní broskvový koláč připravený ze dvou korpusů, čerstvých broskví a jednoduchých ingrediencí. Je skvělý během letní broskvové sezóny.
Ingredience
- 1 balení (400 g) těsta na 23 cm koláč s dvojitou kůrkou
- 1 rozšlehané vejce
- 5 šálků nakrájených oloupaných broskví
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 šálek bílého cukru
- ½ šálku hladké mouky
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- ¼ lžičky soli
- 2 lžíce másla
Recept je na 8 porcí.
Postup
- Předehřejte troubu na teplotu 220 °C.
- Vyložte dno a boky 23 cm koláčového talíře jednou koláčovou kůrkou.
- Kůrku lehce potřete vejcem, aby se těsto později nerozmočilo.
- Druhou kůrku dejte stranou.
- Broskve vložte do velké mísy, pokapejte citronovou šťávou a jemně promíchejte.
- V samostatné míse smíchejte cukr, mouku, skořici, muškátový oříšek a sůl.
- Nasypte na broskve a promíchejte, dokud se nespojí.
- Nalijte do koláčové formy a posypte máslem.
- Náplň přikryjte zbývajícím koláčovým korpusem.
- Okraje koláče nařízněte, aby se utěsnily, nebo je přitlačte vidličkou namočenou ve vajíčku.
- Povrch koláče potřete zbylým vejcem a do horní části krusty udělejte několik zářezů, aby mohla unikat pára.
- Koláč pečte v předehřáté troubě 10 minut. Snižte teplotu na 175 °C a pečte, dokud kůrka nezhnědne a šťáva nezačne bublat otvory, tedy dalších 30 až 35 minut.
- Pokud okraje koláče zhnědnou příliš rychle, přikryjte je asi v polovině pečení proužky alobalu.
- Před krájením nechte koláč 15 minut vychladnout.