Recept na broskvový koláč po starém způsobu se dvěma kůrkami

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchtyMoučníkySladká jídla

Staromódní broskvový koláč připravený ze dvou korpusů, čerstvých broskví a jednoduchých ingrediencí. Je skvělý během letní broskvové sezóny.

Ingredience

  • 1 balení (400 g) těsta na 23 cm koláč s dvojitou kůrkou
  • 1 rozšlehané vejce
  • 5 šálků nakrájených oloupaných broskví
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 šálek bílého cukru
  • ½ šálku hladké mouky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce másla

Recept je na 8 porcí.

Postup

  1. Předehřejte troubu na teplotu 220 °C.
  2. Vyložte dno a boky 23 cm koláčového talíře jednou koláčovou kůrkou.
  3. Kůrku lehce potřete vejcem, aby se těsto později nerozmočilo.
  4. Druhou kůrku dejte stranou.
  5. Broskve vložte do velké mísy, pokapejte citronovou šťávou a jemně promíchejte.
  6. V samostatné míse smíchejte cukr, mouku, skořici, muškátový oříšek a sůl.
  7. Nasypte na broskve a promíchejte, dokud se nespojí.
  8. Nalijte do koláčové formy a posypte máslem.
  9. Náplň přikryjte zbývajícím koláčovým korpusem.
  10. Okraje koláče nařízněte, aby se utěsnily, nebo je přitlačte vidličkou namočenou ve vajíčku.
  11. Povrch koláče potřete zbylým vejcem a do horní části krusty udělejte několik zářezů, aby mohla unikat pára.
  12. Koláč pečte v předehřáté troubě 10 minut. Snižte teplotu na 175 °C a pečte, dokud kůrka nezhnědne a šťáva nezačne bublat otvory, tedy dalších 30 až 35 minut.
  13. Pokud okraje koláče zhnědnou příliš rychle, přikryjte je asi v polovině pečení proužky alobalu.
  14. Před krájením nechte koláč 15 minut vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang