Tento recept na brokolicový salát je nejlepší. Díky lahodné medovo-hořčičné zálivce (bez majonézy) je navíc zdravý. Tento brokolicový salát se skvěle hodí k rybě mahi mahi se zázvorou glazurou.
Recept dává 6 porcí přílohy. Je také velmi návykový díky sladko-slané kombinaci čerstvě opražených slunečnicových semínek, sušených brusinek a sýru čedar.
Ingredience
Na salát
- 500 g růžiček brokolice, nakrájené na tenké plátky a poté nahrubo
- ½ šálku slunečnicových semínek nebo plátkovaných mandlí
- ½ šálku nadrobno nakrájené červené cibule
- ½ šálku strouhaného sýra čedar (nepovinné)
- ⅓ šálku sušených brusinek nebo sušených třešní, nasekaných na kousky
Na medovo-hořčičný dresink
- ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce medu
- 1 středně velký stroužek česneku, prolisovaný nebo mletý
- ¼ lžičky jemné mořské soli
Postup
- Opražte slunečnicová semínka: Slunečnicová semínka nasypte na střední pánev na mírném ohni. Za častého míchání (pozor, pálí se) opékejte, dokud semínka po stranách nezezlátnou, asi 5 minut. Opražená semínka nasypte do velké servírovací mísy.
- Do mísy přidejte nakrájenou brokolici, cibuli, sýr a brusinky. Odložte stranou.
- V odměrce na tekutiny o objemu 1 šálek nebo v malé misce smíchejte všechny ingredience na dresink (olivový olej, ocet, hořčici, med, česnek a sůl). Šlehejte, dokud se směs dobře nespojí.
- Salát přelijte zálivkou a míchejte, dokud se zálivkou lehce nepotáhne celá brokolice. Důrazně doporučuji nechat salát marinovat alespoň 20 minut nebo i přes noc v chladničce.
- Salát rozdělte do jednotlivých misek a podávejte. Zbytky salátu vydrží přikryté v lednici 3 až 4 dny.