Brokolice je vynikající zelenina plná vitamínů, pyšní se navíc také poměrně vysokým obsahem bílkovin. Neměla by proto v našich jídelníčcích chybět.
Pokud vám pojídání vařených růžiček brokolice přijde nudné a neuspokojí to vaše chuťové buňky, vyzkoušejte trošku jinou úpravu a uvidíte, že i vy si jí zamilujete. V kombinace se sýrem vytváří lahodnou harmonii chutí, které prostě neodoláte.
Ingredience
Připravíme si:
- 1 brokolice
- 2 lžíce lučiny (nejlépe domácí)
- 35 g sýru grana padano
- 2 stroužky česneku
- 1/4 lžička mletého muškátového oříšku
- 3 vejce
- 5 lžíce jáhlové mouky
- sůl, pepř
- provensálské bylinky
- slunečnicová semínka na posypání
A jak zní postup?
Postup přípravy
Brokolici uvaříme do měkka, necháme vychladnout a rozmixujeme ji. Nechceme ale umixovat pyré, naopak menší kousky jsou žádoucí. Do rozmixované brokolice vmícháme žloutky, prolisovaný česnek, lučinu a jemně nastrouhaný sýr grana padano.
Přisypeme jáhlovou mouku a důkladně promícháme, aby v nákypu nebyly hrudky. Ochutíme dle chuti muškátovým oříškem, bylinkami, solí a pepřem. Nakonec lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Těsto vložíme do vyhřáté trouby. Nákyp pečeme při 200 stupních cca 35 – 40 minut. Hotový bude ve chvíli, kdy povrch krásně zezlátne a struktura bude pevná a nelepivá.
Podávat ho můžeme např. s vařeným bramborem, ale skvělý je i samotný jen s lehkým zeleninovým salátkem.
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: 3