Uvědomila jsem si, že už jsem hrozně dlouho neměla kuskus a dostala jsem na něco nepřekonatelnou chuť. Ani nevím proč jsem ho tak dlouho zanedbávala, jeho příprava je totiž tak snadná a je tak ideální na rychlé obědy, když se vám nechce vymýšlet nic složitého.

Saláty s vařeným vejcem mám moc ráda, jsou vydatné, plné bílkovin a opravdu mě vždycky nasytí. Od známého jsme dostali spoustu křepelčích vajíček, které používám při vaření moc ráda. Dodají jídlu vždy určitou dávku roztomilosti a na talíři vypadají prostě dobře. 

Pokud je ale neseženete nebo se vám za ně nechce v obchodě utrácet víc peněz, použijte klasicky slepičí a chuť bude stále dokonalá.

Ingredience

Co si připravit?

  • 1 šálek celozrnného kuskusu (cca 100g)
  • 1/2 brokolice
  • 1 lžička ghí
  • 1 červená cibule
  • 6 sušených rajčat naložených v oleji
  • 10 křepelčích vajec
  • sůl, pepř

Postup je následující.

Postup přípravy

Tohle jídlo miluju pro jeho rychlou a snadnou přípravu. Zatímco se bude připravovat kuskus, stihnu si přichystat všechny ostatní ingredience a pak už jen vše smíchám dohromady a můžu podávat.

Začneme tedy přípravou kuskusu. Nasypme 1 menší šálek celozrnného kuskusu (použijte klidně váš oblíbený) do větší misky, přidáme k němu lžičku ghí a důkladně ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Zalijeme ho 1,5 šálkem vroucí vody, promícháme a přiklopíme talířkem. Takto necháme v klidu stát a bobtnat.

Mezitím si dáme vařit křepelčí vajíčka. Nezapomeňte na jejich velikost, takže jim oproti klasickým slepičím stačí cca 2 minutky varu.

Brokolici rozebereme na drobné růžičky a pouze velmi krátce ji povaříme ve vroucí osolené vodě, aby zůstala ještě krásně křupavá. Když je brokolice uvařená, ihned ji namočíme do ledové vody. Zastavíme tím var a zelenina si zachová krásnou zelenou barvu.

Po zhruba 10 minutách by měl být už kuskus hotový, Lehce ho provzdušníme vidličkou a přesypeme do větší mísy. Přidáme k němu růžičky brokolice, pokrájená sušená rajčata a červenou cibuli nakrájenou na velmi tenká kolečka. Opatrně vše společně promícháme. Ochutíme případně ještě solí a pepřem.

Křepelčí vejce oloupeme a pouze překrojíme na půl. Můžete je buď opatrně vmíchat do salátu, nebo je pouze naservírovat nahoru jako já.

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 2 – 3

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang