Recept na brokolicovou polévku s čedarem

Krémové polévkyPolévkyZeleninové polévky
brokolicova-polevka-s-cedarem

Díky brokolici je tato polévka krásně barevná a obsahuje i křupavé kousky.

Ingredience

  • 1 celá brokolice
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 1 středně velká brambora, nakrájená na kostičky
  • 31 g hladké mouky
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • ¼ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 100 g nastrouhaného čedaru
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 348 ml plechovka odtučněného kondenzovaného mléka
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 jarní cibulky nakrájené na tenké plátky

Postup

  1. Oddělte růžičky brokolice nakrájejte nahrubo, stonek oloupejte a nakrájejte najemno a dejte stranou.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a vsypte nakrájený stonek, cibuli a brambory a za stálého míchání vařte do změknutí 7 až 10 minut.
  3. Přidejte mouku a za stálého míchání vařte, dokud se lehce neosmaží, asi 2 minuty. Vmíchejte vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte, dokud polévka nezhoustne a zelenina nezměkne, 12 až 15 minut.
  4. Mezitím v malém hrnci smíchejte vyhrazené růžičky a 125 ml vody. Přiveďte k varu, přikryjte a vařte, dokud nejsou růžičky jasně zelené a křupavé, asi 5 minut.
  5. Celý obsah hrnce s růžičkami přidejte do polévky spolu s muškátovým oříškem. Promíchejte a stáhněte z ohně.
  6. Vmíchejte čedar, worcester a mléko. Dochuťte solí a pepřem a ozdobte jarní cibulkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang