Díky brokolici je tato polévka krásně barevná a obsahuje i křupavé kousky.
Ingredience
- 1 celá brokolice
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 1 středně velká brambora, nakrájená na kostičky
- 31 g hladké mouky
- 750 ml zeleninového vývaru
- ¼ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 100 g nastrouhaného čedaru
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 348 ml plechovka odtučněného kondenzovaného mléka
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 jarní cibulky nakrájené na tenké plátky
Postup
- Oddělte růžičky brokolice nakrájejte nahrubo, stonek oloupejte a nakrájejte najemno a dejte stranou.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej a vsypte nakrájený stonek, cibuli a brambory a za stálého míchání vařte do změknutí 7 až 10 minut.
- Přidejte mouku a za stálého míchání vařte, dokud se lehce neosmaží, asi 2 minuty. Vmíchejte vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte, dokud polévka nezhoustne a zelenina nezměkne, 12 až 15 minut.
- Mezitím v malém hrnci smíchejte vyhrazené růžičky a 125 ml vody. Přiveďte k varu, přikryjte a vařte, dokud nejsou růžičky jasně zelené a křupavé, asi 5 minut.
- Celý obsah hrnce s růžičkami přidejte do polévky spolu s muškátovým oříškem. Promíchejte a stáhněte z ohně.
- Vmíchejte čedar, worcester a mléko. Dochuťte solí a pepřem a ozdobte jarní cibulkou.