Tohle počasí je oficiálně na houby. Ušetřím vám trápení a rovnou vám povím, že remcat budu na jaře, v létě, na podzim i v zimě. Vlastně jsem spokojená jen asi 14 dnů na jaře, když kvetou stromy, všichni alergici kýchají a slzí a mně je bezvadně (s těmi alergiky soucítím, fakt, jednoho mám doma, ale všechno kvete a svět je naprosto krásnej). Jinak si vždycky najdu nějaký důvod ke stížnostem.

To sluníčko moc svítí (a já mám vyrážku), je moc vedro (a já a především všichni ostatní se vesele společně potí), je až moc krásně (na to, že já sedím v práci), venku je docela obstojně (a já jsem nemocná), fouká (a navíc mi to sundává klobouk), prší (mám mokro v botách), je zima (a mně se mlží brýle), sněží a mrzne (a mně je zima, celá se klepu a cvakají mi zuby.

Také mi kloužou nohy a mám všude fleky od technické soli a navrch má vyrážku naopak můj kluk a navíc trpí dojmem, že na mě z každé střechy spadne sníh či led a zabije mě, takže mě neustále strká na chodníku ze strany na stranu), je brzo tma (a mě se nechce makat), je brzo světlo (a já ráno nemůžu spát)… no a tak dál. Nejsnazší by bylo mě rovnou zabít.

Jak jste asi pochopili, nejsilnější argumenty mám proti období zimy. Nějak se toho prostě sejde moc naráz. Zima, tma, nebezpečí. I když sníh a námraza jsou docela pěkné. Z okna. Jeden den v roce. Ovšem jak už jsem nejspíš psala, díky Vánocům beru zimu (JEN prosinec, jasný?) na milost. Je mi naprosto jedno, jestli věříte na nahatý miminko (Ježíška), tlustého bodrého staříka (alias Santu či Dědu Mráze) nebo vánočního pásovce.

Vánoce jsou fajn. Je to prostě boží období. Strašně moc se jí (až žere, nazvěme to pravým jménem) a to je fajn. A jí se samé víc než dobré věci. A všude to voní. A všude to svítí. Když si odmyslíte modřiny utržené během nákupní horečky (to když si třeba jdete koupit pečivo a zcela nevinně se připletete do bitky o nějaké horké zboží), tak je to vlastně i naprosto mírumilovný a pohodový čas. 

Hlavně to pečení je paráda. Aaaach, už abych se do toho pustila. 

Původně jsem chtěla zahájit pečení cukroví už tenhle víkend. Ale nakonec mi do toho skočila Velká Žranice. Gastronomická (žrací) akce až po okraj nacpaná samými dobrotami ze všech koutů světa. Rozhodly jsme se jít s kůží na trh a připravit sladké britské vánoční menu. Vánoční pudink, shortbreads, mince pies a vánoční dort. Těšíte se? Doufám, že ano, protože já rozhodně!

Celý byt nám voní po pomerančích, mandarinkách, brusinkách a skořici, protože jsem zrovna dopekla typický vánoční dort s marcipánem a mince pies, malé koláčky napěchované brusinkami a vůní pomerančů (A ještě asi budou sušenky, pamatujete?). Na pomoc jsem si vzala svou oblíbenyni Nigellu, recepty maličko poupravila, aby byly ťip ťop podle mých představ, a pak už vánočním zázrakům nic nebránilo! 

Hvězdné brusinkové koláčky mince pies 

Ingredience (na 36 ks)

  • 320 g hladké mouky 
  • 180 g studeného másla 
  • šťáva z 1 velkého (nebo 1 a 1/2 malého) pomeranče 
  • špetka soli 

Náplň:

  • 60 ml červeného vína 
  • 75 g třtinového cukru 
  • 300 g čerstvých brusinek 
  • 75 g tmavých rozinek 
  • 75 g zlatých rozinek 
  • 35 g sušených brusinek 
  • 1 lžička skořice 
  • 1 lžička sušeného zázvoru 
  • 1/2 lžičky hřebíčku 
  • 1/2 lžičku strouhaného muškátového oříšku 
  • 2 malé mardarinky (nebo 1 velká) – nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva 
  • 60 ml višňové pálenky (cherry brandy) 
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu 
  • 2 lžíce medu 

Postup 

Nejdříve připravte náplň. Víno a cukr dejte do hrnce a nechte cukr při nízké teplotě rozpustit. Poté přidejte omyté čerstvé brusinky a přiveďte k varu. Následně přimíchejte koření, oba druhy rozinek, sušené brusinky a kůru i šťávu z mandarinek. Společně vařte asi 20 minut. Výsledná směs by měla mít kašovitou konzistenci.

Pokud brusinky nepopraskaly samy, trochu je pomačkejte vařečkou. Odstavte z plotny a nechte zlehka prochladnout. Pak vmíchejte brandy, vanilku a med. Nechte zcela vychladnout. Můžete touto směsí naplnit i vyvařené sklenice a zavařit si jí „do foroty“. Já si jí třeba budu dávat do ovesné kaše! 

Pak přijde na řadu těsto. Do mísy s přes síto prosátou moukou přidejte máslo pokrájené na kostičky a protřeste, aby se máslo obalilo moukou. Dejte mísu na 20 minut do mrazničky. Po dvaceti minutách rychle propracujte na drobenku (ideálně robotem) a přilijte pomerančovou šťávu se špetkou soli.

Rychle promixujte nebo propracujte, aby vzniklo soudržné těsto, ale snažte se příliš ho rukama nezahřát. Pokud se stále příliš rozpadá, přidejte trochu studené vody. Těsto dejte na 20 minut odpočinout do ledničky. 

Po 20 minutách vyndejte těsto z lednice, vyválejte na tenký plát (přibližně 3 mm) a vykrajujte kolečka o větším průměru než formičky na košíčky a hvězdičky naopak o menším průměru. Já použila místo košíčků plech na muffiny.

Kolečkem těsta vystelte důlky v plechu (nebo formičky na košíčky), naplňte je lžičkou připravené brusinkové směsi a nahoru dejte hvězdičku. Pečte na 220°C přibližně 10 minut. Můžete podávat posypané moučkovým cukrem. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang