Tento pokrm s bramborami a šunkou je díky krémové omáčce, kouskům šunky a plátkům brambor oblíbenou pochoutkou.
Jak připravit brambory
Než brambory oloupete, vydrhněte je kartáčkem pod studenou vodou. Nezapomeňte odstranit očka nebo klíčky. Pokud máte brambor hodně, vložte je po oloupání do studené vody, abyste zabránili změně barvy.
Ingredience
- 6 lžic másla
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžička sušené petrželové natě
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/4 lžičky pepře
- 3 šálky mléka
- 6 šálků oloupaných brambor nakrájených na tenké plátky
- 1 a 1/2 šálku nakrájené šunky
- 1 malá cibule, nastrouhaná
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Ve velkém hrnci rozpusťte na mírném ohni 4 lžíce másla.
- Vmíchejte mouku, petržel, sůl, tymián a pepř, dokud nevznikne hladká hmota.
- Postupně přidejte mléko.
- Přiveďte k varu.
- Vařte a míchejte 2 minuty.
- Ve velké míse smíchejte brambory, šunku a cibuli.
- Polovinu dejte do vymazané zapékací mísy.
- Navrch dejte polovinu omáčky.
- Vrstvy opakujte.
- Přikryjte a pečte, dokud brambory nejsou téměř měkké, 65-75 minut.
- Potřete zbývajícími 2 lžícemi másla.
- Pečte odkryté, dokud brambory nezměknou, 15-20 minut.