Hledáte snadnou letní přílohu, která se hodí téměř ke všemu? Křupavé grilované brambory jsou tou správnou odpovědí! Není žádným tajemstvím, že brambory jsou jednou z nejuniverzálnějších příloh. Tady máte návod, jak je místo v troubě ugrilovat tak, aby byly zvenku lehce opálené a křupavé, uvnitř křehké a krémové a dokonale ochucené.
Ingredience
- 900 g brambor (4 až 5 středně velkých)
- 2 lžíce a 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku olivového oleje plus další na grilovací rošty
- 1 lžička papriky
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- čerstvě mletý černý pepř
Recept je na 4-6 porcí.
Postup
- Velký hrnec s vodou přiveďte k varu na prudkém ohni.
- Rozpalte venkovní gril na středně vysoký přímý žár (asi 205 °C).
- Mezitím nakrájejte brambory.
- Vydrhněte 2 kg brambor. Pokud použijete střední brambory, každou z nich podélně rozřízněte, abyste vytvořili 4 klíny. Pokud použijete velké brambory, nakrájejte každou podélně na 6 klínů.
- Brambory vařte doměkka.
- Do vroucí vody přidejte 2 lžíce košer soli a brambory a znovu je přiveďte k varu.
- Snižte teplotu, aby se brambory udržovaly na mírném ohni, a vařte 8 až 10 minut. Brambory ještě nebudou uvařené.
- Brambory slijte v cedníku.
- Když jsou brambory dostatečně chladné, položte je na plech s okrajem. Pokapejte 1/4 šálku olivového oleje a posypte zbývajícími 1 1/2 lžičkami kuchyňské soli, 1 lžičkou papriky, 1/2 lžičky česnekového prášku a několika zrnky černého pepře. Rukama brambory promíchejte a důkladně obalte.
- Když je gril připraven, v případě potřeby rošty vydrhněte.
- Rošty potřete papírovou utěrkou namočenou v olivovém oleji.
- Položte bramborové klínky řeznou stranou dolů v jedné vrstvě na grilovací rošty a umístěte je tak, aby ležely napříč roštů.
- Přikryjte a grilujte, dokud brambory nezezlátnou a na spodní straně se nevytvoří grilovací značky, 5 až 7 minut. Brambory otočte, přikryjte a grilujte, dokud nezhnědnou a nezměknou, přibližně dalších 5 minut.
- Brambory přeneste zpět na plech.
- Potřete je olejem a kořením, které zůstalo na plechu.
- Ihned podávejte.
Tipy
- Připravte předem: Brambory lze uvařit den předem. Zcela je vychlaďte a uložte ve vzduchotěsné nádobě do chladničky na noc. Zatímco budete zahřívat gril, nechte brambory při pokojové teplotě.
- Skladování: Brambory se uchovávají v chladničce. Zbytky brambor uchovávejte v chladničce ve vzduchotěsné nádobě až 4 dny.