Tyto krémové zapečené brambory jsou skvělou přílohou k pečenému masu. Nebo přidejte salát a podávejte jako jednoduchou večeři.
Ingredience
- 4 bobkové listy
- Svazek tymiánu
- 500 ml smetany
- 500 ml crème fraîche
- Strouhaný muškátový oříšek
- 1 stroužek česneku rozříznutý na polovinu
- 50 g másla a další máslo na přípravu pokrmu
- 2,5 kg brambor, všechny zhruba stejně velké, oloupané
Postup
- Rozdrťte bobkový list a tymián a vložte je do hrnce se smetanou, crème fraîche, muškátovým oříškem a polovinou stroužku česneku. Přiveďte k varu a pak 2 minuty povařte. Odstavte a nechte vylouhovat.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Zbylý česnek utřete se solí a potřete jím vnitřek velké obdélníkové zapékací misky. Misku lehce vymažte máslem. V hrnci rozpusťte zbývající máslo.
- Nakrájejte brambory na tenké plátky pomocí mandolíny a naskládejte je do misky. Použijte jich jen tolik, aby misku těsně zaplnily.
- Brambory přelijte teplou smetanou a přitom mezi ně vmáčkněte bylinky.
- Pečte 1 hodinu nebo dokud nejsou brambory propečené a na povrchu křupavé, v polovině pečení je potřete rozpuštěným máslem.
- Nechte je asi 10 minut vychladnout a podávejte přímo z misky.