Tento recept na zdravý bramborový salát je plný čerstvé chuti. Neobsahuje majonézu, snadno se připravuje a určitě se stane hitem na vaší párty.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 5 minut
- Celkem: 25 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 1 kg malých červených brambor, očištěných a nakrájených na 0,5 cm silná kolečka
- 1 lžíce jemné mořské soli
- ¼ šálku olivového oleje
- ⅓ šálku čerstvé ploché petrželky, nahrubo nasekané, plus asi 2 lžíce navíc na ozdobu
- ⅓ šálku nahrubo nakrájené zelené cibule plus asi 2 polévkové lžíce nakrájené na tenké plátky na ozdobu
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku, nahrubo nasekané
- čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- 3 stonky celeru, nakrájené
Postup
- Ve velkém hrnci nebo holandské troubě smíchejte nakrájené brambory a sůl.
- Zalijte je vodou na 2,5 cm.
- Na prudkém ohni přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud brambory nepropíchnete nožem a nevytáhnete je s malým odporem, asi 5 až 6 minut.
- Ponechte si ¼ šálku vody z vaření a slijte ji.
- Brambory přendejte do velké mísy.
- V malém kuchyňském robotu nebo mixéru smíchejte olivový olej, ⅓ hrnku petrželky, ⅓ hrnku zelené cibule, citronovou šťávu, dijonskou hořčici, česnek a čerstvě mletý černý pepř.
- Zpracovávejte, dokud se bylinky a česnek nenaseká na malé kousky.
- Poté za chodu kuchyňského robotu přilijte rezervovanou vodu z vaření a zpracovávejte jen do smíchání.
- Brambory pokapejte směsí bylinkového olivového oleje a jemně promíchejte.
- Brambory nechte deset minut odpočívat a každých pár minut je jemně promíchejte.
- Do mísy přidejte celer a několik lžic nasekané petrželky a zelené cibulky.
- Znovu promíchejte.
- Podle chuti vydatně osolte a opepřete.
- Podávejte ihned, nebo je přikryjte a nechte v chladničce, dokud nebudete chtít podávat.
- Tento salát je nejlepší podávat do několika hodin, ale v chladničce vydrží asi tři dny.