Lehké hlavní jídlo, chuťovka nebo pohoštění pro návštěvu. Bramborové placky jsou známé jako obyčejné a chudé jídlo, které ale snad každý z nás miluje. Už to začala být ale trošku nuda, proto jsem se rozhodla je povýšit na trošku vyšší úroveň a vzniklo z toho toto bezlepkové, zdravé a vydatné jídlo, které lahodí nejen oku, ale i chuťovým buňkám.
Spojení uzeného lososa čerstvými bylinkami jako kopr a lehce pikantní řeřicha je skvělá a s jemnými neutrálními plackami se báječně doplňuje. Bramborové placky v podobě lokšů, jsou rovněž oblíbené ve spojitosti s pečenou husou, u níž nahrazují klasické knedlíky.
Ingredience
- 500 g brambor
- 1 žloutek
- 2 lžíce pohankové krupice
- sůl
- olivový olej
- 250 g tvarohu (ve vaničce)
- šťáva z 1/2 citronu
- čerstvý kopr
- řeřicha
- sůl, pepř
- 200 g uzeného lososa
A jak zní postup?
Postup přípravy
Začneme tím, že si uvaříme brambory ve slupce a necháme je zcela vychladnout. Potom brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme žloutek, pohankovou krupici a dostatečné množství soli. Soli se opravdu nebojte, abyste neměly placky mdlé.
Vznikne nám lehce velmi vláčné těsto, které by nemělo být nijak husté, ale ani by nemělo lepit. Z těsta vždy odeberte kousek o velikosti cca golfového míčku a v dlaních nebo na podložce z něj vytvoříme placičku. Placky ihned pokládáme na suchou pánev, kterou jsme nechali rozehřát na střední stupeň. Pečeme dozlatova z obou stran a po upečení je ještě teplé pomašlujeme olivovým olejem.
Bylinkový tvaroh si připravíme během několika málo okamžiků. Stačí smíchat tvaroh s posekanými bylinkami (já použila přibližně 2 PL kopru a 1 PL řeřichy), přidáme citronovou šťávu a důkladně osolíme a opepříme.
Placky podáváme namazané bylinkovým tvarohem a plátkem uzeného lososa.
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 3 – 4
Další inspirace na chutné pokrmy s lososem jsou v tomto článku s recepty na lososa.