Lehké hlavní jídlo, chuťovka nebo pohoštění pro návštěvu. Bramborové placky jsou známé jako obyčejné a chudé jídlo, které ale snad každý z nás miluje. Už to začala být ale trošku nuda, proto jsem se rozhodla je povýšit na trošku vyšší úroveň a vzniklo z toho toto bezlepkové, zdravé a vydatné jídlo, které lahodí nejen oku, ale i chuťovým buňkám.

Spojení uzeného lososa čerstvými bylinkami jako kopr a lehce pikantní řeřicha je skvělá a s jemnými neutrálními plackami se báječně doplňuje. Bramborové placky v podobě lokšů, jsou rovněž oblíbené ve spojitosti s pečenou husou, u níž nahrazují klasické knedlíky.

Ingredience

  • 500 g brambor
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce pohankové krupice
  • sůl
  • olivový olej
  • 250 g tvarohu (ve vaničce)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • čerstvý kopr
  • řeřicha
  • sůl, pepř
  • 200 g uzeného lososa

A jak zní postup?

Postup přípravy

Začneme tím, že si uvaříme brambory ve slupce a necháme je zcela vychladnout. Potom brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme žloutek, pohankovou krupici a dostatečné množství soli. Soli se opravdu nebojte, abyste neměly placky mdlé.

Vznikne nám lehce velmi vláčné těsto, které by nemělo být nijak husté, ale ani by nemělo lepit. Z těsta vždy odeberte kousek o velikosti cca golfového míčku a v dlaních nebo na podložce z něj vytvoříme placičku. Placky ihned pokládáme na suchou pánev, kterou jsme nechali rozehřát na střední stupeň. Pečeme dozlatova z obou stran a po upečení je ještě teplé pomašlujeme olivovým olejem.

Bylinkový tvaroh si připravíme během několika málo okamžiků. Stačí smíchat tvaroh s posekanými bylinkami (já použila přibližně 2 PL kopru a 1 PL řeřichy), přidáme citronovou šťávu a důkladně osolíme a opepříme.

Placky podáváme namazané bylinkovým tvarohem a plátkem uzeného lososa.

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 3 – 4

Další inspirace na chutné pokrmy s lososem jsou v tomto článku s recepty na lososa.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang