Připravte si lehké a nadýchané bramborové koblihy podle tohoto receptu.
Ingredience
- 450 g brambor russet, oloupaných a rozčtvrcených
- 2 balíčky (po 7 g) aktivního sušeného droždí
- 1 a 1/2 šálku teplého mléka
- 1/2 šálku řepkového oleje
- 1/2 šálku cukru
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 7 a 1/2 šálku hladké mouky
- Další olej na smažení
- 4 šálky moučkového cukru
- 1/3 šálku vody
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Brambory vložte do velkého hrnce a zalijte vodou. Přiveďte je k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 15-20 minut nebo do změknutí.
- Slijte a ponechte si 1/2 šálku tekutiny z vaření. Zbylou tekutinu z vaření vylijte. Brambory rozmačkejte bez mléka a másla.
- Ve velké míse rozpusťte droždí ve vyhrazené tekutině z vaření. Přidejte bramborovou kaši, mléko, olej, cukr, vejce a sůl. Přidejte tolik mouky, aby vzniklo vláčné těsto. Vložte do vymaštěné mísy a jednou otočte.
- Přikryjte a nechte na teplém místě kynout, dokud se nezdvojnásobí, asi 1 hodinu. Těsto propracujte a nechte znovu kynout, dokud se nezdvojnásobí, asi 20 minut.
- Na pomoučněném povrchu vyválejte těsto na tloušťku 1 cm. Vykrajujte pomoučněným vykrajovátkem na koblihy.
- V pánvi nebo fritéze rozehřejte olej na 190 °C. Smažte koblihy po několika kusech dozlatova.
- Na polevu smíchejte ve velké míse moučkový cukr, vodu a vanilku dohladka. Teplé koblihy namočte do polevy. Nechte je vychladnout na mřížce.