Je to velmi levná, tradiční večeře, která skutečně vyžaduje dobrou klobásu. Vezměte, prosím, na vědomí, že se jedná o velmi řídkou omáčku.
Ingredience
- 4 kusy vepřové klobásy
- 900 g oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
- ¼ šálku másla
- 2 lžíce mléka (nepovinné)
- 1 lžička suché hořčice v prášku
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíce másla
- 2 velké cibule, nakrájené nadrobno
- 6 šálků hovězího vývaru
- 2 šálky červeného vína
Postup
- Předehřejte troubu na 95 °C.
- Klobásy opečte na pánvi na středně nízkém ohni, dokud nezhnědnou, asi 5 minut z každé strany; přendejte je do nádoby vhodné do trouby a udržujte je teplé v předehřáté troubě.
- Brambory vložte do hrnce na střední teplotu a zalijte vodou; přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou, 10 až 15 minut. Slijte je a nechte je minutu nebo dvě oschnout v páře.
- Vmíchejte 1/4 šálku másla, mléko, suchou hořčici, sůl a černý pepř. Rozmačkejte brambory do nadýchané a hladké kaše. Odstavte.
- Rozpusťte 1 lžíci másla na pánvi na středním ohni. Přidejte cibuli; vařte a míchejte, dokud nezprůsvitní a nezačne hnědnout, asi 8 minut. Přilijte hovězí vývar a červené víno; přiveďte k varu a vařte, dokud se objem nezmenší na polovinu, asi 10 minut. Dochuťte solí a černým pepřem.
- Klobásy podávejte s bramborovou kaší; navrch nalijte cibulovou omáčku.