Milujete bramborovou kaši a přemýšlíte, čím byste ji mohli ozvláštnit? Připravte si s námi snadno a rychle vynikající česnekovou bramborovou kaši, která bude výborně chutnat nejen k plátku masa nebo domácí plněné sekané.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 50 minut
Ingredience
- 240 ml extra panenského olivového oleje
- 1,5 kg oloupaných a rozčtvrcených brambor
- Sůl
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 60 ml smetany nebo creme fraiche
- 1 hlavička česneku
Postup
- V malém hrnci přiveďte česnek s olejem k varu, pak teplotu ztlumte a vařte odkryté 5 minut nebo dokud česnek lehce nezhnědne. Vypněte plotnu a dejte stranou. Česnek se bude v oleji dále vařit.
- Mezitím vložte brambory do velkého hrnce s osolenou vodou, přiveďte je k varu a vařte 15 až 20 minut, dokud nejsou velmi měkké. Děrovanou naběračkou vyjměte brambory z vody a vodu z vaření si ponechte, česnek vyjměte z oleje a olej si ponechte.
- Brambory a česnek zpracujte na kaši. K bramborám přidejte vyhrazený olivový olej, 2 lžičky soli, pepř, smetanu a 3/4 šálku vody z vaření a promíchejte dřevěnou lžící. V případě potřeby přidejte další vodu na vaření, dokud nebude kaše krémová, ale stále pevná. Podle chuti dochuťte a podávejte horké.