Krémová česneková bramborová kaše je nejlepší přílohou, která se hodí např. k hovězímu masu na česneku a omáčce nebo ke křupavému květáku z trouby. Tato jednoduchá příloha se snadno připravuje a díky přidání česneku a zakysané smetany je to jeden z nejchutnějších receptů na bramborovou kaši.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba vaření: 15 minut
- Celkem: 30 minut
- Počet porcí: 10 jako příloha
- Obtížnost: Snadné
Ingredience
- 1,8 kg oloupaných a rozčtvrcených brambor
- 1 a 1/3 šálku plnotučného mléka
- 6 rozdrcených stroužků česneku
- 8 lžic změklého nesoleného másla
- 1/4 šálku zakysané smetany
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce jemně nasekané pažitky na ozdobu
Postup
- Vložíme kousky brambor do hrnce a zalijeme je studenou vodou. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu na minimum, částečně přiklopíme, a vaříme 15-18 minut nebo dokud nebudou brambory snadno propíchnutelné vidličkou.
- Mezitím v malém hrnci zahřejeme mléko s česnekem dokud se nezačne vařit, poté odstavíme z ohně a dáme stranou.
- Brambory slijeme a necháme v hrnci. Dáme je na velmi mírný oheň a rozmačkáme je šťouchadlem na brambory nebo rozmixujeme elektrickým ručním mixérem. Musíme je rozmačkat ihned, dokud jsou brambory horké, aby nebyly gumovité.
- Přilijeme horké mléko, abychom dosáhli požadované konzistence. Máslo nakrájíme na kousky a vmícháme do brambor, dokud se dobře nezapracuje. Přidáme zakysanou smetanu a sůl podle chuti.
- Podáváme teplé případně pokapané větším množstvím másla a ozdobené čerstvou pažitkou.