Borůvkový koláč patří mezi oblíbené dezerty s borůvkami a je nejlepší, když je připraven z čerstvě nasbíraných borůvek. Vychutnejte si tento lahodný koláč k odpolední kávě.

Borůvkový koláč se snadno připravuje, protože nevyžaduje vykrajování ani loupání ovoce. Obvykle má horní a spodní kůrku. Vrchní kůrka může být kruhová, ale koláč může mít i drobenku nebo může být bez vrchní kůrky.

Borůvky

Borůvky jsou velmi oblíbené a chutné ovoce, které pochází ze Severní Ameriky, ale komerčně se pěstuje v celé Americe a Evropě. Mají nízký obsah kalorií a jsou neuvěřitelně zdravé, potenciálně regulují hladinu cukru v krvi a pomáhají zdraví srdce a mozku.

Mají nízký obsah kalorií a tuku. Skládají se hlavně ze sacharidů a vody, ale obsahují také slušné množství vlákniny. Borůvky jsou dobrým zdrojem manganu a vitaminů C a K1. Poskytují také malé množství mědi a vitamínů E a B6.

Borůvky jsou vynikajícím zdrojem několika vitaminů a antioxidantů.

Borůvky mohou snižovat riziko srdečních onemocnění, posilovat zdraví mozku, snižovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat citlivost na inzulín. Při umírněné konzumaci jsou dobře snášeny a alergie na ně je velmi vzácná.

Nejlepší borůvkový koláč – recept

Při pečení koláče očekávejte bublinkovou a šťavnatou náplň. Když koláč vychladne, náplň ztuhne do džemovité konzistence, která se však dá krájet. Abyste zažili opravdu nadpozemský letní dezert, podávejte každý aromatický kousek s domácí zmrzlinou.

Ingredience na nejlepší borůvkový koláč

  • 2 domácí koláčové korpusy nebo 2 máslové koláčové korpusy
  • 6 šálků čerstvých borůvek
  • 2/3 šálku (135 g) krystalového cukru
  • 1/4 šálku (31 g) hladké mouky
  • 2 lžíce (14 g) kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce (30 ml) citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce (14 g) studeného nesoleného másla nakrájeného na malé kostičky
  • vaječná poleva: 1 velké vejce rozšlehané s 1 polévkovou lžící (15 ml) mléka
  • volitelně: hrubý cukr na posypání kůrky

Postup na nejlepší borůvkový koláč

  1. Připravte jeden z korpusů (nebo si připravte kupovaný korpus).
  2. Připravte náplň: v míse smíchejte borůvky, cukr, mouku, kukuřičný škrob, skořici, citronovou šťávu a citronovou kůru. Smíchejte, dokud už není suchá a sypká; v případě potřeby rozlámejte několik borůvek, aby se zvlhčila.
  3. Náplň dejte stranou, zatímco se předehřívá trouba. Náplň můžete v případě potřeby přikrýt a nechat v chladničce až 24 hodin.
  4. Nastavte rošt trouby do spodní třetí polohy a předehřejte ji na 218 °C. Na spodní rošt trouby položte plech na pečení, aby se zachytila případná borůvková šťáva.
  5. Vychlazené těsto na koláč rozválejte: na pomoučené pracovní ploše rozválejte jeden z plátů vychlazeného těsta (druhý nechte v chladničce). Po každém vyválení těsto otočte asi o čtvrt otáčky, dokud nevznikne kruh o průměru 30 cm.
  6. Těsto opatrně vložte do kulaté koláčové formy o rozměrech 23 x 5 cm. Prsty ho zastrčte dovnitř a ujistěte se, že je hladké. Do koláčové misky nalijte a rovnoměrně rozetřete náplň.
  7. Na náplň nasypte kousky másla. Odložte při pokojové teplotě nebo do chladničky, zatímco budete sestavovat horní koláčovou placku.
  8. Uspořádejte mřížku: vyjměte druhý kotouč vychlazeného koláčového těsta z chladničky. Těsto rozválejte do kruhu o průměru 30 cm. Pomocí kolečka na těsto, ostrého nože nebo kráječe na pizzu nakrájejte z těsta proužky, v případě koláče na obrázku jsem nakrájela 10 proužků o šířce 4 cm.
  9. Proužky opatrně provlékněte přes sebe a pod sebe a podle potřeby je stáhněte, aby se propletly. Okraje proužků přitiskněte ke spodním okrajům koláče, aby se utěsnily. Přebytečné těsto odřízněte malým příborovým nožem. Okraje koláče zvlňte vidličkou.
  10. Vrchní část koláčové formy lehce potřete vajíčkem. Pokud používáte, posypte vrchní část hrubým cukrem.
  11. Koláč pečte 25 minut při teplotě 220 °C, poté teplotu v troubě snižte na 190 °C. Na okraje koláče položte koláčový štít, abyste zabránili jejich připečení. Pokračujte v pečení koláče, dokud šťáva z náplně nebude bublat všude, včetně středu, tedy dalších 40-50 minut.
  12. Zní to jako dlouhá doba, ale nedopečení koláče znamená polévkovou náplň s kousky mouky a kukuřičného škrobu připomínajícími pastu. Pokud chcete být přesní, vnitřní teplota náplně měřená teploměrem s okamžitým odečtem by měla být po upečení přibližně 93 °C .
  13. TIP: Pokud je to ke konci pečení nutné, odstraňte štít z koláče a přikryjte koláč celým kusem alobalu, pokud se vám zdá, že vrch koláče příliš hnědne.
  14. Koláč vyjměte z trouby, položte na chladicí mřížku a před krájením a podáváním nechte alespoň 4 hodiny vychladnout. Náplň bude příliš šťavnatá, pokud je koláč při krájení teplý.
  15. Zbytky těsta pevně přikryjte a uchovávejte v chladničce až 5 dní.
Horní vrstvu borůvkového koláče tvoří překládané plátky těsta.

Recept na koláč s borůvkami

Nic patří k létu tak jako kousek čerstvé buchty s borůvkami, jejíž jednoduchý recept je pro 6 až 8 porcí.

Ingredience na koláč s borůvkami

  • 1 list chlazené koláčového korpusu
  • 3/4 hrnku cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/8 lžičky soli
  • 1/4 šálku studené vody
  • 5 šálků čerstvých borůvek, rozdělených
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup na koláč s borůvkami

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Na pomoučněném povrchu vyválejte těsto tak, aby se vešlo do 23 cm koláčového talíře. Okraj ořízněte a olemujte. Nechte 30 minut odležet v chladničce. Koláč vyložte dvojitou tloušťkou fólie.
  2. Naplňte koláčovým závažím. Pečte na spodní mřížce trouby dozlatova 20-25 minut. Odstraňte fólii a závaží, pečte, dokud není dno koláče zlatohnědé, 3-6 minut. Nechte vychladnout na drátěné mřížce.
  3. V hrnci na mírném ohni smíchejte cukr, kukuřičný škrob, sůl a vodu dohladka. Přidejte 3 šálky borůvek. Přiveďte k varu; vařte a míchejte 2 minuty nebo dokud nezhoustnou a nezačnou bublat.
  4. Odstavte z ohně. Přidejte máslo, citronovou šťávu a zbývající 2 šálky borůvek; míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Nechte vychladnout. Nalijte do krusty. Až do podávání nechte v chladničce.
Borůvkový koláč nesmí v létě chybět.

Recept – borůvkový koláč s drobenkou

Tento recept na borůvkový koláč s drobenkou je nejlepší borůvkový koláč s jednoduchou přípravou, která zabere 1 hodinu.

Ingredience na borůvkový koláč s drobenkou

Borůvkový koláč

  • chlazené válcované koláčové těsto (23 cm)
  • ¾ šálku bílého cukru
  • ⅓ šálku hladké mouky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 5 šálků čerstvých borůvek

Drobenka

  • ¾ šálku ovesných vloček
  • ⅔ šálku hnědého cukru
  • ½ hrnku hladké mouky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 6 lžic studeného nesoleného másla nakrájeného na kousky

Postup na borůvkový koláč s drobenkou

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Udělejte koláč: vymačkejte koláčové těsto na dno a po stranách 23 cm koláčového talíře, abyste vytvořili korpus.
  3. Ve velké míse ušlehejte cukr a mouku. Vmíchejte citronovou šťávu a kůru a poté opatrně vmíchejte borůvky. Směs nalijte na korpus.
  4. Připravte polevu: v míse smíchejte ovesné vločky, hnědý cukr, mouku a skořici. Dvěma noži nebo mixérem vmíchejte studené máslo, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku. Polevu rovnoměrně rozetřete na koláčovou náplň.
  5. Pečte v předehřáté troubě, dokud náplň nevybublá a poleva nezíská zlatohnědou barvu, asi 40 minut.
  6. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte vychladnout na mřížce.
Směs ovesných vloček, cukru, mouky, skořice a másla tvoří výtečnou drobenku.

TIP: Vyzkoušejte recepty na borůvkové muffiny a zdravé muffiny.

Hrníčkový borůvkový koláč – recept

Recept na luxusní borůvkový koláč je jednoduchý na přípravu, plný sladkých, šťavnatých borůvek a s klasickou mřížkovou krustou. Na teplý kousek koláče stačí dát štědrý kopeček vanilkové zmrzliny.

Ingredience na hrníčkový borůvkový koláč

  • 1 recept na koláčové těsto, 2 pláty
  • 6 šálků borůvek, opláchnutých a dobře osušených (1 kg)
  • 1 lžička citronové kůry, z 1 citronu
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 4 a 1/2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vejce + 1 lžíce vody na vaječnou polevu

Postup na hrníčkový borůvkový koláč

  1. Koláčové těsto si předem připravte a před použitím ho nechte 1 hodinu odležet v chladničce. První placku rozválejte na 33 cm kruh a přeneste ji do 23 cm široké a hluboké koláčové formy.
  2. Druhý plát rozválejte na 30 cm kruh a pomocí kráječe na pizzu ho nakrájejte na deset 2,5 cm proužků.
  3. Ve velké míse smíchejte 6 šálků borůvek, 1 lžičku citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy, 1/2 šálku krystalového cukru, 4 a 1/2 lžíce mouky, 1 lžičku skořice a promíchejte.
  4. Přeneste borůvky do koláčové formy vyložené těstem, uprostřed je jen mírně vyhrňte a okraje udržujte čisté od borůvkové šťávy.
  5. Z 10 proužků těsta vytvořte mřížkovou krustu: na koláč rovnoměrně položte 5 pruhů těsta, přičemž delší pruhy položte doprostřed. Každý druhý pruh přeložte do poloviny a doprostřed umístěte dlouhý pruh kolmo k prvním 5 pruhům.
  6. Přeložte pruhy zpět přes novou linii a přeložte zpět střídavé pruhy. Pokračujte v přidávání a střídání proužků, pak přejděte na druhou stranu koláče a pokračujte, dokud nebude tkaná mřížka hotová. Okraje přitiskněte, aby se uzavřely, a pak je zmačkejte, abyste vytvořili rýhovaný vzor.
  7. Rozšlehejte 1 vejce a 1 lžíci vody a potřete mřížkový koláč a okraje vajíčkem.
  8. Pečte ve středu trouby při teplotě 190 °C po dobu 50-60 minut nebo dokud kůrka nezezlátne a na okrajích nezačne bublat borůvková šťáva.
K borůvkovému koláči se skvěle hodí kopeček zmrzliny.

Rychlý borůvkový koláč – recept

Pokud máte rádi chuť čerstvých borůvek, tento koláč si zamilujete. Jeho příprava je snadná a hodí se zejména v létě.

Ingredience na rychlý borůvkový koláč

  • 1/2 šálku cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3/4 šálku vody
  • 4 šálky čerstvých nebo mražených borůvek, rozmražených
  • 1 korpus z grahamových sušenek (23 cm)
  • šlehačka, volitelně

Postup na rychlý borůvkový koláč

  1. Ve velkém hrnci smíchejte cukr a kukuřičný škrob. Vmíchejte vodu, dokud nevznikne hladká hmota.
  2. Přiveďte k varu na mírném ohni a vařte a míchejte 2 minuty. Přidejte borůvky a za občasného míchání vařte 3 minuty.
  3. Nalijte do korpusu. Vychlaďte. V případě potřeby ozdobte šlehačkou.
Rychlý borůvkový koláč má korpus z grahamových sušenek.

Tradiční borůvkový koláč – recept

Předveďte letní borůvkovou úrodu v tomto tradičním koláči s vločkovou kůrkou.

Ingredience na tradiční borůvkový koláč

Koláčové těsto

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 a 1/2 tyčinky studeného nesoleného másla nakrájeného na malé kousky
  • 5 až 6 lžic ledové vody

Náplň

  • 4 šálky borůvek
  • 3/4 šálku cukru
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup na tradiční borůvkový koláč

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Pomocí mixéru vmíchejte máslo, dokud směs nebude připomínat hrubou mouku. Vmíchejte 5 lžic vody, dokud se hmota nerozmíchá. Pokud se vám těsto zdá suché, vmíchejte zbývající 1 lžíci vody.
  2. Vyklopte těsto na lehce pomoučněnou plochu a třikrát prohněťte. Těsto rozdělte na 2 části, vytvarujte z nich 15centimetrové kotouče, zabalte je do igelitu a nechte v chladničce alespoň 1 hodinu odležet.
  3. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte vločkové koláčové těsto na dvě 30centimetrová kola o tloušťce 0,3 cm. Jedno kolo vložte do 23 cm skleněného koláčového talíře. Druhé kolo přeneste na plech vyložený voskovaným papírem. Uložte do chladničky, dokud nebude připraven k použití.
  4. Předehřejte troubu na 190 °C. V míse promíchejte borůvky s cukrem, moukou, citronovou šťávou a skořicí. Nalijte náplň do koláčové formy.
  5. Okraj spodní části koláčové formy lehce potřete vodou. Vrchní koláčovou placku přetáhněte přes náplň. Okraje těsta přitiskněte k sobě a zkraťte přesah na 1 cm.
  6. Přehněte přesah pod sebe a ozdobně ho zmačkejte. Ostrým nožem udělejte uprostřed horní části koláče 2,5 cm řez.
  7. Koláč pečte 1 hodinu nebo dokud náplň nebublá a kůrka není zlatavá. Před podáváním přeneste koláč na mřížku, aby vychladl.
Tradiční borůvkový koláč se hodí pro každou příležitost.

TIP: Koláčové těsto lze uchovávat v chladničce 1 den nebo zmrazit až na 1 měsíc.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang