Domácí borůvkový koláč je jedním z nejlepších způsobů, jak využít letní nadílku borůvek. Je voňavý, sladký a přitom příjemně osvěžující. Neexistuje moc návštěv, které by ke kávě v parném dni neuspokojil. Jaký recept na tradiční borůvkový koláč je ten nejlepší?
Koláč s borůvkami se skvěle hodí jako dezert ke kávě, avšak i do kategorie snídaně recepty. Tato sladká dobrota se nutně nemusí řadit mezi věci, co nejíst při hubnutí. V určitých obměnách totiž může splňovat i parametry zdravé snídaně, na které si pochutnají jak děti, tak dospělí.
Receptů na borůvkový koláč existuje nespočet, od jednoduchého koláče až po hrníčkový borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou. Začátečníci si mohou najít podrobný postup, který je přípravou provede krok po kroku, pokročilí pekaři se mohou pustit do kynutých borůvkových koláčů. Přehled receptů na ten vůbec nejlepší borůvkový koláč přináší následující článek.
Borůvkový koláč s drobenkou – recept
Výborný domácí borůvkový koláč s drobenkou je klasika českých babiček. Své místo si v kuchyních drží dodnes, a to i mezi moderními moučníky, jako je vanilkovo-pomerančová bábovka, avokádovo-limetkový koláč, rychlý ořechový koláč nebo limetkový dort.
Ingredience na borůvkový koláč s drobenkou
Na těsto:
- 190 g hladké mouky
- 90 g másla
- 30 g cukru moučka
- 2 lžíce mléka
- 1 ks žloutku
- 1 lžička prášku do pečiva
- vanilka (např. prášek, dřeň, aroma)
- špetka soli
Na náplň:
- 3 dl borůvek
Na drobenku:
- 40 g polohrubé mouky
- 40 g třtinového cukru
- 20 g másla
Postup borůvkového koláče s drobenkou
- V míse se smíchá mouka s cukrem, práškem do pečiva, solí, žloutkem, mlékem a nakrájeným máslem. V této fázi je třeba postupovat rychle, aby se máslo nezačalo roztékat. Ideální je použít kuchyňský robot či jiného podobného pomocníka.
- Následně se těsto natlačí do máslem vymazané a moukou vysypané formy na koláč. Nabízí se i možnost obkreslit si formu na pečící papír, těsto podle tohoto tvaru vyválet a následně přemístit do formy.
- V každém případě je nutné těsto ve formě na několika místech propíchat vidličkou a zvednout jeho okraje asi o 1 a půl centimetru. Poté se posype borůvkami.
- Nyní přichází na řadu příprava drobenky. Ta se užmoulá v malé mističce z másla nakrájeného na kousky, cukru a mouky. Nakonec se s ní posype povrch koláče. Milovníky nejlepší drobenky na koláč jistě uspokojí i brusinková buchta či švestkový koláč s drobenkou.
- Koláč se peče asi 30 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
Nejlepší kynutý borůvkový koláč – recept
Luxusní jemný borůvkový koláč je výzvou pro o něco pokročilejší pekaře. Už nestačí vytvořit rychlý korpus a ten posypat borůvkami. Tento recept je ztížený právě o kynuté těsto. Není se čeho bát, podle receptu ho zvládne každý, stejně jako obávané lívance z droždí. A výsledek stojí za to.
Ingredience na kynutý borůvkový koláč
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 35 g čerstvého droždí
- 115 g rozpuštěného másla
- 3 ks žloutků
- 75 g cukru krupice
- citronová kůra (nastrouhaná z půlky citrónu)
- 0,5 ks vanilky
- 150 g loupaných mandlí hodinu namočených v mléce
- špetka soli
Na náplň:
- 1 litr borůvek
Na drobenku:
- 100 g změklého másla
- 200 g cukru krupice
- 200 g hrubé mouky
Na dokončení:
- 100 g másla
- několik lžic rumu
- cukr moučka
Z uvedeného množství surovin vznikne 5 koláčů o průměru cca 20 cm.
Postup kynutého koláče s borůvkami
- Jako první se připraví kvásek. V hrnku nebo malé misce se rozdrobí droždí a zasype se lžicí krupicového cukru a trochou mouky. To dopomůže k aktivaci kvasinek.
- Nakonec se přilije několik lžic mléka o pokojové teplotě. Vše se zamíchá, zapráší moukou a nechá odpočívat.
- Jakmile kvásek jemně napění (na kynuté borůvkové koláče nemusí vzejít příliš), vlije se do mísy ke směsi mouky a soli. Přidá se zbylé mléko, máslo, cukr, žloutky, citronová kůra a vanilka.
- Těsto je ideální zpracovávat na lehce pomoučené ploše prsty i dlaněmi, dokud nebude hladké, jemné, vláčné a nelepivé.
- Přichází na řadu tvoření jednotlivých kynutých borůvkových koláčů. Těsto se rozdělí na několik bochánků o váze cca 100 až 150 g a ty se přemístí na plech vyložený pečící papírem.
- Každý z bochánků se zmáčkne, až z něj vznikne nízký borůvkový koláč o průměru asi 20 cm s cca o půl centimetru vyšším okrajem. Okraje se potřou rozšlehaným žloutkem a pokladou mandlemi (stejně se postupuje i u bezlepkového rustikálního koláče s mátou a ovocem).
- Všechny kusy se naplní borůvkami a posypou drobenkou (návod na drobenku se nachází výše). Takto připravené kynuté koláče s borůvkami se nechají 15 až 30 minut kynout.
- Poté se vloží do trouby předehřáté na 170 °C a pečou se asi 15 minut, dokud nemají zlatavé okraje.
- Nakonec se každý kynutý koláč s borůvkami ještě za tepla potře a zakape směsí rozehřátého másla a rumu a okraje se pocukrují.
TIP: Recept lze různě obměňovat. Místo kynutého borůvkového koláče tak lze snadno mít koláč švestkový, ořechový či třeba jahodový. Stačí zapojit fantazii a nechat volný průchod vlastním chutím.
Borůvkový koláč s tvarohem – recept
Komu by ovocná klasika nestačila, může vyzkoušet borůvkový koláč s tvarohem. Jeho těsto je obohaceno o jogurt a potírá se poctivou vrstvou tvarohu, takže si připravíte hrníčkový borůvkový koláč s jogurtem a tvarovou náplní.
Přesto zůstává svěží a tím pádem vhodný do letních dní. Naopak oblíbenými zimními moučníkem jsou skořicové šneky a tradiční vánočka.
Ingredience na borůvkový koláč s tvarohem
Na těsto:
- 2 hrnky polohrubě mouky
- 1 hrnek jogurtu (bílého nebo borůvkového)
- 0,5 hrnku cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 0,5 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
Na náplň:
- 2 tvarohy
- cukr
- 3 vejce
- borůvky
Na drobenku:
- hrubá mouka
- cukr krupice
- máslo
Postup borůvkového koláče s tvarohem
- Všechny suroviny na těsto se pečlivě promíchají v míse. Vzniklá hmota se přemístí na velký plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně se rozetře.
- Nyní přichází na řadu náplň. Tvaroh se rozmíchá společně s vejci a následně se směsí potře těsto. Na vrch se nasype bohatá vrstva borůvek a nakonec drobenka.
- Koláč se vloží do trouby předehřáté na 180 °C a peče se do zlatova. Hotový hrnkový borůvkový koláč s tvarohem lze podávat ideálně jako dezert ke kávě.
TIP: Koho klasika nudí a chce vyzkoušet něco neotřelého, může se pustit do malinového raw vegan krémového dezertu, švestkového koláče s mákem nebo do meruňkového raw dortu s kokosovým krémem.
Rychlý borůvkový koláč – recept
Příprava nejlepšího borůvkového koláče nemusí zabrat půl dne. Naopak, člověk stráví jen pár minut mícháním a zbytek už za něj vyřeší trouba. Toto kouzlo zní: hrníčkový koláč na plech.
Ingredience na rychlý hrníčkový borůvkový koláč
Na těsto:
- 1 hrnek cukru krystal
- 3 vejce
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 vanilkový cukr
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Na náplň:
- čerstvé borůvky
Na drobenku:
- 200 g mouky
- 80 g cukru
- 80 g másla
Postup rychlého borůvkového koláče
- V míse se smíchá vejce s cukrem a následně se směs vyšlehá. Za stálého míchání se přidají všechny zbylé suroviny na těsto.
- Hotová směs se vylije na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Navrch se nasypou borůvky a připravená drobenka (návod na drobenku viz výše).
- Rychlý borůvkový koláč se vloží do trouby předehřáté na 150 °C a peče se dozlatova. Před servírováním můžete nadýchaný borůvkový koláč pocukrovat.
TIP: Dalším oblíbeným rychlým moučníkem jsou hrnkové palačinky, originálnější a zdravější možností je malinová hrnková buchta bez lepku nebo klasická hrnková bábovka.
Babiččin borůvkový koláč – recept
Tento recept na babiččin borůvkový koláč je skvělým dezertem. Je jednoduchý a přesně takový, jaký ho dělala moje babička, a nechává vyniknout borůvkám. Příprava babiččina borůvkového koláče zabere 2 hodiny, rozhodně stojí za to.
Ingredience babiččin borůvkový koláč
Na těsto
- 3 šálky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžíce cukru
- ¾ šálku (12 polévkových lžic nebo 1 ½ tyčinky) studeného másla nakrájeného na malé kostičky
- 6 lžic studeného rostlinného tuku (zkrácení)
- 6 lžic až ½ šálku ledové vody nebo více podle potřeby
- 1 rozšlehané vejce
- 1 lžíce hrubého cukru, volitelně
Na náplň
- čerstvé borůvky, omyté a osušené
- ½ šálku krystalového cukru
- ¼ šálku kukuřičného škrobu
- 1 lžička skořice
- ¼ lžičky soli
- 2 lžíce másla
- vanilková zmrzlina k podávání
Postup přípravy babiččina borůvkového koláče
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, sůl a cukr. Přidejte máslo a zkrácený tuk a pomocí nože na těsto nebo vidličky rozdrobte tuk na velikost hrášku.
- Je důležité, aby tuk během tohoto procesu zůstal studený, takže pokud začne měknout, vložte mísu na několik minut do mrazáku, než budete pokračovat.
- Mouku zalijte 6 lžícemi vody a jemně promíchejte gumovou stěrkou nebo dřevěnou lžící, dokud těsto nezačne tvořit chundelatou hmotu. Podle potřeby přidávejte po lžících vodu, aby se těsto spojilo, a pak ho rukama stlačte do volné koule.
- Odolejte nutkání těsto hníst a mačkat – přílišné míchání by ho ztužilo. Těsto by se nemělo lepit a měly by být vidět kousky másla a zkráceného tuku, které jsou v něm rozptýlené.
- Těsto rozdělte na dvě kuličky a opatrně z nich vytvarujte zploštělé disky.
- Je důležité je nyní dobře vytvarovat, aby se později pěkně zakulatily. Každý z nich zabalte do igelitu a uložte do chladničky minimálně na 30 minut nebo až na dva dny.
- Pro delší skladování je pevně zabalte a zmrazte až na 6 měsíců.
- Do velké mísy přidejte borůvky, cukr, kukuřičný škrob, skořici a sůl a promíchejte. Zatímco budete válet těsto, dejte ho stranou.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Když těsto odpočívá a chladne, vyjměte jeden kotouč po druhém, rozbalte ho a položte na bohatě pomoučněnou pracovní plochu.
- Pokud bylo těsto v chladničce déle než 3 hodiny, je třeba ho nechat asi 10 minut změknout na pracovní desce, jinak bude příliš tvrdé na válení.
- Váleček na těsto posypeme moukou a začneme ho válet, přičemž ho po každých 1-2 válečcích otočíme o 2,5 cm. Tím zajistíte, že se těsto nebude lepit k pracovní desce, a také udržíte kulatý tvar.
- Pomocí měřícího metru nebo koláčového plátu určete, kdy těsto dosáhlo správného obvodu. Mělo by být asi o 8 cm větší než koláčový talíř. Pokud se těsto nevyválí dokonale kulaté, použijte nůž nebo kráječ na pizzu k oříznutí okrajů a zarovnání.
- Těsto opatrně rozválejte na vále, poté přeneste borůvkový koláč do 23 cm kulaté formy a jemně ho přitlačte, aby se do něj vešlo.
- Na těsto nasypte borůvky a vrchní část posypte 2 lžícemi másla.
- Druhý plát vyjměte z lednice a rozválejte ho stejným způsobem jako spodní. Pokud chcete, můžete v této fázi použít malé vykrajovátko na sušenky a vykrojit do těsta nějaké zábavné tvary, nebo můžete počkat a vykrojit řezy těsně před pečením.
- Pomocí válečku ji přeneste na vrchní část, aby zakryla náplň. Prsty přimáčkněte okraje horní a dolní kůrky, aby se náplň utěsnila, a pak kuchyňskými nůžkami odstřihněte přebytečné části, aby na všech stranách zůstal asi 2,5 cm převis.
- Přesahy zastrčte a srolujte pod sebe, pak prsty nebo vidličkou zmačkejte okraje. Pokud jste nevystřihli tvary, vyřízněte několik zářezů pro odvětrání horní části a potřete je po celé ploše rozšlehaným vajíčkem.
- V případě potřeby posypte hrubým cukrem a pečte, dokud není kůrka sytě zlatohnědá a náplň bublá, přibližně 1 hodinu nebo déle.
- Koláč nechte alespoň 30 minut odpočívat, ale lepší je 1-2 hodiny. Nakrájejte na plátky a podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou.
Buchta s borůvkami – recept
Tato snadná borůvková buchta nebo také litý borůvkový koláč je výborná buchta s borůvkami a křupavou polevou z hnědého cukru a skořice. Vychutnejte si ji samotnou nebo každou porci ozdobte lehce oslazenou šlehačkou nebo kopečkem zmrzliny. Připravit si můžete borůvkový koláč z mražených borůvek, ale i čerstvých.
Ingredience na buchtu s borůvkami
Na polevu
- 1 šálek (250 ml) baleného hnědého cukru
- 1 lžička (5 ml) mleté skořice
- 2 polévkové lžíce (30 ml) rozpuštěného másla
Na těsto
- ½ šálku (125 ml) změklého másla
- 1 šálek (250 ml) krystalového cukru
- 2 vejce
- 1 lžička (5 ml) vanilky
- 2 šálky (500 ml) hladké mouky
- 2 lžičky (10 ml) prášku do pečiva
- ¾ lžičky (4 ml) soli
- ⅔ šálku (170 ml) mléka
- 2 šálky (500 ml) čerstvých nebo mražených borůvek
Postup přípravy buchty s borůvkami
- V malé misce připravte polevu: smíchejte hnědý cukr a skořici. Přidejte máslo a míchejte, dokud se nespojí. Odstavte
- Připravte buchtu: formu o rozměrech 23 x 33 cm lehce vymažte tukem a vysypte moukou. Odložte stranou.
- Máslo a cukr šlehejte ve velké míse elektrickým mixérem, dokud se nespojí. Přidejte vejce a vanilku; šlehejte, dokud se nespojí.
- Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Do vaječné směsi přidejte třetinu moučné směsi a šlehejte, dokud se nespojí. Přidejte polovinu mléčné směsi a šlehejte, dokud se nespojí.
- Pokračujte ve střídání moučné směsi a mléka, dokud se obě směsi nevmíchají do těsta. Přidejte borůvky; těsto jemně promíchejte rukou, dokud se nespojí.
- Těsto rozetřete do připravené formy. Těsto rovnoměrně posypte polevou.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 ˚C, dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá, 40 až 45 minut.
TIP: Tento koláč je obzvlášť chutný z lesních borůvek.
Hrníčkový borůvkový koláč – recept
Vychutnejte si čerstvý, teplý hrnkový borůvkový koláč, který je hotový za pár minut s tímto snadno připravitelným, borůvkami překypujícím hrnkovým koláčem!
Ingredience na hrníčkový borůvkový koláč
- ¼ hrnku + 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- ¼ šálku mléka pokojové teploty
- 2 polévkové lžíce osoleného másla, rozpuštěného a vychlazeného
- ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
- ¼ šálku čerstvých borůvek
- hrubý třpytivý cukr – volitelná ozdoba
Postup přípravy hrnkového borůvkového koláče
- V malé míse prošlehejte mouku, cukr a prášek do pečiva, dokud se důkladně a úplně nespojí a nezůstanou na nich žádné šmouhy. Přimíchejte mléko, máslo a vanilku, dokud není těsto hladké.
- Vmíchejte borůvky a těsto nalijte do 400gramového (nebo většího) hrnku vhodného do mikrovlnné trouby s rovnými stěnami. V případě potřeby posypte třpytivým cukrem.
- Mikrovlnnou troubu zapněte na nejvyšší výkon na 1 ½ až 2 minuty nebo dokud není koláč hotový podle vašich představ.
- Před podáváním nechte několik minut vychladnout.