Ač nejsem věřící, Velikonoce mám moc ráda. Počasí se začíná vylepšovat a tak nějak to znamená, že jaro už je tady. Překvapivě pro vás ale dnes nemám typicky velikonoční recept, nýbrž trochu mimo-sezónní, zato moc dobrý a vitamíny nabitý borůvkový crumble. Borůvky jsem koupila mražené v Icelandu – kilo cca za 150 Kč, ale zrovna je měli v akci. (Nevím, čím to je, ale poslední dva měsíce jsem borůvkami úplně posedlá a jak je den nemám, už jsem nervní).
Na borůvkový základ budete potřebovat:
- 1 kg borůvek
- 3 čajové lžičky vanilkového pudingu
- 1 čajová lžička skořice
- 1 lžíce třtinového cukru
Na drobenku:
- 100 g másla
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g jemně drcených ovesných vloček
- 60 g třtinového cukru
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Je to taková dobrota, že jsme si ho doma upekly dva dny po sobě (a samozřejmě snědly na posezení).
Postup
Předehřejte troubu na 180°C. Ve větší míse dobře promíchejte všechny suroviny na borůvkový základ. V rendlíku zahřejte máslo, až se rozpustí. Do másla přisypte zbytek ingrediencí na drobenku a dobře promíchejte. Do vysoké koláčové formy (nebo zapékací mísy) nasypte borůvky a uhlaďte. Posypte rovnoměrně drobenkou.
Vložte do trouby a pečte cca 40 minut (jakmile to začne vonět, tak můžete vyndavat). Nechte trošku vychladnout a ještě teplé podávejte (já bych přidala na každou misku kopec šlehačky nebo kysané smetany).
Redakce Receptik.cz