Recept na netradiční borůvkové koláčky

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchtyMoučníky
boruvkove_kolacky

Tyto netradiční koláčky jsou plné šťavnatých borůvek. Jsou máslové a vlhké, s křupavými křehkými okraji a vláčným středem. Cukr a vanilkový krém jsou dokonalou tečkou na závěr.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru krystal
  • 2,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 115 g másla
  • 120 ml tučné smetany
  • 1 velké vejce
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 180 g čerstvých nebo mražených borůvek (nerozmrazovat)
  • na ozdobu: mascarpone vyšlehané se smetanou a čerstvé borůvky

Postup

  1. Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl.
  2. Ztuhlé máslo nastrouhejte na struhadle. Přidejte ho do moučné směsi a promíchejte.
  3. Zatímco budete míchat mokré přísady, dejte předchozí směs do lednice nebo mrazáku.
  4. V malé misce vyšlehejte 1/2 šálku smetany, vejce a vanilkový extrakt.
  5. Nalijte k moučné směsi, přidejte borůvky a promíchejte, dokud se vše nespojí.
  6. Těsto zpracuje na pracovní desce do kuličky. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky. Pokud se vám zdá příliš suché, přidejte ještě 1-2 lžíce smetany.
  7. Těsto rozválejte a nakrájejte na 8 klínů.
  8. Koláčky potřete zbývající hustou smetanou a pro větší křupavost je posypte hrubým cukrem.
  9. Položte koláčky na talíř a dejte je alespoň na 15 minut do chladničky.
  10. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.
  11. Velký plech vyložte papírem na pečení. Po vychlazení nandejte koláčky na plech, nechte mezi nimi rozestupy.
  12. Pečte 20–25 minut, nebo dokud nejsou okraje zlatavě hnědé a vrchní část lehce zhnědlá.
  13. Před zdobením je nechte vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang