Tyto netradiční koláčky jsou plné šťavnatých borůvek. Jsou máslové a vlhké, s křupavými křehkými okraji a vláčným středem. Cukr a vanilkový krém jsou dokonalou tečkou na závěr.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru krystal
- 2,5 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 115 g másla
- 120 ml tučné smetany
- 1 velké vejce
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 180 g čerstvých nebo mražených borůvek (nerozmrazovat)
- na ozdobu: mascarpone vyšlehané se smetanou a čerstvé borůvky
Postup
- Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl.
- Ztuhlé máslo nastrouhejte na struhadle. Přidejte ho do moučné směsi a promíchejte.
- Zatímco budete míchat mokré přísady, dejte předchozí směs do lednice nebo mrazáku.
- V malé misce vyšlehejte 1/2 šálku smetany, vejce a vanilkový extrakt.
- Nalijte k moučné směsi, přidejte borůvky a promíchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto zpracuje na pracovní desce do kuličky. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky. Pokud se vám zdá příliš suché, přidejte ještě 1-2 lžíce smetany.
- Těsto rozválejte a nakrájejte na 8 klínů.
- Koláčky potřete zbývající hustou smetanou a pro větší křupavost je posypte hrubým cukrem.
- Položte koláčky na talíř a dejte je alespoň na 15 minut do chladničky.
- Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.
- Velký plech vyložte papírem na pečení. Po vychlazení nandejte koláčky na plech, nechte mezi nimi rozestupy.
- Pečte 20–25 minut, nebo dokud nejsou okraje zlatavě hnědé a vrchní část lehce zhnědlá.
- Před zdobením je nechte vychladnout.