Hledáte recept na borůvkovou omáčku na tvarohový koláč? Už nehledejte. Tato šťavnatá borůvková poleva je dokonale sladká a hodí se na cokoli od kopečku vanilkové zmrzliny až po kousek dortu.
Jak zahustit omáčku z lesních plodů?
Domácí omáčka z bobulí je hustá díky kukuřičnému škrobu a vaření. Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji vařit déle na mírném až středním ohni, aby se odpařilo více vody a omáčka zhoustla.
Lze připravit borůvkovou omáčku bez cukru?
Borůvkovou omáčku je možné připravit i bez cukru, ale bude pravděpodobně chutnat dehtověji a může být řidší. Místo úplného vynechání cukru zkuste snížit jeho množství. Případně můžete použít jiný druh sladidla, například med, agáve nebo javorový sirup.
Ingredience
- 1/4 šálku cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 1/4 šálku vody
- 1 šálek čerstvých nebo mražených borůvek
- 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 1 a 1/2 lžičky citronové šťávy
- vanilková zmrzlina
Postup
- V malém hrnci smíchejte cukr, kukuřičný škrob a sůl.
- Postupně přilévejte vodu, dokud nevznikne hladká hmota.
- Přidejte borůvky, citronovou kůru a šťávu.
- Za stálého míchání přiveďte na mírném ohni k varu.
- Vařte a míchejte, dokud nezhoustne, 2-3 minuty.
- Podávejte teplé nebo vychlazené na zmrzlině.