Recept na jednoduchou borůvkovou omáčku

Krémy, polevy a náplněOmáčkyOmáčky a dipyStudené omáčky
jednoducha-boruvkova-omacka-8817825

Hledáte recept na borůvkovou omáčku na tvarohový koláč? Už nehledejte. Tato šťavnatá borůvková poleva je dokonale sladká a hodí se na cokoli od kopečku vanilkové zmrzliny až po kousek dortu.

Jak zahustit omáčku z lesních plodů?

Domácí omáčka z bobulí je hustá díky kukuřičnému škrobu a vaření. Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji vařit déle na mírném až středním ohni, aby se odpařilo více vody a omáčka zhoustla.

Lze připravit borůvkovou omáčku bez cukru?

Borůvkovou omáčku je možné připravit i bez cukru, ale bude pravděpodobně chutnat dehtověji a může být řidší. Místo úplného vynechání cukru zkuste snížit jeho množství. Případně můžete použít jiný druh sladidla, například med, agáve nebo javorový sirup.

Ingredience

  • 1/4 šálku cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 1/4 šálku vody
  • 1 šálek čerstvých nebo mražených borůvek
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 1 a 1/2 lžičky citronové šťávy
  • vanilková zmrzlina

Postup

  1. V malém hrnci smíchejte cukr, kukuřičný škrob a sůl.
  2. Postupně přilévejte vodu, dokud nevznikne hladká hmota.
  3. Přidejte borůvky, citronovou kůru a šťávu.
  4. Za stálého míchání přiveďte na mírném ohni k varu.
  5. Vařte a míchejte, dokud nezhoustne, 2-3 minuty.
  6. Podávejte teplé nebo vychlazené na zmrzlině.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang