V následujících receptech se dozvíte, jak připravit tu nejlepší boloňskou směs na špagety. Těstovinový pokrm s bylinkami a kořením je sytý a ocení ho kromě dospělých jedinců také děti. Během čtení se dozvíte také mnoho zajímavých informací o původu boloňských špaget a nejrůznější tipy a triky.

Co jsou boloňské špagety a odkud pochází?

Boloňské špagety jsou klasické italské jídlo, které má však americké kořeny. Jedná se o špagety zalité omáčkou z rajčat, mletého hovězího masa, česneku, vína, bylinek a koření. Připravte si doma boloňské špagety – recept je překvapivě snadný.

Pravá boloňská omáčka, omáčka na špagety, připravovaná v severoitalském městě Bologna se podává se širokými plochými nudlemi, jako jsou tagliatelle, pappardelle nebo fettuccine. Dalším oblíbeným způsobem přípravy jsou lasagne bolognese a špagety olio. Tyto druhy těstovin se používají proto, že hustá omáčka se lépe spojuje s těstovinami širšího tvaru.

Nicméně přimíchání boloňské omáčky ke špagetám je amerikanizovanou verzí klasiky. Jinými slovy, je mnohem rychlejší a jednodušší, ideální pro rušné všední večery. Na podobný způsob si můžete připravit také boloňské špagety s kuřecím masem, těstoviny se zeleninou nebo těstoviny s pravou italskou houbovou omáčkou.

homescreenify-sa3wymyqyai-unsplash-5887918
Tradiční boloňská omáčka má původ v severoitalském městě Bologna, její přimíchání ke špagetám je však amerikanizovaná verze.

Jaký je rozdíl mezi boloňskými špagetami a omáčkou na špagety?

Boloňská omáčka je variací na masové ragú. Boloňské ragú je vlastně směs hovězího a vepřového masa, bílého nebo červeného vína, mléka, rajčat a několika dalších bylinek a koření.

Naproti tomu omáčka na špagety je jednoduše rajčatová omáčka ochucená několika aromatickými látkami jako je cibule, česnek, bylinky a koření. Omáčka na špagety je tedy obvykle bezmasá rajčatová omáčka.

Špagety bolognese

Ingredience na špagety bolognese se dělí do 4 hlavních skupin – omáčka, maso, bylinky a koření a těstoviny a přílohy.

Pravá boloňská omáčka – ingredience

  • rostlinný olej
  • cibule a stroužky česneku
  • rajčata nakrájená na kostičky
  • rajčatový protlak
  • červené víno
  • kuřecí vývar

Nejlepším rostlinným olejem je olivový olej. Cibule a česnek vytvoří pikantní chuť, která umožní masu vyniknout. Chcete-li jít tradičnější cestou, nahraďte polovinu cibule stejným množstvím nakrájeného celeru a mrkve.

Chuť vína se při vaření zkoncentruje, proto zvolte středně silné, suché červené víno, například Pinot Noir nebo Merlot. Pro lehčí chuť je vhodný kuřecí vývar, chcete-li bohatší a výraznější chuť omáčky, použijte hovězí vývar.

TIP: Milovníci těstovin si mohou připravit i těstovinový salát bez masa.

Maso na pravé boloňské špagety

Nejlepší maso na boloňskou směs je mleté hovězí maso, které je libové v poměru 85:15 s tukem. Tuk dodá mletému hovězímu masu chuť a udrží ho křehké a vlhké. Chcete-li, můžete použít také mleté vepřové, krůtí nebo kuřecí maso.

TIP: Pokud máte rádi mleté maso vyzkoušejte také recept na čevabčiči v troubě.

Bylinky a koření na pravou boloňskou omáčku

Seznam koření a bylinek na boloňskou masovou omáčku může být libovolně dlouhý nebo krátký. Mezi nejčastěji používané bylinky se řadí:

  • oregano
  • tymián
  • bobkový list
  • sůl a černý pepř

Těstoviny a přílohy na pravé boloňské špagety

  • sušené špagety
  • čerstvá bazalka
  • parmazán

Na recept na boloňské špagety se hodí jakékoli těstoviny dlouhého tvaru, např. linguine nebo fettuccine. Bazalku přidejte vždy až těstě před podáváním. Zbytkové teplo z těstovin uzamkne její čerstvou chuť a zelenou barvu. Pokud byste ji přidali do omáčky, bazalka by zvadla a zčernala. Na závěr pokrm posypte parmazánem.

emanuel-ekstrom-_co7yz501g4-unsplash-6943256
Ingredience na špagety bolognese se dělí do 4 hlavních skupin – omáčka, maso, bylinky a koření a těstoviny a přílohy.

Boloňské špagety s mletým masem – recept

Recept na boloňské špagety z mletého masa na všední den, který je bohatý, sytý a vydatný. Tento zjednodušený italský pokrm z těstovin je rychle hotový, což jistě oceníte.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 30 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience na boloňské špagety s mletým masem

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 450 g mletého hovězího masa
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 snítka tymiánu svázaná do svazku
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 šálku červeného vína
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku čerstvé bazalky nasekané nahrubo
  • 1 šálek strouhaného parmezánu
  • 450 g sušených špaget nebo těstovin linguini

Postup na boloňské špagety s mletým masem

  1. V hrnci rozehřejeme na středním plamenu olivový olej. Přidáme cibuli a vaříme 7-9 minut.
  2. Vmícháme rajčata a rajčatový protlak. Za častého míchání vaříme 5 minut
  3. Přidáme mleté hovězí maso. Pomocí vařečky ho rozlámeme na menší kousky. Za častého míchání vaříme 7-8 minut, dokud maso nezhnědne.
  4. Přidáme česnek, sušené oregano, svazek tymiánu, sůl, pepř, bobkový list, červené víno a kuřecí vývar. Vše promícháme a přivedeme k varu.
  5. Snížíme teplotu na středně nízkou, přiklopíme pokličkou a necháme vařit 20-25 minut za občasného míchání.
  6. Mezitím přivedeme k varu velký hrnec osolené vody a uvaříme špagety podle návodu na obalu. Jakmile jsou špagety hotové, slijeme je do cedníku.
  7. Svazek tymiánu a bobkový list z omáčky vyhodíme. Boloňskou omáčku s mletým masem smícháme s okapanými špagetami. Vše promícháme a ujistíme se, že jsou těstoviny bohatě obalené omáčkou.
  8. Vmícháme čerstvou bazalku, posypeme strouhaným parmezánem a podáváme.

TIP: Chcete-li boloňskou omáčku s mletým masem ozvláštnit, připravte si ji se smetanou. Jakmile sundáte boloňskou omáčku z ohně, vmíchejte 1/2 šálku husté smetany, abyste získali hladkou a luxusní omáčku.

Boloňské špagety pro děti – recept

S tímto receptem na rychlé boloňské špagety budete mít úspěch hlavně u dětí. Technika italské klasiky byla v tomto receptu zjednodušena, takže tyto chutné těstoviny s boloňským ragú vytvoříte za méně než 30 minut.

spaghetti-g170929085_1920-1111835
S tímto receptem na rychlé a jednoduché boloňské špagety budete mít úspěch hlavně u dětí.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 15 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience na boloňské špagety pro děti

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 450 g mletého hovězího masa
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 850 g drcených rajčat
  • 3 stroužky česneku nasekaného nadrobno
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • hrst nasekané čerstvé petrželky
  • sůl a pepř dle chuti
  • 225 g špaget
  • strouhaný parmezán na podávání (volitelné)

Postup na boloňské špagety pro děti

  1. Olivový olej rozehřejeme ve velké pánvi na středním plamenu. Přidáme cibuli a smažíme 2-3 minuty, dokud lehce nezezlátne. Přidáme česnek a smažíme další 1 minutu.
  2. Přidáme mleté hovězí maso. Restujeme asi 8 minut, dokud není zcela uvařené.
  3. Přidáme oregano, rajčatový protlak a promícháme s masovou směsí. Přidáme rajčata, petrželku a přivedeme k varu.
  4. Dochutíme solí a pepřem. Snížíme teplotu na minimum a vaříme alespoň 15 minut.
  5. Mezitím uvaříme špagety podle návodu na obalu. Uvařené špagety scedíme a podáváme přelité boloňskou směsí na špagety a posypané strouhaným parmezánem.

TIP: Boloňská omáčka s mletým hovězím masem by se měla vařit s odklopenou pokličkou, aby se zredukovala, prohloubila její chuť a také zhoustla. Boloňskou omáčku na boloňské špagety recept nemusíte nijak speciálně zahušťovat. Vařte ji, dokud se sama nezredukuje a nezhoustne.

Boloňská omáčka z červené čočky – recept

Červená čočka a vlašské ořechy vytvářejí vydatnou omáčku, která je plná bílkovin, železa pro srdce zdravých omega-3. Hotová za pouhých 30 minut.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 20 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience na boloňskou omáčku z červené čočky

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 žlutá cibule nakrájená nadrobno
  • 3-4 mleté stroužky česneku
  • 950 g nakrájených nebo drcených rajčat
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky soli a pepře
  • 90 g propláchnuté sušené červené čočky
  • 1/2 šálku zeleninového vývaru nebo vody
  • 60 g jemně nasekaných vlašských ořechů

Postup na boloňskou omáčku z červené čočky

  1. Ve velkém hrnci nebo pánvi rozehřejeme olivový olej na středním ohni. Přidáme cibuli a vaříme ji 3 minuty, dokud nezprůsvitní. Poté přidáme česnek a vaříme další 2 minuty.
  2. Do hrnce vsypeme rajčata i se šťávou, rajčatový protlak, bylinky, sůl a pepř. Promícháme, aby se vše spojilo.
  3. Přidáme čočku a zeleninový vývar a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme 15-20 minut, dokud čočka nezměkne a vývar se nevstřebá.
  4. Nakonec vmícháme vlašské ořechy a vaříme, dokud se nezačnou prohřívat. Podáváme teplé s uvařenými těstovinami.

TIP: Pokud vám omáčka zbyla, můžete ji vložit do vzduchotěsné nádoby a uchovávat v lednici. Zbytky boloňské omáčky vydrží čerstvé až 3 dny.

Těstoviny s boloňskou omáčkou – recept

Klasický recept na těstoviny s domácí boloňskou omáčkou s mletým hovězím masem. Ideální večeře uprostřed týdne pro 4 člennou rodinu.

sorin-popa-xaxvkp0tdwu-unsplash-6013637
Těstoviny s boloňskou omáčkou jsou ideální večeří uprostřed týdne.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 50 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience na těstoviny s boloňskou omáčkou

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku nasekané nadrobno
  • 100 g nastrouhané mrkve
  • 2 plechovky nakrájených rajčat
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 400 g sušených těstovin
  • sůl a pepř

Postup na těstoviny s boloňskou omáčkou

  1. Velkou pánev zahřejeme na středním plamenu. Přidáme lžíci olivového oleje a po zahřátí přidáme mleté hovězí maso a špetku soli a pepře. Mleté maso na středním plamenu opékáme, dokud dobře nezhnědne. Dáváme však pozor, aby se nepřipálilo.
  2. Po upečení přendáme mleté maso do mísy a dáme stranou.
  3. Do stejné pánve přidáme další lžíci oleje a zvýšíme teplotu. Přidáme cibuli a špetku soli a 5-6 minut ji opatrně restujeme, dokud nezměkne a nezprůsvitní. Přidáme česnek a vaříme další 2 minuty.
  4. Přidáme strouhanou mrkev a poté přendáme hovězí maso z mísy zpět do pánve. Přidáme rajčata a dobře promícháme.
  5. Přilijeme vývar, přivedeme k varu a poté snížíme teplotu a vaříme mírným varem 45 minut, nebo dokud omáčka nezhoustne. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme kořením.
  6. Mezitím zahřejeme velký hrnec s vodou a přidáme špetku soli. Vložíme těstoviny a vaříme podle návodu na obalu.
  7. Jakmile jsou těstoviny uvařené, slijeme je a přidáme do pánve s boloňskou omáčkou. Dobře promícháme a podáváme.

TIP: Dodejte vaší boloňské omáčce trochu na pikantnosti s worcesterskou omáčkou. Přidáním 1-2 lžic worcesterské omáčky získáte bohatou boloňskou omáčku. Je to tajný tip, který této omáčce dodá extra šmrnc.

Klasické boloňské ragú – recept

V tomto klasickém receptu na boloňské ragú dochází k určitému kouzlu, když se hovězí maso a aromatická zelenina pomalu vaří s vínem, rajčatovým protlakem a vývarem.

Ingredience na klasické boloňské ragú

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1,5 šálku středně velké cibule nakrájené nadrobno
  • 1 šálek jemně nasekaného řapíkatého celeru
  • 3/4 šálku oloupané mrkve nakrájené najemno
  • 180 g mletého hovězího masa
  • 180 g mletého telecího masa
  • 90 g pancetty nakrájené najemno
  • 1/2 šálku suchého červeného vína
  • 3 šálky hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 450 g těstovin tagliatelle nebo fettuccine
  • jemně nastrouhaný parmezán (k podávání)

Postup na klasické boloňské ragú

  1. Ve velké hrnci rozehřejeme olej na středním plamenu. Přidáme cibuli, řapíkatý celer a mrkev. Restujeme doměkka 8-10 minut.
  2. Přidáme hovězí a telecí maso a pancettu. Restujeme asi 15 minut, dokud maso nezhnědne.
  3. Přidáme víno a za častého míchání a seškrabávání připečených kousků vaříme 1 minutu. Přidáme 2,5 šálku vývaru a rajčatový protlak a promícháme. Snížíme teplotu na velmi nízkou a za občasného míchání mírně vaříme asi 1,5 hodiny dokud se chutě nespojí. Dochutíme solí a pepřem.
  4. V malém hrnci přivedeme mléko k varu. Postupně ho přidáváme do omáčky. Omáčku přikryjeme mírně pootevřenou pokličkou a za občasného míchání vaříme na mírném ohni asi 45 minut, dokud se mléko nevstřebá. V případě potřeby přidáme další vývar, aby se omáčka naředila.
  5. K varu přivedeme velký hrnec s vodou. Osolíme, přidáme těstoviny a za občasného míchání vaříme, dokud těstoviny nejsou al dente. Uvařené těstoviny scedíme a ponecháme si 1/2 šálku vody.
  6. Těstoviny smícháme s omáčkou. Pokud se nám omáčka zdá suchá, vmícháme vody uchovanou z vaření těstovin. Rozdělíme na teplé talíře a podáváme s parmezánem.

TIP: Boloňské ragú připravené podle tohoto receptu vám vystačí zhruba na 4-6 porcí těstovin. Ragú si můžete připravit až 2 dny předem. Chlaďte nepřikryté, dokud zcela nevychladne, poté přikryjte a uchovávejte v chladu.

Boloňská směs na špagety – recept

Připravte si podle tohoto receptu typickou boloňskou směs na špagety.

pexels-klaus-nielsen-6287520-7181819
Boloňská směs na špagety podle tohoto receptu vám vystačí na zhruba 6 porcí špaget.

Příprava

  • Doba vaření: 4 hodiny
  • Počet porcí: 6

Ingredience na boloňskou směs na špagety

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce másla + na promíchání těstovin
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 2/3 šálku nasekaného řapíkatého celeru
  • 2/3 šálku nakrájené mrkve
  • 350 g mletého hovězího masa
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 1 celý muškátový oříšek
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 1/2 šálku rajčat z plechovky nakrájených na kousky i se šťávou
  • 500 g těstovin
  • čerstvě nastrouhaný parmezán (k podávání)

Postup na boloňskou směs na špagety

  1. Do hrnce dáme olej, máslo a nakrájenou cibuli a zapneme na střední teplotu. Cibuli restujeme a mícháme, dokud neprůsvitní. Poté přidáme celer a mrkev a vaříme 2 minuty. Zeleninu mícháme, aby se dobře obalila.
  2. Přidáme mleté hovězí maso, velkou špetku soli a několik zrnek pepře. Maso rozmačkáme vidličkou, dobře promícháme a vaříme tak, aby hovězí maso ztratilo syrovou červenou barvu.
  3. Přidáme mléko a za častého míchání jej necháme mírně vařit, dokud zcela nevybabrá. Přidáme muškátový oříšek a zamícháme.
  4. Přidáme víno a necháme ho vařit, dokud se neodpaří. Poté přidáme rajčata z plechovky a důkladně promícháme, aby se všechny ingredience dobře obalily.
  5. Když rajčata začnou bublat, ztlumíme teplotu tak, aby se omáčka vařila nižším varem, jen s občasným probubláváním na povrchu. Vaříme odkryté 3 hodiny nebo déle a občas promícháme.
  6. Během vaření omáčky zjistíme, že se začíná vysušovat a tuk se odděluje od masa. Aby se nepřichytila, přidáme podle potřeby 1/2 šálku vody. Na konci však nesmí zůstat vůbec žádná voda a tuk se musí od omáčky oddělit.
  7. Ochutnáme a v případě potřeby dosolíme. Promícháme s uvařenými scezenými těstovinami, přidáme 1 lžíci másla a podáváme s čerstvě nastrouhaným parmezánem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang