Boloňskou omáčku jsem vždycky milovala a po těstovinách s ní a hromadou parmazánu jsem se vždycky mohla utlouct. Teď si pochutnám spíš na vegetariánských jídlech, a tak jsem klasické mleté maso v receptu nahradila hlívou ústřičnou a čočkou beluga a na chuti jí to rozhodně neubralo. Hlíva dodá omáčce „masitou“ strukturu a čočka ji zahustí a doplní potřebné bílkoviny, takže se opravdu jedná o plnohodnotné jídlo. Jak tuto veganskou variantu boloňské omáčky připravit?
Variabilitě se meze nekladou a vy si omáčku dopřejte tak, jak jí máte nejraději. Buď vsaďte na klasiku v podobě špaget s parmazánem a lasagní s voňavým bešamelem, nebo to zkuste trošku jinak a zdravěji jako dnes já.
A než se pustíte do přípravy, tak ještě jeden tip na oblíbenou rostlinnou alternativou masa je seitan. Podívejte alternativu, kterou nabízí seitan.
A jak je to s boloňskými špagetami v Itálii? Málokdo možná ví, že špagety Bolognese v Bologni neexistují. Existuje Ragú Bolognese, které se však podává s jiným typem těstovin – tagliatelle. Boloňské špagety jsou spíše lákadlem pro turisty.
Ingredience
Co budeme potřebovat?
- 300 g hlívy
- 2 menší cibule
- 2 větší mrkve
- 2 řapíky celeru
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 60 g čočky beluga
- 1 plechovka loupaných rajčat (nebo passata)
- olivový olej
- 1,5 dcl červeného vína
- 3 dcl vývaru/vody
- rozmarýn, tymián
Jak recept připravit?
Postup přípravy
Cibuli, mrkev a řapíkatý celer oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Hlívu omyjte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci necháme rozehřát větší množství oleje a deset minut na něm opékáme hlívu, dokud lehce nezměkne a nerozvoní se. V tuto chvíli ji z hrnce přendáme do misky a zatím dáme stranou.
Do stejného hrnce přidáme ještě trošku oleje a nejdříve pět minut za stálého míchání restujeme cibulku. Nesmí se spálit. K cibulce přidáme mrkev, bobkový list, rozmarýn a tymián a opět společně asi pět minut opékáme. Nakonec přidáme i řapíkatý celer a restujeme ještě tak deset minut, dokud zelenina nezačne lehce hnědnout.
Na poslední dvě minuty přidáme orestovat i česnek. Do hrnce vrátíme hlívu a vše podlijeme červeným vínem. Necháme několik minut vyvařit a nakonec přidáme loupaná rajčata. Lehce osolíme a opepříme a a necháme pod pokličkou přibližně 20 minut vařit. V průběhu vaření podle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem.
Po dvaceti minutách přidáme čočku, případně ještě podlijeme a vaříme dalších 25 minut, dokud nejsou čočka i zelenina měkké. Hotová omáčka by neměla být příliš řídká, podlévejte tedy opravdu pomalu. Na závěr dosolte a dopepřete.
Podávat ji můžete jako klasickou boloňskou omáčku se špagetami nebo jako já s quinoou, avokádem a listovým salátem.
Čočka nabízí v kuchyni celou řadu možností na zajímavé recepty, pro inspiraci salát z červené čočky a zdravé recepty z černé čočky. A pokud je chuť spíše na hlívu, tak radost může udělat tento recept na hlívový guláš.