Bircher müsli zní všelijak vznešeně a složitě, ale ve své podstatě se jedná o konzumaci ovesných vloček, které neprojdou tepelnou úpravou. Je to skvělá alternativa pro všechny milovníky ovesných kaší, kteří nemají čas (náladu) ráno stát u plotny, nebo potřebují rychlou snídani sebou do krabičky.
K vločkám můžete přidat jakékoli libovolné ovoce, semínka, oříšky nebo koření. Já se s vámi dneska podělím o hřejivou kombinaci s jablky, skořicí a kurkumou. Kurkuma je známá taky jako zlatá bohyně, a to hlavně pro její příznivé účinky na naše zdraví.
Obsahuje velké množství antioxidantů, působí protizánětlivě a celkově příznivě ovlivňuje funkci organismu. Je to takový malý žlutý zázrak, který bychom rozhodně měli zařazovat do jídelníčku. V poslední době experimentuji a zkouším její využití i mimo kuchyni a nemůžu si ji vynachválit.
Ingredience
Připravíme si:
- 1,5 šálku jemných ovesných vloček
- 2 šálky rýžového mléka
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1 menší jablko
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce posekaných vlašských ořechů
- špetka kayenského pepře
- ovoce a rýžový sirup na ozdobení
A jak zní postup?
Postup přípravy
Bircher müsli je rychlovka a ideální rychlá snídaně. Jediným úskalím je fakt, že pokud na něj dostanete chuť, musíte na to myslet den předem a připravit si ho už večer. Do misky nasypeme vločky, přidáme nastrouhané jablko, slunečnicová semínka, posekané oříšky, skořici, kurkumu a špetku mletého pepře. Já vím, pepř zní zvláštně, ale věřte, že chuť jídla vůbec neovlivní a zvýší účinky kurkumy až 2000 krát. Vše zalijeme mlékem, promícháme, přiklopíme a necháme do druhého dne v lednici odpočívat a změknout.
Druhý den ráno už jen vločky ozdobíme dle chuti a libosti ovocem, semínky nebo oříšky. Dosladit můžeme rýžovým nebo datlovým sirupem.