Většina lidí si bílkový (biskupský) chlebíček automaticky spojí se svátky, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce. Nicméně, můžete si ho dopřát kdykoli během roku. Jeho příprava je snadná a těsto, provoněné kandovaným ovocem, ořechy a rozinkami, má opravdu vynikající chuť. Tento bílkový chlebíček je ideální jako sváteční snídaně, ale také jako odpolední dezert ke kávě nebo čaji.
V Čechách je biskupský chlebíček velmi oblíbeným dezertem. Na tomto lahodném spojení piškotového těsta, ořechů a kandovaného ovoce si můžete pochutnat po celý rok. Pokud do těsta nepřidáte žloutky, je biskupský chlebíček z bílků neuvěřitelně nadýchaný.
I když mnozí spojují pečení biskupského chlebíčku především s Vánocemi, stojí za to ho podávat i při jiných příležitostech. Jeho příprava není složitá a určitě potěší celou rodinu. Je však důležité, aby byl skutečně jemný a nadýchaný.
Toho mnohé recepty jen stěží dosahují. I když se může zdát, že pečení piškotového těsta bez vaječných žloutků není možné, opak je pravdou. Vynecháním žloutků můžete právě docílit krásně nadýchaného a hebkého piškotu. Doporučujeme jej podávat se zdravými pomazánkami jako je třeba hummus.
Lahodná brioška nebo řemeslný chléb se také perfektně hodí k ranní kávě nebo čaji!
Bílkový chlebíček – recept na biskupský chlebíček z bílků
Máte-li několik bílků navíc a přemýšlíte, jak je využít, pak vyzkoušejte tento recept. Bílkový chlebíček je moučníkem, který vás nikdy neomrzí. Jeho složení obsahuje rozinky, kandované ovoce a samozřejmě čokoládovou polevu, která je nezbytnou součástí.
Ingredience na biskupský chlebíček z bílků
- 70 g tuku na pečení (Hera)
- 7 bílků
- 180 g moučkového cukru
- 180 g polohrubé mouky
- 0,5 prášku do pečiva
- namočené rozinky
- kandované ovoce
- čokoláda na vaření
- čokoládová poleva
Postup na biskupský chlebíček z bílků
- Nejdříve ušlehejte z bílků tuhý sníh.
- Zašlehejte do něj cukr, vmíchejte mouku s práškem do pečiva, namočené rozinky, pokrájené kandované ovoce a nahrubo nastrouhanou nebo nasekanou čokoládu.
- Nakonec vmíchejte po částech rozehřátý vychladlý tuk. Pozor, kdybyste jej přidali najednou, těsto by spadlo.
- Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček.
- V mírně vyhřáté troubě upečte.
- Vychladlý chlebíček vyklopte a polejte čokoládovou polevou.
Bílkový chlebíček – recept na bílkový chlebíček s ořechy
Vyzkoušejte tento recept na bílkový chlebíček ze 7 bílků, který krásně voní po oříškách a je vláčný. Tento bílkový chlebíček ze 7 bílků je vhodné péct před Vánoci, kdy vám zbydou vaječné bílky naříklad z příprav cukroví nebo domácího vaječného likéru.
Ingredience na bílkový chlebíček s ořechy
- 7 bílků
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 70 g másla
- 90 g hrubé mouky
- 70 g lískových ořechů (mletých nebo strouhaných)
- plátkové mandle
- drcená čokoláda
- rozinky
- marmeláda – jahodová, rybízová nebo meruňková
- čokoládová poleva
- mleté ořechy na ozdobení
- tuk na vymazání formy
- hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup na bílkový chlebíček s ořechy
- Formu důkladně vymažte a vysypte moukou.
- Bílky vyšlehejtee do tuhého sněhu a po částech zašlehejte oba druhy cukru. Mouku promíchejte s ořechy a s rozpuštěným (vychladlým) máslem, vmíchejte opatrně do sněhu.
- Nakonec přidejte dle chuti plátkové mandle a na kousky nalámanou čokoládu.
- Těsto vlijte do vysypané formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 175 °C na přibližně 30 min.
- Po vyklopení, ještě horké, potřete po celém obvodu marmeládou, nechte vychladnout a pak potřete celý chlebíček čokoládovou polevou.
- Ozdobte mletými oříšky a dejte do chladu, aby poleva hezky ztuhla.
Bílkový chlebíček – recept na bílkový chlebíček ze 4 bílků
Máte chuť na nějaký lehčí dezert? Vyzkoušejte tento recept na bílkový chlebíček ze 4 bílků. Je krásně nadýchaný a lehký. Navíc je v něm ukryto mnoho dalších dobrot, které skvěle chutnají a navíc na řezu vytvoří krásnou mozaiku.
Ingredience na bílkový chlebíček ze 4 bílků
- 4 bílky
- 100 g cukru moučka
- 50 g hrozinek
- 50 g kandovaného ovoce
- 80 g vlašských ořechů
- 60 g polohrubé mouky
- 50 g čokolády na vaření
Postup na bílkový chlebíček ze 4 bílků
- Kandované ovoce a čokoládu nakrájejte nadrobno a ořechy nasekejte.
- Ušlehejte tuhý sníh z bílků s cukrem.
- Do mouky zamíchejte ořechy, kandované ovoce, hrozinky a čokoládu. Vše zlehka zamíchejte do sněhu z bílků.
- Formu na bélkový chlebíček (srnčí hřbet) vyložte pečicím papírem a naplňte ji připraveným těstem.
- Pečte zvolna ve vyhřáté troubě na 150 °C dorůžova. Poté zkuste špejlí, jestli je uvnitř upečený.
- Upečený chlebíček vyklopte, nakrájejte a podávejte jako sladkou snídani nebo moučník ke kávě či čaji.
Bílkový chlebíček – recept na bílkový chlebíček z 5 bílků
Biskupský chlebíček z bílků se většinou peče před Vánocemi, protože z přípravy vánočního cukroví a vánočky vždy zbudou bílky. Zkuste tento recept na biskupský bílková chlebíček, který báječně voní a skvěle chutná.
Ingredience na bílkový chlebíček z 5 bílků
- 5 bílků
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 175 g polohrubé mouky
- 5 g prášku do pečiva
- 50 g v rumu namočených rozinek
- 50 g kandovaného ovoce jemně nakrájeného
- 50 g nasekaných loupaných mandlí
- 50 g kousků hořké čokolády
Postup na bílkový chlebíček z 5 bílků
- Připravte si formu na pečení, vymažte ji tukem na pečení a na něj ještě položte pečící papír. Jejich pomocí upečený chlebíček lehce a snadno vyjmete z formy. Na tuk se papír krásně přilepí. Papír opětovně potřete tukem a celou formu vysypte hrubou moukou.
- Troubu předehřejte na 190 °C.
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a promíchejte. Moučkový cukr smíchejte s tím vanilkovým.
- Do mísy na těsto dejte bílky a ručním elektrickým šlehačem vyšlehejte tuhý sníh.
- Do ušlehaného sněhu, po lžících, přidávejte směs cukrů. Nyní zapracujte směs mouky a prášku do pečiva. Opět postupně, po lžících. Vznikne krásné hladké a lesklé polotuhé těsto.
- Postupně do těsta zapracujte naložené rozinky i se zbytkem rumu, kandované ovoce, nasekané mandle a kousky čokolády.
- Těsto nalijte do připravené formy. Povrch těsta stěrkou urovnejte a formu vložte do vyhřáté trouby na 190 °C.
- Pči 190 °C pečte 15 minut, pak teplotu snížte na 170 °C a dopékejte ještě přibližně 25 minut. Je dobré se do trouby občas podívat a po uplynutí stanovené doby zkontrolovat propečení špejlí.
- Formu s upečeným biskupským chlebíčkem vyjměte z trouby a nechte téměř vychladnout.
- Pak chlebíček z formy vyjměte pomocí pečícího papíru a nechte úplně vychladnout.
- Chlebíček je hotov. Můžeme ho pocukrovat nebo polít čokoládovou či bílkovou polevou.
Bílkové cukroví
Vánoční pečení je obdobím plným sladkostí a tradičních receptů na cukroví. Ale co udělat s přebytkem bílků? Místo další omelety z bílků můžete využít tyto zbylé bílky k vytvoření lahodného cukroví. Tímto způsobem se nejen zbavíte přebytku, ale získáte také další oblíbené kousky, které se vám jen rozplynou na jazyku.
Mezi oblíbené bílkové cukroví patří tyto recepty:
- sněhové pusinky
- kokosky
- laskonky
- sněhové rohlíčky
Nebo vyzkoušejte recept na bílkový dort Pavlova, který je nadýchaný a kombinace křehkého vaječného bílku, lehkého krému a čerstvého ovoce dělá z Pavlovy opravdovou lahůdku pro chuťové buňky.
Bílkový dort Pavlova – recept
Toto je recept na slavnostní a přesto jednoduchý dort, který se skládá z levných a snadno dostupných ingrediencí. Vypadá jako nadýchaný obláček – a také tak chutná. Něžným bílkovým dortem Pavlova okouzlíte naprosto každého.
Ingredience na bílkový dort Pavlova
- 150 ml bílků (cca ze 4 vajec)
- 220 g krupicového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky bílého vinného octu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 125 ml mučenky/marakuji (cca 4 plody)
- 250 g jahod, rozpůlebých a zbavených stopek
- moučkový cukr (nepovinné)
Postup na bílkový dort Pavlova
- Zahřejte troubu na 150 °C.
- Do mísy si odměřte bílky a při nízkých otáčkách je šlehejte tak dlouho, až při vytažení metel začnou tvořit tuhé špičky. Pak postupně přisypávejte cukr, důkladně ho zašlehávejte, aby byl sníh pevný, lesklý a zároveň bez velkých bublin.
- Přidejte škrob a ocet a zlehka prošlehejte. Plech potáhněte pečicím papírem a směs vytvarujte do kruhu.
- Troubu ztlumte na 120 °C, vložte do ní plech s Pavlovou a pečte 80 minut.
- Pak troubu vypněte a pavlovu v ní nechte úplně vychladnout.
- Smetanu ušlehejte dopevna, natřete ji na pavlovu, navrch dejte dužinu z mučenky, jahody, případně poprašte moučkovým cukrem.
Bílkový biskupský chlebíček je nebezpečná konkurence vánoční štoly, kterou ocení především vaše ratolesti.