Většina lidí si bílkový (biskupský) chlebíček automaticky spojí se svátky, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce. Nicméně, můžete si ho dopřát kdykoli během roku. Jeho příprava je snadná a těsto, provoněné kandovaným ovocem, ořechy a rozinkami, má opravdu vynikající chuť. Tento bílkový chlebíček je ideální jako sváteční snídaně, ale také jako odpolední dezert ke kávě nebo čaji.

V Čechách je biskupský chlebíček velmi oblíbeným dezertem. Na tomto lahodném spojení piškotového těsta, ořechů a kandovaného ovoce si můžete pochutnat po celý rok. Pokud do těsta nepřidáte žloutky, je biskupský chlebíček z bílků neuvěřitelně nadýchaný.

I když mnozí spojují pečení biskupského chlebíčku především s Vánocemi, stojí za to ho podávat i při jiných příležitostech. Jeho příprava není složitá a určitě potěší celou rodinu. Je však důležité, aby byl skutečně jemný a nadýchaný.

Toho mnohé recepty jen stěží dosahují. I když se může zdát, že pečení piškotového těsta bez vaječných žloutků není možné, opak je pravdou. Vynecháním žloutků můžete právě docílit krásně nadýchaného a hebkého piškotu. Doporučujeme jej podávat se zdravými pomazánkami jako je třeba hummus.

Lahodná brioška nebo řemeslný chléb se také perfektně hodí k ranní kávě nebo čaji!

Pokud do těsta nepřidáte žloutky, je biskupský chlebíček z bílků neuvěřitelně nadýchaný.

Bílkový chlebíček – recept na biskupský chlebíček z bílků

Máte-li několik bílků navíc a přemýšlíte, jak je využít, pak vyzkoušejte tento recept. Bílkový chlebíček je moučníkem, který vás nikdy neomrzí. Jeho složení obsahuje rozinky, kandované ovoce a samozřejmě čokoládovou polevu, která je nezbytnou součástí.

Ingredience na biskupský chlebíček z bílků

  • 70 g tuku na pečení (Hera)
  • 7 bílků
  • 180 g moučkového cukru
  • 180 g polohrubé mouky
  • 0,5 prášku do pečiva
  • namočené rozinky
  • kandované ovoce
  • čokoláda na vaření
  • čokoládová poleva

Postup na biskupský chlebíček z bílků

  1. Nejdříve ušlehejte z bílků tuhý sníh.
  2. Zašlehejte do něj cukr, vmíchejte mouku s práškem do pečiva, namočené rozinky, pokrájené kandované ovoce a nahrubo nastrouhanou nebo nasekanou čokoládu.
  3. Nakonec vmíchejte po částech rozehřátý vychladlý tuk. Pozor, kdybyste jej přidali najednou, těsto by spadlo.
  4. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček.
  5. V mírně vyhřáté troubě upečte.
  6. Vychladlý chlebíček vyklopte a polejte čokoládovou polevou.

Bílkový chlebíček – recept na bílkový chlebíček s ořechy

Vyzkoušejte tento recept na bílkový chlebíček ze 7 bílků, který krásně voní po oříškách a je vláčný. Tento bílkový chlebíček ze 7 bílků je vhodné péct před Vánoci, kdy vám zbydou vaječné bílky naříklad z příprav cukroví nebo domácího vaječného likéru.

Ingredience na bílkový chlebíček s ořechy

  • 7 bílků
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g másla
  • 90 g hrubé mouky
  • 70 g lískových ořechů (mletých nebo strouhaných)
  • plátkové mandle
  • drcená čokoláda
  • rozinky
  • marmeláda – jahodová, rybízová nebo meruňková
  • čokoládová poleva
  • mleté ořechy na ozdobení
  • tuk na vymazání formy
  • hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup na bílkový chlebíček s ořechy

  1. Formu důkladně vymažte a vysypte moukou.
  2. Bílky vyšlehejtee do tuhého sněhu a po částech zašlehejte oba druhy cukru. Mouku promíchejte s ořechy a s rozpuštěným (vychladlým) máslem, vmíchejte opatrně do sněhu.
  3. Nakonec přidejte dle chuti plátkové mandle a na kousky nalámanou čokoládu.
  4. Těsto vlijte do vysypané formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 175 °C na přibližně 30 min.
  5. Po vyklopení, ještě horké, potřete po celém obvodu marmeládou, nechte vychladnout a pak potřete celý chlebíček čokoládovou polevou.
  6. Ozdobte mletými oříšky a dejte do chladu, aby poleva hezky ztuhla.
Bílkový chlebíček s ořechy na plech je skvělý jako snídaně nebo svačina.

Bílkový chlebíček – recept na bílkový chlebíček ze 4 bílků

Máte chuť na nějaký lehčí dezert? Vyzkoušejte tento recept na bílkový chlebíček ze 4 bílků. Je krásně nadýchaný a lehký. Navíc je v něm ukryto mnoho dalších dobrot, které skvěle chutnají a navíc na řezu vytvoří krásnou mozaiku.

Ingredience na bílkový chlebíček ze 4 bílků

  • 4 bílky
  • 100 g cukru moučka
  • 50 g hrozinek
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 80 g vlašských ořechů
  • 60 g polohrubé mouky
  • 50 g čokolády na vaření

Postup na bílkový chlebíček ze 4 bílků

  1. Kandované ovoce a čokoládu nakrájejte nadrobno a ořechy nasekejte.
  2. Ušlehejte tuhý sníh z bílků s cukrem.
  3. Do mouky zamíchejte ořechy, kandované ovoce, hrozinky a čokoládu. Vše zlehka zamíchejte do sněhu z bílků.
  4. Formu na bélkový chlebíček (srnčí hřbet) vyložte pečicím papírem a naplňte ji připraveným těstem.
  5. Pečte zvolna ve vyhřáté troubě na 150 °C dorůžova. Poté zkuste špejlí, jestli je uvnitř upečený.
  6. Upečený chlebíček vyklopte, nakrájejte a podávejte jako sladkou snídani nebo moučník ke kávě či čaji.

Bílkový chlebíček – recept na bílkový chlebíček z 5 bílků

Biskupský chlebíček z bílků se většinou peče před Vánocemi, protože z přípravy vánočního cukroví a vánočky vždy zbudou bílky. Zkuste tento recept na biskupský bílková chlebíček, který báječně voní a skvěle chutná.

Ingredience na bílkový chlebíček z 5 bílků

  • 5 bílků
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 175 g polohrubé mouky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 50 g v rumu namočených rozinek
  • 50 g kandovaného ovoce jemně nakrájeného
  • 50 g nasekaných loupaných mandlí
  • 50 g kousků hořké čokolády

Postup na bílkový chlebíček z 5 bílků

  1. Připravte si formu na pečení, vymažte ji tukem na pečení a na něj ještě položte pečící papír. Jejich pomocí upečený chlebíček lehce a snadno vyjmete z formy. Na tuk se papír krásně přilepí. Papír opětovně potřete tukem a celou formu vysypte hrubou moukou.
  2. Troubu předehřejte na 190 °C.
  3. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a promíchejte. Moučkový cukr smíchejte s tím vanilkovým.
  4. Do mísy na těsto dejte bílky a ručním elektrickým šlehačem vyšlehejte tuhý sníh.
  5. Do ušlehaného sněhu, po lžících, přidávejte směs cukrů. Nyní zapracujte směs mouky a prášku do pečiva. Opět postupně, po lžících. Vznikne krásné hladké a lesklé polotuhé těsto.
  6. Postupně do těsta zapracujte naložené rozinky i se zbytkem rumu, kandované ovoce, nasekané mandle a kousky čokolády.
  7. Těsto nalijte do připravené formy. Povrch těsta stěrkou urovnejte a formu vložte do vyhřáté trouby na 190 °C.
  8. Pči 190 °C pečte 15 minut, pak teplotu snížte na 170 °C a dopékejte ještě přibližně 25 minut. Je dobré se do trouby občas podívat a po uplynutí stanovené doby zkontrolovat propečení špejlí.
  9. Formu s upečeným biskupským chlebíčkem vyjměte z trouby a nechte téměř vychladnout.
  10. Pak chlebíček z formy vyjměte pomocí pečícího papíru a nechte úplně vychladnout.
  11. Chlebíček je hotov. Můžeme ho pocukrovat nebo polít čokoládovou či bílkovou polevou.

Bílkové cukroví

Vánoční pečení je obdobím plným sladkostí a tradičních receptů na cukroví. Ale co udělat s přebytkem bílků? Místo další omelety z bílků můžete využít tyto zbylé bílky k vytvoření lahodného cukroví. Tímto způsobem se nejen zbavíte přebytku, ale získáte také další oblíbené kousky, které se vám jen rozplynou na jazyku.

Mezi oblíbené bílkové cukroví patří tyto recepty:

  • sněhové pusinky
  • kokosky
  • laskonky
  • sněhové rohlíčky

Nebo vyzkoušejte recept na bílkový dort Pavlova, který je nadýchaný a kombinace křehkého vaječného bílku, lehkého krému a čerstvého ovoce dělá z Pavlovy opravdovou lahůdku pro chuťové buňky.

Bílkový dort Pavlova – recept

Toto je recept na slavnostní a přesto jednoduchý dort, který se skládá z levných a snadno dostupných ingrediencí. Vypadá jako nadýchaný obláček – a také tak chutná. Něžným bílkovým dortem Pavlova okouzlíte naprosto každého.

Ingredience na bílkový dort Pavlova

  • 150 ml bílků (cca ze 4 vajec)
  • 220 g krupicového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky bílého vinného octu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 125 ml mučenky/marakuji (cca 4 plody)
  • 250 g jahod, rozpůlebých a zbavených stopek
  • moučkový cukr (nepovinné)

Postup na bílkový dort Pavlova

  1. Zahřejte troubu na 150 °C.
  2. Do mísy si odměřte bílky a při nízkých otáčkách je šlehejte tak dlouho, až při vytažení metel začnou tvořit tuhé špičky. Pak postupně přisypávejte cukr, důkladně ho zašlehávejte, aby byl sníh pevný, lesklý a zároveň bez velkých bublin.
  3. Přidejte škrob a ocet a zlehka prošlehejte. Plech potáhněte pečicím papírem a směs vytvarujte do kruhu.
  4. Troubu ztlumte na 120 °C, vložte do ní plech s Pavlovou a pečte 80 minut.
  5. Pak troubu vypněte a pavlovu v ní nechte úplně vychladnout.
  6. Smetanu ušlehejte dopevna, natřete ji na pavlovu, navrch dejte dužinu z mučenky, jahody, případně poprašte moučkovým cukrem.
Sníh z bílků je základem mnoha receptů, stará se o kyprost těsta, dodává mu objem i tvar.

Bílkový biskupský chlebíček je nebezpečná konkurence vánoční štoly, kterou ocení především vaše ratolesti.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang