Upečte si tento banánový chléb z mandlové mouky a vychutnejte si ho jako bezlepkovou pochoutku (je i paleo). Vychutnejte si ho k snídani nebo jako sladkou svačinu. Je dostatečně dekadentní, aby se dal považovat i za banánový dort, zvlášť když ho na něj nanesete tvarohový krém.
Ingredience
- ¼ hrnku rozpuštěného kokosového oleje nebo kvalitního rostlinného oleje
- ½ hrnku medu nebo javorového sirupu
- 4 velká vejce
- 1 hrnek rozmačkaných zralých banánů (asi 2 velké banány)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky jemné mořské soli
- 2 a ½ hrnku mandlové mouky
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C. Dno a boky bochníkové formy vydatně vymažte olejem nebo máslem a vydatně vysypte mandlovou moukou (tento krok nevynechávejte, jinak by se vám chléb mohl přilepit).
- Ve velké míse smíchejte olej a med. Šlehejte, dokud se nespojí. Přidejte vejce a šlehejte, dokud se směs důkladně nespojí.
- Přidejte rozmačkané banány, prášek do pečiva, vanilku, jedlou sodu, skořici a sůl a prošlehejte.
- Nakonec přidejte mandlovou mouku a míchejte, dokud se mouka do těsta zcela nezapojí. Těsto nalijte do připravené formy na bochník.
- Pečte 55 až 65 minut, dokud není střed bochníku na dotek poměrně pružný a špejle nevyjde čistá. Přendejte pekáč na chladicí mřížku a nechte ho alespoň 30 minut vychladnout (tento chléb je křehký ještě teplý).
- Povychladnutí krájejte na plátky