Tento recept na bezlepkové makaróny se sýrem je velmi snadný na přípravu a je schválený i dětmi. Sýrová bezlepková pochoutka.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 1 hodina
- Počet porcí: 8 porcí
Ingredience
- 280 g bezlepkových těstovin
- ¼ šálku másla
- 1 a ¼ lžičky soli
- ¾ lžičky hořčičného prášku
- 4 šálky mléka
- ¼ šálku kukuřičného škrobu
- 4 šálky nastrouhaného čedaru
Přísady:
- 2 plátky bezlepkového chleba, opečené a rozdrobeného na drobky
- 1 lžička změklého másla
- ½ lžičky papriky
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Vymažte pekáč.
- Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou.
- . Ve vroucí vodě vařte za občasného míchání těstoviny.
- Slijte vodu.
- V hrnci na mírném ohni rozpusťte 1/4 hrnku másla.
- Do rozpuštěného másla vmíchejte sůl a hořčičný prášek, stáhněte z ohně a dejte stranou.
- Mléko a kukuřičný škrob vyšlehejte v misce dohladka.
- Vmíchejte je do máslové směsi, dokud se dobře nespojí.
- Vraťte hrnec na sporák.
- Za stálého míchání vařte mléčnou směs na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne, asi 5 minut.
- Odstavte hrnec z ohně.
- Do omáčky vmíchejte 3 šálky čedaru, dokud se sýr teplem z omáčky nerozpustí.
- Přidejte těstoviny do sýrové omáčky a dobře promíchejte.
- Nalijte je do připravené zapékací misky.
- V míse smíchejte zbývající 1 hrnek čedaru bezlepkovou strouhanku, 1 lžičku másla a papriku.
- Posypte směs těstovin.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud není povrch křupavý, asi 30 minut.
Tipy
Místo čedaru lze v případě potřeby použít jakýkoli sýr.
Pokud si nepřejete křupavou polevu, položte na těstovinovou směs rezervovaný 1 hrnek strouhaného čedaru a pečte odkryté 30 minut.