Bezinky jsou dle mého názoru jedna z nejbáječnějších věcí na světě. Stačí mi k nim přivonět a úplně vidím babičku, jak dělá domácí šťávu. Navíc je mám spojené s létem, sluníčkem, prázdninami a prostě samými příjemnostmi. Letos jsem se hecla a udělala moc dobrou šťávu a také bezinkový curd (taková anglická….hmota? pomazánka? natierka?) a na oboje dokládám recept.
Na bezinkovou šťávu existuje mnoho receptů, mně nejvíc chutná takhle.
Ingredience
- 40 květů černého bezu
- 6 bio citron
- 2 kg cukru
- 40 g kyseliny citronové
Postup
- Natrhané květy propláchneme, 3 citrony nakrájíme na tenčí kolečka a dáme spolu se 2 litry čisté studené vody odstát v přikryté nádobě na 23 hodin (květy musí být ponořené)
- Po uplynutí doby přecedíme (já to dělám přes obyčejný cedník, ale ideální je přes plátýnko), kolečka citronu vyndáme, omyjeme a dáme je zpět do tekutiny
- Přidáme cukr, kyselinu citronovou a vymačkanou šťávu ze zbývajících 3 citron.
- Zahříváme na mírném plameni dokud se na okrajích nebudou tvořit maličké bublinky (pozor – nemělo by se vařit)
- Uvařenou šťávu nalijeme do vyvařených skleněných lahví, pečlivě uzavřeme a necháme zchladnout. Po vychladnutí uchovávejte v lednici.
Bezinkový curd
Ingredience
- 4 vejce
- 50 g cukru
- 200 ml bezinkové šťávy
- šťáva z 1 citron
- 100 g másla na kostičky
Postup
- Ve vodní lázni ručně šleháme vejce s cukrem.
- Přidáme šťávu a citronovou šťávu
- Šleháme a šleháme – cca 10 až 15 minut, až bude směs hustá a bude mít krémovou texturu
- Poté misku odstavíme z lázně a vmícháme máslo.
- Mícháme, dokud se máslo nespojí se směsí
- Nalijeme do vyvařených sklenic.
Ideální do moučníků, na chleba s máslem a na mlsání.
Redakce Receptik.cz