Svátek svatého Valentýna se nezadržitelně blíží a vy byste rádi překvapili Vaší milovanou polovičku sladkým překvapením? Co letos vyměnit kupovanou bonboniéru plnou jednoduchých cukrů a ztužených tuků za domácí, z lásky upečený, dort.
Bojíte se, že po kalorické bombě, jakou dorty bývají, přiberete? Můžu vás ujistit, že tento skvělý dezert si můžete dopřát zcela bez výčitek a pochutnáte si možná dvojnásob. Jeho plná kakaová chuť a struktura připomínající vláčné brownies nadchne každého milovníka čokolády.
A dokud vašemu drahému neodhalíte, že se jedná o zdravou pochoutku bez mouky a přidaného cukru, bude dort slastně ukusovat v domnění, že jí něco velmi hříšně nezdravého. Můžete také vyzkoušet mug cake, který se brownies docela dost podobá a je jednodušší.
Ingredience
Dort:
- 750 g batátů
- 4 vrchovaté PL kokosového oleje
- 5 PL kakaa
- 1 PL vanilkového extraktu
- 1 PL prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 PL rýžového sirupu
- 3 PL datlového sirupu
- 1 PL drcených kakaových bobů
Čoko krém:
- 750 g batátů
- 4 vrchovaté PL kokosového oleje
- 5 PL kakaa
- 1 PL vanilkového extraktu
- 1 PL prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 PL rýžového sirupu
- 3 PL datlového sirupu
- 1 PL drcených kakaových bobů
Jak na to?
Postup přípravy
Batáty oloupeme, nakrájíme na menší kousky a necháme vařit, dokud nejsou zcela měkké. Uvařené batáty slijeme a necháme částečně vychladnout. Poté je rozmixujeme na hladký krém, do kterého postupně zašleháme rozehřátý kokosový olej, kakao smíchané s práškem do pečiva a ostatní ingredience. Vznikne nám poměrně husté těsto, ale to je v pořádku. Docílíme tím úžasné lanýžové konzistence dortu.
Těsto přemístíme pomocí stěrky do dortové formy vyložené pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 175 stupňů. Na dno trouby umístíme nádobu s vodou, abychom zabránili vysušení těsta. Pečeme cca 1 hodinu.
Zatímco se dort peče, připravíme si velice jednoduše krém. Tyčovým mixerem rozmixujeme všechny ingredience. Měl by vzniknout krém s dokonale hladkou texturou a lahodnou čokoládovou chutí. Po upečení dort necháme zcela vychladnout, povrch nedbale pomažeme krémem a nakonec ozdobíme sušenou moruší a kakaovými boby.
Doba přípravy: 2 hodiny
Počet porcí: 8