Batátové hranolky – jednoduchý recept

Bramborová jídlaBramborové přílohyHranolkyPřílohyPro děti
pexels-valeria-boltneva-1893555

Máte chuť na ultra křupavé pečené sladké bramborové hranolky ke křupavým kuřecím nugetkám nebo prostě jen tak? Pokud milujete sýr připravte si také zapečené batáty se sýrem.

Díky několika jednoduchým trikům nebudou batátové hranolky rozmočené, přestože se místo smažení pečou. Mohou být také lehce česnekově ochucené, čímž se dosáhne neodolatelné rovnováhy mezi slaným a sladkým, která vás donutí sáhnout po dalších. Navíc jsou přirozeně bezlepkové, vegetariánské a veganské. A hlavně, jsou naprosto jednoduché na přípravu ve vaší kuchyni, což je skvělá zpráva pro všechny milovníky sladkých bramborových hranolků. Batátové hranolky můžete podávat např. k houbě zvané Jidášovo ucho nebo je servírovat ke kuřeti s nádivkou.

Pojďme si je udělat!

Připravte si doma také domácí bramborové lupínky, které si můžete vychutnat samotné nebo jako součást jídla.

Jak připravit batáty?

Pojďme si na chvíli promluvit o technice, jak připravit batáty. Protože aby byly batátové hranolky křupavé, je třeba vědět několik věcí a vyhnout se tak nejhorší věci, a to rozmočeným hranolkům. To je vždy tragédie.

pexels-ela-haney-89247-5358057
Batátové hranolky lze připravit jak bez slupky, tak i se slupkou.

Dobrá zpráva? Křupavé hranolky se připravují snadno. Upřímná zpráva? Jejich příprava zabere trochu více času, než kdybyste brambory jen nakrájeli a hodili do trouby. Ale věřte mi, že těch pár kroků navíc za to rozhodně stojí a budete tak mít nakonec jednoduchý domácí pokrm. Tady jsou ty nejdůležitější kroky, jak udělat hranolky:

1. Batáty nakrájejte rovnoměrně na hranolky

První krok, který bude mít největší význam je, abyste věnovali čas rovnoměrnému nakrájení hranolek. Přesněji asi na tloušťku 1/4 palce. Vyhnete se tak tomu, aby byly hranolky příliš nebo málo propečené, a zároveň budou mít správnou velikost, aby byly batátové hranolky křupavé.

2. Batátové hranolky vykoupejte ve studené vodě

Jakmile jsou hranolky nakrájené, vhoďte je do velké mísy. Poté hranolky zalijte studenou vodou a nechte je alespoň 30 minut (nebo klidně přes noc) namočené. To pomůže odplavit přebytečný škrob a pomůže batátům v troubě krásně křupat. Po namočení batáty opláchněte a nechte okapat. Poté hranolky z batátů před dalším krokem osušte utěrkou, aby byly suché.

3. Obalte batátové hranolky v kukuřičném škrobu

Další klíč ke křupavým hranolkům? Kukuřičný škrob. Ano, je to tajná přísada, která pomáhá dosáhnout dokonale křupavého povrchu u různých pečených receptů a u pečených batátů je nezbytná. Kukuřičný škrob a suché koření (česnekový prášek, uzenou papriku a černý pepř) smíchejte, a po obalení batátových hranolek v oleji vhoďte směs do hranolek.

Se solí počkejte – sůl přidáme až úplně nakonec, což také pomůže snížit faktor rozmočení a umožní vám pak dosolit pečené batáty podle chuti.

TIP: Vyzkoušet můžete také dokonalé pečené brambory.

4. Použijte pečící papír

Pečící papír zabrání přilepení batátových hranolek v troubě a pomůže jim pěkně křupat. Dbejte však na to, abyste použili pečící papír značky, která vydrží teplotu až 225 °C. Pokud ne, můžete je také péct na vymaštěném plechu.

louis-hansel-2s9tcixpesi-unsplash-8846245
Pečené batáty v troubě jsou skvělou volbou jako příloha nebo jen tak na chuť.

5. Nepřeplňujte plech

Jakmile hranolky přendáte na plech, ujistěte se, že leží v rovnoměrné, jedné vrstvě. Pokud se budou překrývat jedna přes druhou, hranolky na spodní straně nebudou mít šanci být tak křupavé. Proto se snažte o rovnoměrnou vrstvu a snažte se plech úplně nepřeplnit. Pokud se hranolky překrývají, použijte větší plech nebo dva menší plechy.

Důležité je péct batátové hranolky při vysoké teplotě. Batátové hranolky tak budou krásně křupavé.

6. Udělejte si čas a všechny batáty obraťte

Jakmile se batátové hranolky v troubě upečou do poloviny času, je třeba je pořádně obrátit. Což není zrovna elegantní a rychlý proces. Ale stojí to za to. Vezměte si tedy špachtli, a i když vám to zabere pár minut navíc, ujistěte se, že se každá z hranolek otočila o 180 °C.

Počkejte ještě 5 minut. Jakmile jsou batátové hranolky pěkně křupavé a připravené, vyjměte plech z trouby a přeneste jej na chladicí mřížku. Hotové batátové hranolky v troubě poté osolte, dle vlastní chuti. Pak odolejte nutkání okusit a nechte hranolky ještě 5 minut odpočívat na plechu. Díky tomu budou ještě o něco křupavější a připravené k podávání.

Pak se do nich pusťte! Jakmile jsou hranolky hotové a 5 minut odleželé, ihned si je vychutnejte. Hranolky jsou rozhodně nejlepší čerstvě vytažené z trouby, a jakmile budou příliš dlouho ležet, začnou se rozmočovat, ostatně jako všechny hranolky.

Pečené batáty recept

Pojďme si promluvit o ingrediencích. K přípravě domácích sladkých batátových hranolků budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 kg oloupaných sladkých brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého čeného pepře
  • jemná mořská sůl dle chuti

Postup:

Nakrájejte sladké brambory na dlouhé tenké proužky široké asi 1,5 cm. Je důležité, aby hranolky měly stejnou velikost, aby se rovnoměrně upekly. Připravené batátové hranolky vložte do velké mísy se studenou vodou a namočte je alespoň na 30 minut (nebo přes noc).

Předehřejte troubu na 225 °C. Velký plech (nebo dva střední plechy) vyložte pečícím papírem nebo jej potřete sprejem na pečení. Odložte stranou. Hranolky slijte, vypláchněte, osušte hranolky utěrkou i misku. Batátové hranolky přidejte zpět do čisté mísy. Poté je rovnoměrně pokapejte olivovým olejem a promíchejte, dokud nebudou rovnoměrně obalené.

V samostatné malé misce smíchejte kukuřičný škrob, česnekový prášek, uzenou papriku a černý pepř, dokud se nespojí. Směsí rovnoměrně posypte hranolky v míse a promíchejte, dokud nejsou hranolky rovnoměrně obalené a kukuřičný škrob se nevsákne do oleje.

Hranolky rozprostřete v rovnoměrné vrstvě na připravený plech. Dbejte na to, aby se hranolky nepřekrývaly, jinak nebudou rovnoměrně propečené.

Pečte zhruba 15 minut. Poté vyjměte plech s batátovými hranolkami z trouby a věnujte čas obracení jednotlivých hranolků pomocí špachtle. Přerovnejte je tak, aby byly hranolky opět rovnoměrně rozmístěné a nepřekrývaly se. Poté pečte dalších 10-15 minut, nebo dokud nejsou hranolky křupavé a nezačnou na špičkách trochu hnědnout.

Přeneste plech na chladicí mřížku, posypte požadovaným množstvím soli a nechte hranolky 5 minut odpočívat. Podávejte teplé.

batátové hranolky
Batátové hranolky jsou skvělé s různými chuťově výraznějšími dipy.

Jak si chuťově přizpůsobit pečené batátové hranolky?

Máte rádi ingredience navíc nebo si přizpůsobujete jídla dle vlastních chutí? Neváhejte ani u batátových hranolek. Batáty recepty skrývají mnoho ingrediencí, o které se dají batátové hranolky chuťově obohatit.

  • Přidejte sýr – skvěle vynikne posypání čerstvým parmazánem po vytažení batátových hranolek z trouby nebo jakýmkoli jiným druhem strouhaného sýra, který vám chutná. (Klidně ho přidejte až v posledních minutách pečení, pokud chcete, aby byl roztavený.)
  • Přidejte trochu palivého – pokud chcete, aby byly trochu pálivé, můžete do směsi koření přidat kajenský pepř
  • Přidejte další suché koření – místo směsi česneku, uzené papriky a černého pepře můžete použít jakoukoli oblíbenou směs suchého koření, např.: cajunské koření, koření Za’atar, Taco koření, Kari prášek, Karibské koření Jerk

Batátové hranolky jsou velmi výživné

Na rozdíl od běžných smažených hranolků mají tyto pečené batátové hranolky ze sladkých brambor spoustu výživově hodnotných vlastností. Standardní oranžové sladké brambory jsou vynikajícím zdrojem betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A.

Sladké brambory jsou také plné antioxidantů a vlákniny a mají některé příznivé vlastnosti regulující hladinu cukru v krvi. Navíc jsou velmi dobrým zdrojem vitaminu C, manganu, mědi, kyseliny pantotenové a vitaminu B6.

Batáty jako příloha

Pečené batátové hranolky se skvěle hodí k hamburgerům nebo jakémukoliv jinému masu.
Vsadím se, že by se hodily i k polévce z černých fazolí nebo pinto posole, což je druh cizrnové polévky.
Batátové hranolky se vlastně dají kombinovat téměř s čímkoli, ale obzvlášť zábavné by byly s mexickými jídly, jako jsou tacos či quesadillas.

V neposlední řadě je také velmi důležité mít k batátovým hranolkům dipy. Může se jednat o klasický kečup či hořčici, nebo trochu zaexperimentovat a udělat si domácí dip, například česnekový nebo domácí majonézu.

Batáty na pánvi či ve fritéze

Ti z vás, kteří dávají přednost smaženým hranolkům, obalí sladké batátové hranolky v olivovém oleji a koření podle návodu. Smažte batátové hranolky po dávkách tak, že je budete smažit po jedné vrstvě.

Brambory smažte při teplotě 400 stupňů asi 18-20 minut. Přibližně v polovině smažení hranolek zatřeste košem nebo pomocí špachtle je otočte. Po dokončení je podle chuti posypte solí.

TIP: Připravit si můžete také hranolky z horkovzdušné fritézy, které neobsahují téměř žádný tuk.

Batáty na grilu

Batáty na grilu nebo také batátové chipsy. Takto připravené je můžete podávat jako přílohu k hlavnímu chodu, do salátu či jen tak k vínu nebo k pivu jako chuťovku.

Suroviny:

  • 1 kg batátů
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • mořská sůl

Dresink:

  • hrst koriandru
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje

Postup:

Nakrájené batáty, pokud chcete mít jistotu, že se batáty na grilu udělají, můžete nakrájené plátky nechat 5 minut povařit v osolené vodě. Poté plátky promícháme v misce s olejem a se solí. Ve vedlejší misce si smícháme veškeré ingredience na dresink.

Na rozpáleném grilu opékáme batátové plátky doměkka, trvá to zhruba 4-6 minut z každé strany. Hotové batáty z grilu podáváme se solí a s připraveným dresinkem, např. s medovo-hořčičnou omáčkou nebo chipotle omáčkou.

pexels-loren-biser-5959859-6221975
Skvělou volbou pro každý večírek nebo jako zdravé mlsání jsou batátové chipsy.

Batátové placky

Batátové placky, nebo-li batátové bramboráčky, jsou skvělou náhradou klasických bramboráků. Tyto batátové placky mají výhodu i v tom, že mohou být skvělými batátovými plackami pro děti.

Suroviny:

  • 400 g oloupaných a nastrouhaných batátů
  • 3 vejce
  • 1 a půl lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce majoránky
  • 4 stroužky česneku

Postup:

Očištěné a oloupané batáty nastrouháme do velké mísy. Vzhledem k tomu, že jsou batáty sladké oproti klasickým bramborám, je nutné přidat více koření, avšak každý dle své chuti.

Nastrouhané batáty zaprášíme moukou, osolíme a opepříme, přidáme majoránku a prolisovaný česnek, vejce a dobře směs promícháme. Ze směsi lžící tvarujeme placky, které vkládáme na rozpálenou pánev a smažíme z obou stran. Hotové batátové placky klademe na talíř s ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang