Připravte si tento barevný salát plný chuti a vitaminů. Obsahuje superpotraviny jako je quinoa, avokádo, špenát a mrkev a ještě skvěle vypadá na talíři.
Ingredience
- ½ hrnku nevařené quinoy, propláchnuté
- 1 hrnek fazolí edamame
- ⅓ hrnku plátkovaných mandlí
- 1 středně velká syrová řepa, oloupaná
- 1 střední až velká mrkev, oloupaná
- 2 hrnky baleného baby špenátu nebo rukoly, nahrubo nasekané
- 1 avokádo nakrájené na kostičky
Na zálivku
- 3 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nasekané čerstvé máty nebo koriandru
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- ½ až 1 lžička dijonské hořčice, podle chuti
- ¼ lžičky soli
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Postup
- Nejprve quinou propláchněte pod tekoucí vodou po dobu jedné nebo dvou minut. Ve středně velkém hrnci smíchejte propláchnutou quinou a 1 hrnek vody.
- Směs přiveďte k mírnému varu, poté hrnec zakryjte, snižte teplotu na minimum a vařte 15 minut. Odstavte quinou z ohně a nechte ji 5 minut přikrytou odpočívat.
- Odklopte hrnec, slijte přebytečnou vodu a quinou načechrejte vidličkou. Odložte ji stranou, aby vychladla.
- V hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte fazole edamame a vařte, dokud se fazole nezačnou prohřívat, asi 5 minut. Slijte a dejte stranou.
- Na malé pánvi na středním plameni opékejte mandle za častého míchání, dokud nezačnou vonět a nezačnou na okrajích zlátnout, asi 5 minut. Přendejte je do velké mísy a nechte vychladnout.
- Řepu a mrkev nakrájejte najemno, nebo nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Připravte si zálivku a všechny suroviny na ni vyšlehejte do emulze.
- V míse smíchejte opražené mandle, vařené fazole edamame, připravenou řepu a mrkev, nahrubo nasekaný špenát, avokádo nakrájené na kostičky a vařenou quinou.
- Nakonec směs pokapejte dresinkem (možná ho nebudete potřebovat všechen) a jemně promíchejte. Podle chuti dochuťte solí a černým pepřem. Ihned podávejte.