O víkendu mě ze zálohy přepadla strašlivá chuť na drobenku. Což teda není nic překvapivého, už od malička trpím menší drobenkovou obsesí, a kdyby mě mamka neustále neodháněla od plechu s jakýmkoli upečeným koláčem s drobenkou navrchu, zbyl by s něj pokaždé jen koláč. Ožužlanej koláč. Pro návštěvu to nejlepší.
Nejjednodušším řešením by byl pochopitelně crumble, což je jen drobenka s nějakým tím ovocem dole, ale to bych musela na nákup. Chybělo mi pochopitelně to ovoce dole. A péct samotnou drobenku mi přišlo poněkud barbarské. I když kdoví, co přinese budoucnost. Nic se nedá vyloučit Nicméně kvůli nákupu bych musela vyrazit ven. A to se mi ani za mák nechtělo.
Nakoukla jsem do lednice a bylo jasno. Pomrkávali tam na mě 4 extrémně hnusné banány. Teda no, extrémně hnusné… Jak se to vezme. Jejich slupky byly celé hnědé, což je stav, který považuju za extrahnusný, ale těm banánům vlastně nic není. Takovéto banány jsou ovšem na pečení přímo ideální. Jejich chuť je výraznější a koncentrovanější a jejich struktura hedvábnější.
Proto jsem taky mužovi statečně tvrdila, že je pochopitelně nechávám hnědnout za účelem pečení, když na ně před pár dny narazil. Což… Nebyla pravda. Zapomněla jsem na ně, to je jasný. On jen vědoucně pokýval hlavou a zcela nevinně se zeptal, co z nich bude dobrého a já stejně nevinně a tajuplně odvětila, že to bude boží a ať se nechá překvapit.
No a dneska přišla jejich chvíle! V lednici čekal ještě skyr, ve spíži zase pohanková mouka a kokosový cukr, a tak jsem se pustila do díla. A drobenka pochopitelně nemohla chybět, jinak by to celé nesplnilo hlavní účel! A tak už nemáme hnusné banány, ale zato máme banánový chlebíček s drobenkou.
Přidala jsem i možné alternativy, protože chápu, že ne každý má doma zrovna pohankovou mouku nebo kokosový cukr, takže pokud máte doma suroviny jiné a máte zrovna nechuť k nákupu jako já, můžete si banánový chlebíček přesto upéct. Nebojte, bude božský i pokud některé suroviny zaměníte.
Banánový chlebíček z pohankové mouky
Ingredience:
- 4 hodně zralé banány
- 200 g skyru (nebo zakysané smetany – chlebíček bude jemnější)
- 2-3 lžíce mandlového másla (klidně použijte arašídové)
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkové pasty
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžíce kokosového cukru (můžete použít i třtinový nebo krupicový)
- 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- špetka soli
- 240 g hladké pohankové mouky (můžete použít i obyčejnou hladkou mouku)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sody
- máslo na vymazání a pohanková krupice na vysypání formy
- + případně můžete do těsta přidat čokoládové pecky nebo lískové (či jiné) oříšky
Na drobenku:
- 50 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
- 75 g pohankové krupice (můžete nahradit obyčejnou polohrubou nebo hrubou moukou)
- 75 g kokosového cukru (můžete použít i třtinový nebo krupicový)
Jak vytvořit banánový chlebíček z pohankové mouky?
Postup
Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte krupicí. Troubu předehřejte na 180°C. Z másla, pohankové krupice a kokosového cukru ručně (v tom případě pracujte velmi rychle) nebo mixérem vypracujte drobenku a uložte ji do lednice. Banány rozmixujte a poté prošlehejte se skyrem, mandlovým máslem, vanilkou, kořením, kokosovým cukrem a žloutky. Mouku, prášek do pečiva a sodu prosijte přes jemné sítko a vešlehejte do banánového základu.
Nakonec opatrně stěrkou zapracujte pevný sníh ušlehaný z bílků a soli. Těsto vlijte do formy a uhlaďte stěrkou. Navrch nasypte připravenou drobenku. Pečte přibližně 45 minut nebo dokud zapíchnutá špejle není po vytažení z těsta suchá. Jedna malá rada na závěr. Nezapomeňte formu položit na větší obdélníkový plech! Jak těsto roste, drobenka trochu „utíká“.
A co se podívat na další recepty, inspirací mohou být tyto recepty s pohankou.