Tento recept na banánové muffiny je velice oblíbený u dětí. Nejenže jsou velmi podobné cupcakům, ale jsou hotové od začátku do konce za pouhou půlhodinu.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Doba pečení: 20 minut
- Počet porcí: 12 muffinů
Ingredience
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 šálek cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 3 středně zralé banány
- 1 velké vejce o pokojové teplotě
- 1/3 šálku rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Ve velké míse smícháme suché přísady. V jiné míse rozmačkáme banány. Přidáme vejce, olej a vanilku a dobře promícháme. Vmícháme do suchých ingrediencí. Vymazané a papírem vyložené košíčky na muffiny naplníme do poloviny.
- Pečeme při 190 °C cca 18-22 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu muffinů nevyjde čistá. Necháme 10 minut vychladnout. Vyjmeme nadýchané banánové muffiny z forem, aby zcela vychladly.
Tipy
- Při pečení používejte takové banány, které jsou zralé nebo i přezrálé, abyste dosáhli co nejlepší chuti. Chcete-li banány rychle nechat dozrát, vložte banány spolu s jablkem, avokádem, broskví nebo rajčetem do papírového sáčku a nechte je na kuchyňské lince. Tím se zachytí etylenový plyn z ovoce, který urychlí proces zrání.
- Chcete-li nechat banány dozrát ještě rychleji, položte je ve slupce na plech a zahřívejte je v troubě při teplotě 120 °C po dobu 15-20 minut.
- Čerstvě upečené muffiny můžete také zamrazit. Vychladlé muffiny uspořádejte v jedné vrstvě na plech a zmrazte na 30 minut nebo dokud neztuhnou. Poté každý muffin zabalte do fólie a zmrazte ve vzduchotěsné nádobě. Můžete je zamrazit až na 2 měsíce.
- Tuk a kalorie v těchto banánových muffinech můžete snížit tím, že polovinu nebo všechen olej nahradíte neslazeným jablečným pyré.