Vyzkoušejte tuto netradiční verzi klasické žemlovky s vanilkovou omáčkou.
Ingredience
- 4 hrnky na kostičky nakrájeného den starého francouzského nebo kváskového chleba
- 1/4 hrnku rozpuštěného másla
- 3 velká vejce pokojové teploty
- 2 hrnky plnotučného mléka
- 1/2 hrnku cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek nakrájených pevných banánů
Na omáčku
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 3/4 hrnku plnotučného mléka
- 1/4 hrnku kukuřičného nebo jiného sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Kostky chleba vložte do vymaštěné zapékací misky, zalijte máslem a promíchejte.
- Ve středně velké míse lehce rozšlehejte vejce, přidejte mléko, cukr, vanilku, skořici, muškátový oříšek a sůl. Vmíchejte banány.
- Nalijte na kostky chleba a promíchejte. Pečeme odkryté při 190 °C asi 40 minut nebo dokud nůž zapíchnutý do středu nevyjde čistý.
- Mezitím v malém hrnci rozpusťte máslo a smíchejte cukr a kukuřičný škrob a poté přidejte je do másla. Vmíchejte mléko a kukuřičný sirup.
- Vařte a míchejte na mírném ohni, dokud směs nepřijde do varu. Vařte 1 minutu a odstavte z ohně, vmíchejte vanilku.
- Teplou žemlovku přelijte teplou omáčkou.