Bábovkám už odzvonilo, teď je v kurzu banana bread. Tenhle lahodný moučník se hodí na víkendovou snídaní i k odpolední kávě. A co víc, existuje v celé řadě variací. Co takhle zdravé verze jako banánový chlebíček bez cukru a banánový chléb fit? A jak se připravuje banánový chlebíček vegan?
Tento článek přináší recepty na nejlepší banánový chlebíček. Na své si přijde každý, ať už vegani, celiaci, tak milovníci sladkého v podobě čokolády. Zbyly vám ještě nějaké banány? Můžete si je připravit s americkými palačinkami nebo je přidat do vláčných banánových muffinů.
TIP: Vyzkoušet můžete také nejrůznější recepty z ovesných vloček.
Nejlepší banánový chlebíček
Tajemství skvělé chuti banánového chlebu je jednoduché – rozmačkané banány a rozpuštěné máslo či rostlinný olej. Většina strávníků má nejraději právě tento základní recept bez dalších zvláštních surovin.
TIP: Vyzkoušejte také banánový koláč na plech nebo zdravou drobenku, která se skvěle hodí jako posyp na banana bread.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- ½ šálku másla
- ¾ hrnku hnědého cukru
- 2 vejce, rozšlehaná
- 2 ⅓ šálků rozmačkaných přezrálých banánů
Postup:
Předehřejeme troubu na 175 °C, lehce vymažeme formu o rozměrech 23 x 13 cm. Ve velké míse smícháme mouku, jedlou sodu a sůl. V samostatné míse smícháme máslo a hnědý cukr. Vmícháme vejce a rozmačkané banány, dokud se dobře nespojí.
Banánovou směs vmícháme do moučné směsi; jen do zvlhčení. Těsto nalijeme do připravené formy. Pečeme v předehřáté troubě 60 až 65 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Chléb necháme 10 minut vychladnout ve formě a poté jej vyklopíme na drátěnou mřížku.
TIP: Pokud nemáte chuť na sladký chlebíček, můžete vyzkoušet recept na lahodné kukuřičné chlebíčky.
Banánový chlebíček s čokoládou
Kousky čokolády a kakaový prášek dodávají tomuto banánovému chlebíčku intenzivní čokoládovou chuť, zatímco díky zakysané smetaně je velmi jemný. Budeme potřebovat hlubokou formu o rozměrech 23 x 13 cm a asi 90 minut času (včetně pečení v troubě).
Ingredience:
- 1¼ hrnku hladké mouky
- ¼ šálku přírodního neslazeného kakaového prášku (Existují dva druhy neslazeného kakaového prášku – přírodní a holandsky zpracovaný. Holandský se do tohoto receptu nehodí.)
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- ½ hrnku nesoleného másla pokojové teploty
- 1 šálek cukru
- 2 velká vejce
- 1 šálek rozmačkaných velmi zralých banánů (asi 2-3 banány)
- ½ šálku zakysané smetany
- 1 lžička vanilky
- ½ šálku čokolády nalámané na kousky
Postup:
Troubu předehřejeme na 175° C. Formu o rozměrech 23 x 13 x 7,5 cm vymažeme máslem nebo postříkáme nepřilnavým sprejem. Ve středně velké míse smícháme mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl.
Šleháme, dokud z kakaového prášku nezmizí všechny hrudky a směs se dobře nespojí. Odstavíme. Ve velké míse nebo v elektrickém mixéru s pádlovým nástavcem nebo šlehačem šleháme máslo a cukr do světla a nadýchanosti 2 až 3 minuty.
Přidáme vejce jedno po druhém a po každém přidání je dobře vmícháme. Přidáme suché přísady a jemně šleháme, dokud se nespojí. Poté přidáme banány, zakysanou smetanu a vanilku a při nízkých otáčkách promícháme. Vmícháme čokoládové kousky.
Těsto nalijeme do připravené formy na chlebíček a stěrkou ho rovnoměrně rozetřeme. Pečeme, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá, asi 1 hodinu a 10 minut.
Necháme banánový chlebíček s čokoládou cca 10 minut odpočívat ve formě, poté tupým nožem přejedeme po okrajích, aby se uvolnil. Vyklopíme ho na mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout.
Pokyny pro zmrazení: Banánový chlebíček s čokoládou lze zmrazit až na 3 měsíce. Po úplném vychladnutí jej pevně zabalíme do alobalu, fólie do mrazničky nebo vložíme do mrazicího sáčku. Před podáváním necháme přes noc rozmrazit v chladničce.
Vláčný banánový chlebíček s rozinkami
Tento recept na banánový chleba je plný zralých banánů, sladkých rozinek a opečených vlašských ořechů. Je to jeden z nejoblíbenějších receptů na vláčný banánový chlebíček, který je ještě lepší s přezrálými banány.
Příprava těsta zabere přibližně 10 minut, pečení 1 hodinu a zvládne ji v podstatě každý. Výsledkem je asi 10 porcí chutné snídaně nebo svačiny k odpolední kávě.
Ingredience:
- 3 velmi zralé banány (střední/velké)
- ½ šálku nesoleného másla (8 polévkových lžic) o pokojové teplotě
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 2 velká vejce, lehce našlehaná
- 1 ½ šálku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek vlašských ořechů
- ½ šálku rozinek
Postup:
Předehřejeme troubu na 175 °C. Vymažeme a vysypeme moukou formu na chléb (23,5 x 13,5 x 7 cm). Na pánvi lehce opražíme vlašské ořechy a průběžně je mícháme, aby se nepřipálily. Nasekáme je nahrubo a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
V míse smícháme 8 lžic změklého másla a 3/4 šálku cukru. Zájemci o banánový chlebíček bez cukru mohou použít med. Banány rozmačkáme vidličkou do konzistence pyré a přidáme je do těsta spolu se 2 vejci. Mícháme, dokud se nespojí.
V samostatné míse společně vyšleháme 1 1/2 hrnku mouky, 1 lžičku jedlé sody a 1/2 lžičky soli. Vše přidáme do těsta. Přimícháme 1/2 lžičky vanilkového extraktu, nasekané vlašské ořechy a rozinky.
Nalijeme do připravené formy na chlebíček. Pečeme při 175 °C po dobu 55 až 60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Před přenesením na drátěnou mřížku banánový chléb necháme 10 minut odpočívat, aby vychladl.
Hrnkový banánový chlebíček
Nejzábavnější způsob, jak spotřebovat poslední banán, který čeká na konzumaci. 1 hrnek, 5 minut, mikrovlnka a lahodný banánový chleba je na světě!
Ingredience:
- nepřilnavý sprej na pečení
- 3 lžíce mouky
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce hnědého cukru
- ⅛ lžičky soli
- ⅛ lžičky prášku do pečiva
- ⅛ lžičky jedlé sody
- 1 vejce
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce mléka
- 1 zralý banán, rozmačkaný
Postup:
Hrnek vhodný do mikrovlnné trouby vystříkáme sprejem na pečení. V míse nebo přímo v hrnku prošleháme mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva a sodu. Přidáme vejce a mícháme, dokud se suché přísady nespojí. Vmícháme vanilku, olej, mléko a rozmačkaný banán.
Vložíme do mikrovlnné trouby na dobu až 3 minut, přičemž se nebojíme po 90 sekundách přestat a zkontrolovat, zda je těsto hotové.
Stejně jako vše, co vyjde z mikrovlnné trouby, bude i tento hrnkový banánový chlebíček po prvním vyjmutí z mikrovlnné trouby teplejší než povrch slunce. Dáme mu pár minut na vychladnutí a pak už si můžeme užít jeho lahodnou chuť. Ideálně s domácím džusem.
Jednoduchý banánový chlebíček
Celková příprava tohoto jednoduchého banánového chlebíčku zabere asi 70 minut, z toho 60 minut trvá pečení. A co víc, není potřeba mixér a úklid je také snadný! Kdo chce, může vše smíchat v jedné míse.
Tento recept vyžaduje formu na banánový chleba o rozměrech 23 x 13 cm. Na banánový chléb jsou nejlepší banány, které jsou přezrálé. Žlutá slupka by měla být alespoň z poloviny zhnědlá a banány uvnitř vláčné a hnědé.
Ingredience:
- 2 až 3 středně velké, velmi zralé banány
- 1/3 šálku (75 g) másla, rozpuštěného
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1 špetka soli
- 3/4 šálku (150 g) cukru (1/2 šálku, pokud chcete méně sladké, 1 šálek, pokud chcete více sladké)
- 1 velké vejce, rozšlehané
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 1/2 šálku (205 g) hladké mouky
Postup:
Předehřejeme troubu na 175 °C a formu na banánový chlebíček o rozměrech 23 x 13 cm vymažeme máslem. V míse rozmačkáme zralé banány vidličkou, dokud nebudou úplně hladké. Do rozmačkaných banánů vmícháme rozpuštěné máslo.
Přimícháme jedlou sodu a sůl. Vmícháme cukr, rozšlehané vejce a vanilkový extrakt, nakonec přidáme mouku. Těsto nalijeme do připravené formy. Pečeme 55 až 65 minut při 175 °C, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Několik suchých drobků je v pořádku, šmouhy mokrého těsta ne.
Pokud je chléb zvenku propečený, ale uprostřed je stále mokrý, volně ho zakryjeme fólií a pokračujeme v pečení, dokud není zcela hotový. Vyjmeme ho z trouby a necháme několik minut chladnout.
Poté banánový chléb vyjmeme z formy a před podáváním jej necháme zcela vychladnout. Nakrájíme a podáváme. Dobře zabalený banánový chléb vydrží při pokojové teplotě 4 dny. Pro delší skladování ho uchováváme v chladničce až 5 dní, nebo ho zmrazíme.
TIP: Pokud potřebujete zužitkovat velmi zralé banány, připravte si toto snídaňové smoothie s banánem.
Banánový chlebíček z ovesných vloček
Banánový chlebíček z ovesných vloček mnozí považují za bezlepkový, oves je přeci bezlepkovou surovinou. Problém tkví v dalším zpracování, kdy oves přichází do styku s dalšími obilovinami, např. s ječmenem, žitem a pšenicí, které lepek obsahují.
A je tento banana bread recept zdravý? Ano, je, nebo minimálně víc než banánový chléb z běžné mouky. Poslouží jako součást zdravé snídaně nebo sportovního jídelníčku.
Ingredience:
- 2 šálky ovesných vloček
- 4 velké banány (cca 1 1/2 šálku banánů)
- 2 velká vejce
- 6 lžic javorového sirupu (lze použít med nebo agávový nektar)
- 1 lžička jedlé sody
- 1 šálek čokoládových peciček (volitelně)
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 °C. Vymažeme formu na chlebíček a dáme ji stranou. Do mixéru nebo kuchyňského robotu přidáme všechny ingredience a mixujeme, dokud nevznikne hladké těsto. Přisypeme čokoládové pecičky.
Těsto nalijeme do vymazané formy. Banánový chléb pečeme 35 až 40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do jeho středu nezůstane suchá. Před krájením ho necháme zcela vychladnout.
Banánový chlebíček vegan + veganský banánový chlebíček
Tento recept představuje jednu z možných variant banánového chlebu fit. Neobsahuje totiž ani gram cukru a zároveň se jedná o banánový chlebíček ze špaldové mouky. Tento banánový chlebíček bez vajec splňuje i požadavky veganů.
Ingredience:
- 2 šálky světlé špaldové mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ¾ lžičky jemné mořské soli
- ¾ šálku čokoládových kousků bez mléka
- ¾ šálku nasekaných pekanových ořechů
- 4-5 velmi zralých banánů, oloupaných (celkem 1 ½ šálku rozmačkaného banánu)
- ½ šálku javorového sirupu
- ½ šálku rozpuštěného kokosového oleje (nebo avokádového, slunečnicového, rozpuštěného veganského másla atd.)
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
Pro banánový chlebíček bez vajec předehřejeme troubu na 175 °C. Formu na chlebíček o rozměrech 23 × 13 cm lehce vymažeme tukem a poté ji vyložíme pečícím papírem. Papír také lehce namažeme a formu dáme stranou.
Ve velké míse smícháme špaldovou mouku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu, mořskou sůl, kousky čokolády a nasekané pekanové ořechy. Pomocí vařečky těsto rovnoměrně promícháme.
V mixéru smícháme banány, javorový sirup, kokosový olej a vanilku. Mixujeme na nejvyšší výkon, dokud obsah nebude zcela hladký a krémový. Vzniklé pyré vlijeme do velké mísy se směsí špaldové mouky, pomůžeme si stěrkou. Jemně vše promícháme, dokud se nespojí.
Těsto na banánový chlebíček ze špaldové mouky přemístíme do připravené formy a stěrkou uhladíme povrch. Kdo chce, může ho ozdobit dalšími pekanovými ořechy a kousky čokolády. Naplněnou formou několikrát bouchneme o pult, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo.
Veganský banánový chlebíček pečeme 50 až 55 minut. Zda je hotový, ozkoušíme zapíchnutím špejle do jeho středu. Před krájením a konzumací ho necháme důkladně vychladnout.
Banánový chlebíček bez mouky + bezlepkový banana bread recept
Připravit banánový chlebíček bez mouky v podstatě není možné, mouka je totiž základní kámen každého pečeného moučníku.
Přesto je pro celiaky následující banana bread recept zdravý. Stačí běžnou mouku nahradit bezlepkovou verzí – např. rýžovou, ořechovou či kokosovou. Možností je i banánový chlebíček z pohankové mouky.
Ingredience:
- 3 až 4 středně zralé banány, rozmačkané (1 1/2 hrnku)
- 1/3 šálku nesoleného másla, rozpuštěného
- 3/4 šálku cukru krystal
- 1 velké vejce, rozšlehané
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 1/2 šálku bezlepkové hladké mouky (např. mandlové, kokosové či pohankové)
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
Postup:
Troubu předehřejeme na 175 °C. Formu na banánový chleba o rozměrech 23 x 13 cm vystříkáme sprejem na pečení, nešetříme. Ve velké míse rozmačkáme zralé banány a přimícháme rozpuštěné máslo, cukr, vejce a vanilku.
V menší misce smícháme suché ingredience, tzn. libovolnou bezlepkovou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Prošleháme, čímž se suroviny spojí. Moučnou směs přidáme do větší mísy s mokrými přísadami a mícháme, dokud se úplně nespojí.
Těsto vlijeme do připravené formy na chlebíček, pomůžeme si stěrkou. Pečeme 50 minut až 1 hodinu, zda je moučník hotový, vyzkoušíme zapíchnutím špejle do jeho středu. Před vyjmutím z formy bezlepkový banana bread necháme alespoň 15 minut chladnout na mřížce.